urnes 1-0 primer octubre

El conseller Lluís Puig ha penjat avui a Instagram una fotografia en què es veu com era l’urna alternativa preparada per al referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre de 2017.

Com és sabut, les urnes que es van acabar fent servir, les icòniques urnes xineses de plàstic blanc, van ser repartides als col·legis electorals en una operació extraordinària que va esquivar en tot moment la vigilància de la policia espanyola.

Alguns dels qui van prendre part en l’operació ja van explicar de seguida que aquell joc d’urnes, que va ser presentat pels consellers Raül Romeva i Jordi Turull vint-i-quatre hores abans del referèndum, no era pas l’únic joc que l’organització havia previst.

Per evitar que la policia espanyola les pogués interceptar, no tan solament s’havia fet un nombre d’urnes superior al que era necessari, sinó que n’hi havia tres jocs completament diferents, amb dissenys i materials diferents, que es movien per canals també completament diferents. De manera que si en queia un, en restaven dos d’intactes.

Les urnes de plàstic que es varen fer servir eren les del primer pla, el pla A, que va funcionar perfectament i va fer innecessari d’activar els altres dos. El conseller Puig ha revelat avui com eren les urnes del pla B. I tot fa pensar que encara hi ha un altre joc, el del pla C. 

Abans del Primer d’Octubre, de cadascun d’aquests jocs n’hi havia prop de deu mil unitats, desades i preparades per a ser distribuïdes en qualsevol moment per tot el país. Per tant, la policia espanyola i la Guàrdia Civil no és que no trobessin cap de les deu mil urnes del pla A, sinó que no van ser capaces d’interceptar cap de les trenta mil urnes que, en realitat, van circular.

VilaWeb va tenir accés a una de les urnes del pla B, que ensenya ara, després d’haver-se’n fet pública l’existència pel conseller Puig.

Aquestes urnes, que en clau eren anomenades les ‘ikees’, es repartien embalades i parcialment desmuntades. Anaven acompanyades d’un full d’instruccions, que tenia l’aspecte del d’un producte d’Ikea, i d’ací ve que les anomenessin així.

L’embalatge que es feia servir per transportar-les i distribuir-les no forma part del reportatge fotogràfic que us oferim avui.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb