València serà la capital internacional de la gravitació amb un congrés amb mil científics de més de cinquanta estats

  • Del 8 al 12 de juliol coincidiran les dues trobades més importants sobre gravitació

VilaWeb
Europa Press
05.07.2019 - 16:10
Actualització: 05.07.2019 - 16:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

València es convertirà durant cinc dies en la seu de la conferència internacional més important sobre relativitat general i gravitació. És la primera vegada que el país acull aquest congrés, en el qual se citaran un miler d’investigadors i científics de l’àrea de l’astronomia, l’astrofísica i la física de més de cinquanta països que participaran en alguna de les més de sis-centes conferències científiques programades.

Del 8 al 12 de juliol coincidiran les dues trobades més importants sobre gravitació: la 22nd International Conference General Relativity and Gravitation & 13th Edoardo Amaldi Conference on Gravitational Wave.

Aquest congrés, organitzat per la Universitat de València (UV) i el CSIC i gestionat per la Fundació ADEIT, ajudarà a crear noves sinergies en el camp de la gravitació i, especialment, en l’àmbit de la física d’ones gravitatòries i les seves múltiples implicacions.

Així ho han explicat els organitzadors del congrés a València, José Antonio Font, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica, i José Navarro, catedràtic de Física Teòrica, tots dos de la Universitat de València.

Les ones gravitatòries obrin una nova finestra a l’exploració detallada de l’univers i seran clau per a respondre als molts enigmes del macrocosmos i, segurament, també del microcosmos. Al seu torn, durant els dies del congrés, a través de les diferents sessions paral·leles i plenàries, es donarà resposta a molts dels interrogants que Stephen Hawking va plantejar sobre els forats negres i l’origen de l’Univers.

Hawking ha sigut un dels científics que més ha investigat sobre l’origen de l’univers i sobre la teoria de la relativitat, i la seva figura serà homenatjada. Companys, investigadors i amics de Hawking repassaran la seva extensa trajectòria professional.

A més del programa científic del congrés, també estan programades dues ponències de caràcter més divulgatiu. D’una banda, una taula redona el dimarts 9 de juliol en el MuVIM a les 19.30 hores sobre ‘Dones en la ciència’, en la qual diferents científiques debatran sobre la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones en els camps de STEM.

I, per una altra, la conferència ‘Einstein, forats negres i ones gravitacionals’, a càrrec de Gabriela González, professora en la Universitat de Louisiana i membre de l’observatori de detecció d’ones gravitatòries americà LIGO. S’impartirà en castellà el dimecres 10 de juliol a les 19.30 hores.

La inauguració del congrés serà el dilluns 8 de juliol, a les 9.00 hores i a les 9.30 hores s’oferirà la primera gran ponència del congrés en l’àmbit científic que portarà per títol ‘Stars askew in the heavens: the centenary of Eddington’s eclipse expeditions’, a càrrec de Clifford M. Will.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes