La Unió Europea prohibeix a Andorra de registrar el nom del país com a marca

  • El govern andorrà volia registrar "Andorra" com a marca comercial per a controlar-ne l'ús que en fan les empreses

VilaWeb
Redacció
23.02.2022 - 13:12
Actualització: 23.02.2022 - 14:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Andorra” no pot ser una marca comercial. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha ratificat la decisió de l’Oficina Europea de Propietat Intel·lectual (EUIPO) de denegar al govern andorrà el registre d’Andorra com a marca comercial a la Unió Europea. Segons que diuen, un lloc geogràfic no es pot acceptar com a marca perquè podria induir a una confusió al consumidor i fer-li creure que productes i serveis amb aquest nom tenen s’han fabricat o es presten a Andorra, sense que sigui així.

La polèmica va començar quan el 2016 Air Andorra i Andorra Airlines van poder registrar-se com a marques a l’estat espanyol sense necessitat de demanar autorització al govern d’Andorra. Davant d’això, l’executiu va intentar recuperar el control de la marca Andorra registrant-la per a un ventall de productes i serveis molt ampli: des d’operacions financeres i monetàries, serveis immobiliaris i organització de viatges a activitats esportives i culturals, tractaments de bellesa o publicació de llibres i diaris en línia.

A més, l’EUIPO va argumentar que Andorra no té caràcter distintiu, sinó que només informa d’un origen geogràfic, no de l’origen comercial particular dels productes i serveis designats. 

El govern, que va recórrer la decisió, al·legava que no és un país conegut per la fabricació dels productes i la prestació dels serveis en qüestió. Deia que, per al consumidor, no hi ha cap relació –actual o potencial– entre els productes i serveis en qüestió i la marca sol·licitada que porti a pensar en Andorra com a procedència geogràfica d’aquests productes i serveis.

Tanmateix, el TGUE ha determinat que el govern d’Andorra no ha aconseguit rebatre els arguments de l’EUIPO sobre el caràcter descriptiu de la marca sol·licitada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes