Valtònyc no era independentista

  • La decisió de la justícia belga sobre Valtònyc demostra que Espanya no té un problema amb l'independentisme català, sinó amb la democràcia *** Antifrau diu que les irregularitats a l'EMT de València pugen a un milió d'euros *** Els socialistes francesos demanen la dimissió de Valls si finalment és candidat

VilaWeb
Redacció
17.09.2018 - 20:30
Actualització: 17.09.2018 - 20:57

TEMA DEL DIA
Terrorisme
. La justícia belga ha tornat a posar en evidència l’espanyola denegant el lliurament del raper Valtònyc a Espanya pels delictes d’amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la corona. Per la justícia belga, les cançons de Valtònyc són emparades per la llibertat d’expressió. No és cap novetat que la justícia belga desautoritzi l’espanyola, però ara no és pas un polític independentista sinó un cantant. La decisió sobre Valtònyc demostra que Espanya no té pas un problema amb l’independentisme català, sinó un problema amb la democràcia.  Després del què ha passat potser s’ha tornat independentista, però el persegueixen per les lletres de les seves cançons.

A Catalunya, l’independentisme ja fa temps que ho adverteix. La causa contra els seus líders no és solament un problema polític, sinó sobretot democràtic. Espanya ha tingut una clara involució en matèria de llibertats aquests darrers anys. L’independentisme ha estat l’excusa per a accelerar-la, però el conflicte el té l’estat espanyol amb la qualitat de la seva democràcia, sobretot en el poder judicial. De casos que no tenen res a veure amb l’independentisme, en trobem una pila: Valtònyc, Willy Toledo, la censura d’Arco, el llibre Fariña, la sentència de la Manada, el cas dels joves d’Altsasu…, que entre ells són molt diferents, però que demostren que el poder judicial no ha superat la transició.

Segurament hi ha molts jutges demòcrates, que viuen aquesta situació amb incomoditat, però la cúpula del poder judicial resta ancorada en el franquisme, és la salvaguarda de la unitat d’Espanya i dels valors més retrògrads. Qualificar de terrorisme les lletres de Valtònyc perquè ataquen la monarquia espanyola o perseguir un actor per blasfèmia ens retorna a un passat que alguns consideraven superat. Un país on se censuren lletres de cantants no pot anomenar-se democràcia completa. Espanya no és Turquia, però Madrid és més a prop d’Ankara que no pas de Brussel·les o Berlín.

El cas Valtònyc destapa també una altra mancança, que és el silenci de l’esquerra espanyola en molts d’aquests abusos. Com que quan es va exiliar va ser acollit per la infrastructura que l’independentisme català té a Bèlgica, ha passat a ser sospitós d’haver-se convertit en una persona de dretes, tot i ser un comunista militant. Assegura que és simpatitzant del PCE(R), partit il·legalitzat pel fet de ser presumptament el braç polític del GRAPO. El dirigent de Podem Pablo Echenique encara assegurava ahir que Puigdemont li havia fet ‘un rentatge de cervell’ perquè defensa la figura del president a l’exili i critica el procés contra els dirigents independentistes. La hipocresia creix quan una de les cançons per les quals és encausat la hi va encarregar Pablo Iglesias mateix , a l’època que eren amics perquè lluitaven junts contra el sistema. Però Valtònyc s’hi va tornar i va recordar a Podem: ‘Els independentistes que hi ha a l’exili o a la presó arriscant la seva vida són més revolucionaris que vosaltres, que només vàreu buidar els carrers, maquillàreu el règim i heu millorat les vostres vides.’ I, adreçant-se a Echenique a les xarxes, li va etzibar: ‘T’hauria de fer vergonya que un de dretes hagi posat més en dubte el règim del 78 que no pas els líders del teu partit.’

El silenci de Podem arran de la notícia de la seva llibertat és sepulcral, com el del PSOE. La degradació democràtica d’Espanya té uns culpables, la dreta mediàtica, política i judicial, però també uns còmplices, l’esquerra que ha callat, s’ha amagat arran de la retallada de llibertats o fins i tot ha comprat alguns dels seus arguments. Valtònyc no era  independentista, però sí que ha entès que això és una qüestió de democràcia. I que l’escapçada de llibertats afecta tothom, no tan solament els independentistes.

MÉS QÜESTIONS
Air Nostrum aconsegueix un acord per a operar el TGV entre Madrid i Montpeller. La Comissió dels Mercats i la Competència espanyola (CNMC) ha aprovat la resolució perquè l’empresa Intermodalitat del Llevant, SA (ILSA), filial de la valenciana Air Nostrum, s’encarregui dels trajectes de TGV entre Madrid i Montpeller, amb parada als Països Catalans: a Tarragona, Barcelona, Girona, Figueres i Perpinyà. La comissió considera que el nou servei de transport internacional de viatgers per tren comunicat per ILSA entre Madrid i Montpeller serà positiu per als usuaris, car triplicarà les freqüències actuals entre la capital espanyola i la ciutat occitana i les augmentarà d’un 50% de Barcelona a Montpeller. El servei permetrà de reduir el temps del viatge i millorarà l’oferta ferroviària actual. A més, la CNMC exposa que els temps de viatge proposats per ILSA són un 10% més baixos que no els de RENFE i els trajectes seran, segons la informació de l’operador, més barats.

Antifrau diu que les irregularitats a l’EMT de València pugen a un milió d’euros. L’Agència d’Antifrau ha confirmat les irregularitats denunciades per l’actual direcció de l’Entitat Metropolitana del Transport (EMT) de València referents al sistema de jubilacions parcials aprovat pel Partit Popular el 2013. Un frau que, segons l’agència, ha costat a l’erari públic 1,1 milions d’euros per no haver dedicat fons públics pressupostats ‘al seu legítim fi’. L’EMT havia denunciat a l’agència que aquest sistema permetia de treballar 65 jornades als pre-jubilats malgrat cobrar el salari de 131 dies de feina. Ara l’ens s’ha pronunciat donant la raó a l’empresa i ha portat el cas a la fiscalia. Arran de la denúncia, l’agència va emprendre una investigació el desembre passat i ara conclou que l’acord entre l’antiga direcció i els treballadors és fraudulent perquè ‘es perceben salaris públics per jornades de feina no realitzades’. Segons les conclusions, l’EMT subscrivia contractes a temps parcial amb aquests treballadors en els quals es fixaven les 131 jornades de treball, però a la pràctica es registraven ‘un nombre de jornades notablement inferior’. Fins i tot s’han trobat dos casos en què no s’ha treballat cap dia i l’EMT ha abonat la remuneració completa.

Els socialistes francesos demanen la dimissió de Valls si finalment és candidat. La cap de files dels diputats socialistes a l’Assemblea Nacional francesa, Valérie Rabault, ha advertit que Manuel Valls haurà de dimitir com a diputat si s’oficialitza la seva candidatura a la batllia de Barcelona a les municipals de l’any que ve. ‘No es pot ser càrrec electe de la República francesa i al mateix temps portar una campanya electoral a Barcelona’, ha dit. Valls ja ha avançat que aquest mes comunicaria la seva decisió definitiva, tot i que aquestes darreres setmanes ha multiplicat la seva presència a la capital catalana, per sondar les possibilitats d’èxit de la seva candidatura, avalada per Ciutadans.

Martí obre el debat de política general, tot esperant d’anunciar la data de les eleccions. El cap de govern d’Andorra, Toni Martí, ha obert avui el debat de política general amb un llarg discurs de gairebé tres hores en què no ha revelat la data de les eleccions, cosa que probablement farà demà. El discurs s’ha centrat a repassar les accions que el govern de Demòcrates per Andorra ha fet aquests darrers set anys. Martí ha defensat les reformes fetes i ha dit que en aquests anys s’ha passat ‘de les paraules als fets’. A banda aquesta àmplia revisió de les mesures i decisions preses, el cap de govern ha fet algun anunci, com ara que la setmana que ve la iniciativa Actua estrenarà un programa d’ajuts per a les petites i mitjanes empreses, amb un pressupost de 190.000 euros; que es crearà un Punt Empresa aviat, concebut com una finestreta única; que en un parell de setmanes sortirà el concurs per a la nova concessió del servei públic d’autobusos; o que el Ministeri d’Afers Estrangers anirà a Ràdio Andorra. Pel que fa a la data de les eleccions, ha dit que no la comunicaria fins demà. I ho ha justificat així: ‘Això és un debat d’orientació política, no un debat per a saber quan serà la data de les eleccions.’ Tanmateix, ha assegurat als periodistes: ‘Compliré la meva paraula.’

Ciutadans vol censurar ara els llibres de text a les escoles de les Illes. Ciutadans ha demanat a la Conselleria d’Educació que encapçala Martí March que obri una investigació per saber ‘si algun dels llibres de text catalans citats a l’informe del Ministeri d’Educació sobre adoctrinament, elaborat per l’Alta Inspecció Educativa espanyola, s’utilitzen a les Illes Balears’. El diputat portaveu, Xavier Pericay, ha demanat a la conselleria que ‘posi els seus inspectors a treballar per oferir una resposta ràpida i certa a aquesta pregunta’. Ha dit que a les Balears es fan servir molts llibres de text elaborats i produïts a Catalunya, cosa que –a parer seu– podria convertir l’escola en una ‘institució adoctrinadora’.

LA XIFRA
60 dies és el temps que es dóna Pedro Sánchez per a reformar la constitució espanyola amb el propòsit de limitar els aforaments. La reforma no entraria en el fons de la carta magna i no caldria cap referèndum per a ratificar-la. Però el PSOE no té pas prou vots per a aprovar-la.

TAL DIA COM AVUI
El 17 de setembre de 1949 neix a Tremp Maria Barbal, escriptora i autora de la imprescindible Pedra de tartera, entre més obres de referència de la literatura sobre el Pirineu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any