Les obres de construcció d’un magatzem de biomassa a la Seu d’Urgell van deixar al descobert restes arqueològiques que un cop excavades s’ha vist que es tracta d’un tram urbà dels segles XIII-XIV. L’espai excavat són uns cent setanta metres quadrats on ja s’ha identificat un barri menestral amb edificis a banda i banda d’un carrer empedrat. Entre les restes destaquen peces de ceràmica i un os d’animal treballat que podria ser un complement d’algun moble. Pel que fa a la ceràmica evidència la comunicació entre la Seu d’Urgell i Andorra ja que és a un dels pocs indrets del Pirineu on s’han localitzat restes similars. Per tot, ha estat qualificat com un jaciment únic al Pirineu per la seva magnitud i estat de conservació.

Els arqueòlegs creuen que aquest jaciment possiblement es va abandonar durant la pesta negra, una epidèmia mortífera del segle XIV, i posteriorment es va tornar a poblar, donat que s’han trobat construccions del segle XVI-XVII com una plaça empedrada amb còdols.

L’arqueòleg Òscar Augè, encarregat de l’excavació, ha dit que ‘no es coneix cap jaciment d’aquestes característiques en tot el Pirineu’ tant per la seva magnitud com pel seu estat de conservació.

La voluntat de l’Ajuntament ha estat en tot moment conservar i divulgar aquest jaciment. El batlle de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, ha explicat que el magatzem de biomassa es traslladarà a un altre espai i aquest patí se seguirà excavant per construir un relat històric d’aquesta època de la Seu d’Urgell

En aquest sentit, no solament és consolidar i poder fer visitable la superfície ja excavada sinó també excavar la resta de plaça, una superfície d’uns set-cents metres quadrats, per poder documentar tot aquest tram urbà d’època medieval.

L’ajuntament cercarà recursos per seguir amb més campanyes d’excavació i vol implicar alumnes de batxillerat o universitaris en l’estudi d’aquestes restes localitzades al ben mig del tram urbà de la Seu d’Urgell.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.