El candidat de Ciutadans a la batllia de Barcelona i ex-primer ministre francès, Manuel Valls, ha demanat un pacte entre el PSOE, el PP i Ciutadans per a isolar Vox i no deixar espais als populistes, d’esquerres i dretes, i als independentistes. ‘No es pot cercar el diàleg amb qui vol implantar un sistema de convivència –l’extrema dreta– que no es correspon a les màximes de llibertat, igualtat, tolerància i justícia’, argumenta en un article a El País, que signa amb l’ex-diputat del PSOE César Giner i amb el qual s’enfronta a Ciutadans, que negocia un pacte de govern a Andalusia amb el PP i Vox. Per tot plegat, segons Valls, aquesta solució reclama generositat, responsabilitat i sentit d’estat i suggereix un acord a imatge del pacte de la Moncloa que inclogui eixos com Europa, la constitució espanyola i Catalunya.

Sobre la qüestió catalana, troba que cal dialogar per impulsar la riquesa de la seva diversitat, el seu protagonisme polític i la seva competitivitat econòmica, social i cultural en el marc del projecte d’Espanya i Europa, mentre que sobre la constitució espanyola proposa d’actualitzar-la, com han fet els països de millor tradició constitucional.

En l’article considera que el resultat de les eleccions andaluses com és la segona implosió del ‘paradigma socialdemòcrata’, després d’haver atribuït la primera als anys previs al 15-M i al procés independentista. Concretament, Valls considera que amb l’auge de l’extrema dreta l’estat espanyol canalitza moltes emocions extremistes mal canalitzades. ‘L’absència de resposta dels governs al problema del poder territorial causa la pujada de l’extrema dreta; ens encaminem cap al model polític francès o italià’, assenyala.

 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb