El candidat de Ciutadans a la batllia de Barcelona i ex-primer ministre francès, Manuel Valls, ha demanat un pacte entre el PSOE, el PP i Ciutadans per a isolar Vox i no deixar espais als populistes, d’esquerres i dretes, i als independentistes. ‘No es pot cercar el diàleg amb qui vol implantar un sistema de convivència –l’extrema dreta– que no es correspon a les màximes de llibertat, igualtat, tolerància i justícia’, argumenta en un article a El País, que signa amb l’ex-diputat del PSOE César Giner i amb el qual s’enfronta a Ciutadans, que negocia un pacte de govern a Andalusia amb el PP i Vox. Per tot plegat, segons Valls, aquesta solució reclama generositat, responsabilitat i sentit d’estat i suggereix un acord a imatge del pacte de la Moncloa que inclogui eixos com Europa, la constitució espanyola i Catalunya.

Sobre la qüestió catalana, troba que cal dialogar per impulsar la riquesa de la seva diversitat, el seu protagonisme polític i la seva competitivitat econòmica, social i cultural en el marc del projecte d’Espanya i Europa, mentre que sobre la constitució espanyola proposa d’actualitzar-la, com han fet els països de millor tradició constitucional.

En l’article considera que el resultat de les eleccions andaluses com és la segona implosió del ‘paradigma socialdemòcrata’, després d’haver atribuït la primera als anys previs al 15-M i al procés independentista. Concretament, Valls considera que amb l’auge de l’extrema dreta l’estat espanyol canalitza moltes emocions extremistes mal canalitzades. ‘L’absència de resposta dels governs al problema del poder territorial causa la pujada de l’extrema dreta; ens encaminem cap al model polític francès o italià’, assenyala.

 

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb