La CUP proposa l’expropiació de recursos sanitaris, la nacionalització de la indústria turística i més impostos als rics

  • La TEI llença una bateria de deu propostes emmarcada en la campanya 'Hi ha una altra manera de viure'

VilaWeb
ACN
27.07.2020 - 20:31

L’expropiació de recursos sanitaris i la nacionalització de la indústria turística són algunes de les propostes llençades per la CUP i la Taula de l’Esquerra Independentista (TEI) emmarcades en la campanya ‘Hi ha una altra manera de viure’

L’espai de l’Esquerra Independentista ha fet pública una bateria de deu propostes sectorialitzades que asseguren que defineixen ‘un full de ruta amb propostes clares i concretes’ que han d’ajudar en la sortida de la crisi provocada per la covid-19. A les propostes, exigeixen que es garanteixin uns serveis cent per cent públics i de qualitat i demanen que se n’ampliïn les partides pressupostàries.

‘Són propostes que van a l’arrel i que són una esmena a la totalitat al model’, ha explicat la diputada Maria Sirvent, que ha afegit que persegueixen la ruptura real.

El portaveu d’Alerta Solidària, Xavier Pellicer, ha explicat que el decàleg de mesures ‘no són propostes que es llencen al vent’, sinó que confien que puguin tirar endavant. A més, han emplaçat a ‘espais de mobilització popular, col·lectius i organitzacions’ a sumar-s’hi. ‘Una altra manera de viure no només és possible sinó que és imprescindible’, ha dit.

Les propostes

Entre les propostes, que ha detallat Sirvent, en l’àmbit laboral reclamen la derogació de la reforma laboral, que les empreses amb beneficis no puguin fer acomiadaments, que s’augmenti el salari mínim interprofessional, unes pensions dignes i eliminar l’escletxa de gènere. En un altre punt la TEI també proposa la nacionalització dels sectors estratègics de l’economia i de les empreses que proveeixin sectors essencials i recorden que de ser així s’hauria pogut d’abastir de màscares amb més antelació durant la pandèmia. També opten per una economia planificada.

Pel que fa a l’habitatge, la TEI reclama la prohibició dels desnonaments, la regulació del preu del lloguer i l’expropiació a grans tenidors, bancs i fons voltors, mentre que també proposen la creació d’una banca pública i d’augmentar els impostos a les persones més riques per aconseguir una redistribució de la riquesa més gran.

Retirada dels militars i llibertats de presos i exiliats

Els anticapitalistes també manen un pla de xoc contra la violència masclista, la derogació de la ‘llei mordassa’, la retirada de la policia i els militars espanyols dels Països Catalans i la dissolució de tots els antiavalots. A més, reclamen la llibertat dels presos polítics i exiliats, l’autodeterminació de Catalunya i la sortida de la Unió Europea.

Pel que fa a la migració, insisteixen en què cal regularitzar totes les persones migrades i tancar els CIE, així com nacionalitzar la indústria turística pe adequar el model a les necessitats laborals, socials i mediambientals i transitar cap a un model energètic, renovable, públic i descentralitzat.

De moment, han descartat materialitzar les propostes en iniciatives concretes en l’àmbit institucional, ja que han recordat que és una campanya que s’aplica a tots els Països Catalans i per tant no se centra en cap institució de territoris concrets.

Responsabilitat de les institucions

Durant la roda de premsa de presentació Sirvent també s’ha referit a la compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la gestió de la pandèmia i ha dit que més enllà del ‘mans, distància i màscara’ i de la responsabilitat individual cal assenyalar la responsabilitat de les institucions. ‘S’han demostrat eines invàlides per garantir vides dignes’, ha lamentat, i ha afegit que les propostes que han presentat poden ajudar en la situació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any