Un equip internacional d’investigadors ha identificat 290 variacions gèniques que influeixen en la vida reproductiva de les dones. Fins ara tan sols se’n coneixien cinquanta-sis. Segons l’estudi, publicat a la revista Nature, hi ha gens identificats que influeixen en l’edat de la menopausa natural i es poden fer servir, per exemple, per ajudar a predir les dones amb més risc de menopausa a una edat primerenca. La investigació ha analitzat conjunts de dades de centenars de milers de dones de molts estudis, inclosos els Regne Unit Biobank i 23andMe. L’equip investigador és format per investigadors de més de 180 institucions, entre les quals la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La UAB apunta que els resultats augmenten substancialment el coneixement sobre el procés d’envelliment reproductiu. La doctora Katherine Ruth, de la Universitat d’Exeter, explica que això permetrà d’oferir consell a les dones joves detectar el moment adequat per a quedar-se embarassades de forma natural si tenen una menopausa precoç.

S’ha descobert que molts dels gens implicats estan relacionats amb processos de reparació de l’ADN i estan actius des d’abans del naixement, però també al llarg de la vida adulta. Un exemple analitzat és el gen CHEK2. De mitjana, les dones sense aquest gen actiu arriben a la menopausa 3,5 anys més tard que les que sí que el tenen actiu.

L’equip també ha examinat l’impacte sobre la salut que té una menopausa anterior o posterior. Van trobar que una menopausa anterior augmenta el risc de diabetis tipus 2 i està relacionada amb una pitjor salut òssia i un major risc de fractures. Així i tot, una menopausa anterior disminueix el risc d’algunes menes de càncer, com el d’ovari i el de mama, que se sap que són sensibles a les hormones sexuals.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.