Unitat d’Aran (UA) ha manifestat en un comunicat el seu desacord amb la sentència del Tribunal Constitucional espanyol que suspèn el tractament ‘d’ús preferent’ de l’aranès a la Vall d’Aran des del 2010. La formació política filial del PSC considera que l’ús d’aquest terme no hauria de ser considerat en detriment de la resta de llengües oficials, ‘que són clarament predominants’, sinó tot al contrari, que hauria de ser un ‘incentiu per a la llengua minoritzada’.

UA creu que aquesta sentència no hauria de desvirtuar el conjunt del marc legislatiu de la Llei de l’Aranès, així com els preceptes de la Llei d’Aran o del propi Estatut respecte a l’aranès ja que tots ells continuen vigents. La formació reclama, una vegada més, el desplegament conjunt d’aquestes lleis (la d’Aran i la de l’aranès) per part de la Generalitat i també fa especial incidència en la falta de finançament que arriba del Govern per l’aranès ja que actualment només es compta amb un pressupost de 60.000 euros anuals, ‘mentre que es destinen uns 40 milions d’euros pel conjunt de la política lingüística a Catalunya’.

Unitat d’Aran també reclama una política d’estat de suport a les llengües minoritàries, així com marca la Carta Europea que l’estat espanyol va signar al 1992. La formació vol que el govern espanyol preservi la diversitat lingüística del conjunt de l’estat espanyol i es faci responsable de la ‘protecció d’aquesta diversitat, que és un patrimoni de tots’.

El Tribunal Constitucional espanyol ha estimat parcialment el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern de José Luís Rodríguez Zapatero l’any 2011 contra diversos preceptes de la Llei de l’Occità, aranès a l’Aran aprovada pel Parlament. Concretament, declara nul l’ús ‘preferent’ de l’aranès per part del Conselh Generau d’Aran, les administracions locals que en depenen, els mitjans de comunicació públics, l’ensenyament i la toponímia, així com de la Generalitat i l’estat espanyol, recollit en diversos articles de la norma. La sentència entén que l’atribució de preferent en els àmbits referits imposa la ‘primacia’ de l’aranès per sobre del català i el castellà, també cooficials en el territori, una circumstància que l’alt tribunal argumenta que no és compatible amb la Constitució espanyola.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb