El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, ha demanat ‘altura de mires’ als governs espanyol i francès perquè el desarmament d’ETA arribi a ‘bon port’. En la breu compareixença que ha fet després de l’anunci al diari Le Monde del desarmament total previst per al 8 d’abril, Urkullu també ha demanat als dos executius canals de comunicació directes i que es mantinguessin allunyats de la sobreexposició mediàtica. Urkullu ha donat credibilitat a l’anunci i ha assegurat que el govern basc havia estat directament informat sobre aquesta possibilitat i havia estat un dels impulsors.

En aquest context, ha explicat que havien manifestat a qui corresponia en cada moment la seva valoració sobre els passos a donar per a materialitzar el desarmament. Un desarmament que, ha dit, havia de ser de caràcter ‘unilateral, irreversible, complet i legal’. El lehendakari ha demanat també de mantenir la discreció tant com fos possible.

Segons Urkullu, hi ha les condicions per a explorar la possibilitat del desarmament d’ETA i per això estarà atent i vigilant sobre com evoluciona. Ha afegit que faria tot el possible per assolir l’objectiu, tot i que no estava a les seves mans. Finalment, ha demanat tant als governs espanyol i francès com a totes les institucions i entitats concernides que se centrin a aconseguir un objectiu de valor històric per a la societat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]