USTEC-STES, sindicat de professorat català, ha afirmat en un comunicat que l’informe sobre els llibres de text catalans que alerta d’un adoctrinament de l’alumnat de Catalunya té, en realitat, nostàlgia pels llibres de text del franquisme, que efectivament adoctrinaven en la religió del nacionalisme espanyol. USTEC també considera que la intenció del sindicat docent que ha impulsat l’informe, AMES, és reivindicar l’existència d’una història oficial espanyola que coarti la llibertat de pensament i imposar el relat oficial de la història nacional espanyola, que com la majoria d’històries nacionals, solen ser ‘un compendi de mites justificadors de l’statu quo’.

Davant l’informe del sindicat AMES USTEC-STES ha reaccionat afirmant que el sindicat AMES es caracteritza per unes actituds d’un agressiu nacionalisme espanyol. A més afirma que l’estudi conté un seguit d’afirmacions discutibles i té com a finalitat generar una polèmica inexistent en el sí de l’educació catalana. Es tracta, segons el sindicat, d’inflamar els mitjans espanyols i els partits anticatalans per generar l’enèsima ofensiva contra el procés d’autodeterminació que es desenvolupa de manera pacífica i tranquil·la.

En aquest sentit, des del sindicat se subratlla que els exemples que assenyala AMES (la proclamació de la República del 1931, la Guerra dels Segadors, els papers de determinats monarques o la guerra civil) tracten deliberadament de reivindicar una versió teleològica i triomfalista de la història d’Espanya, que en el món de la historiografia actual es troba més que desfasada i desacreditada. Les queixes que es perceben en l’informe només demostren la nostàlgia pels llibres de text del franquisme, que efectivament adoctrinaven en la religió del nacionalisme espanyol.

Des d’USTEC·STEs es consideren perverses les finalitats de l’informe d’AMES, que al seu parer són crear una policia del pensament, un rígid control curricular i la voluntat de repressió contra la dissidència pròpia de les dictadures o de ‘democràcies’ com la turca. Per això han denunciat la falsedat de les premisses i afirmacions de l’informe i de l’ús que alguns mitjans pretenen fer-ne, i han exigit una disculpa a tot el professorat ofès per la difamació que suposa l’acusació d’adoctrinament.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb