Salut comença a vaccinar els sense-sostre

  • Avui comença la vaccinació al centre obert de la Fundació Arrels de Barcelona

VilaWeb
Redacció
02.06.2021 - 21:50

Feia mesos que les entitats catalanes que treballen amb persones sense casa en reclamaven la vaccinació urgent, perquè és un col·lectiu vulnerable que necessita un pla específic. Finalment el Departament de Salut ha escoltat la reivindicació.

Fa un mes, Salut va començar a vaccinar persones que viuen en albergs municipals de Barcelona. Però avui la campanya s’estendrà a tot el col·lectiu i arribarà també als qui dormen al carrer. Per a aquesta campanya, Salut s’ha associat amb ajuntaments i algunes ONG que treballen en aquest àmbit, com ara la Fundació Arrels i l‘hospital de campanya de l’església de Santa Anna a Barcelona.

Els administraran vaccins de Janssen

Avui el centre obert de la Fundació Arrels es convertirà en un punt de vaccinació per a persones sense casa. Els administraran el vaccí de Janssen, l’únic d’una sola dosi, com s’ha fet també amb els temporers de Lleida. Les entitats havien alertat sobre la dificultat de fer-ne seguiment per a poder-los administrar la segona dosi, de manera que s’ha optat per aquesta fórmula que consideren molt més efectiva.

La vaccinació es farà de 9.00 a 12.00 i anirà a càrrec d’un equip de sanitaris del centre d’atenció primària de Drassanes, que hi ha a prop de l’equipament de l’entitat. No es mirarà ni l’edat ni la documentació dels qui es vulguin vaccinar, segons que ha informat Arrels. És a dir, no caldrà que tinguin la documentació en regla ni tan sols que tinguin targeta sanitària. Tampoc no els demanaran que siguin usuaris de la Fundació Arrels. Això sí, se’n farà un registre amb la informació personal que aportin. Són tot de facilitats que haurien de servir d’incentiu perquè més gent acudís al centre obert a posar-se el vaccí. “Encara no sabem quina acceptació tindrà, però això és una cosa secundària” ha dit Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels. Per ell, és més important poder oferir als sense-sostre la possibilitat de vaccinar-se d’una manera segura.

A l’hospital de campanya sí que caldrà que l’usuari s’identifiqui

Demà, divendres, començarà també la vaccinació en un altre punt de la ciutat, l’hospital de campanya de la parròquia de Santa Anna. En aquest cas el funcionament serà una mica diferent. Per exemple, és previst que la campanya s’hi allargui més dies. Peio Sánchez, rector de la parròquia, explica que ho volen fer d’aquesta manera perquè tenen una població molt més variable, i estan convençuts que allargant-ho podran arribar a més gent. “Hi ha usuaris –diu el rector– que presenten més resistència a vaccinar-se per culpa de la desinformació, de manera que ho farem durant uns quants dies perquè així es vagin animant els uns els altres a venir.”

A més, en aquest cas, el CAP del Gòtic, que es farà càrrec de la vaccinació, sí que requerirà que els usuaris s’identifiquin, amb l’objectiu d’introduir-los en el sistema sanitari.

Una campanya que no s’acaba ací

Però el pla no s’acaba ací. La idea és arribar a totes les ciutats de Catalunya on hi ha gent dormint al carrer. I aquests dies també es començaran a veure sanitaris rondant pels carrers de més grans ciutats per vaccinar la gent que viu al carrer. D’aquesta manera hom vol arribar als qui tenen recel al vaccí o no tenen contacte amb cap col·lectiu que els ajudi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any