Unió de Pagesos ha proposat un gran acord entre les empreses compradores de vi i els viticultors per superar la crisi de la covid-19 i assegurar l’activitat agrària. El sindicat reclama un acord que estableixi relacions comercials a mig i llarg termini –plurianual– i amb preus justs, estables i coneguts. “Els viticultors necessiten conrear les vinyes i produir raïm i vi amb preus que els permetin continuar l’activitat, conèixer aquests preus i garantir als cellers la qualitat necessària”, ha insistit Unió de Pagesos, que també confia en els pròxims mesos amb un relaxament de les mesures contra la pandèmia i així es recuperi el consum de vi al canal Horeca (hotels, restaurants i cafeteries).

Verema en verd i pagament a 30 dies, sense excepcions

En paral·lel, el sindicat agrari aposta perquè tant el Ministeri d’Agricultura espanyol com el Departament d’Agricultura de Catalunya aportin el pressupost necessari i articulin mesures extraordinàries per reduir l’excés d’existències a mans dels cellers i el potencial de raïm.

A banda, Unió de Pagesos demana al govern espanyol que aprovi de nou la verema en verd amb imports i pressupost suficient per cobrir les peticions. També exigeix a cellers i empreses compradors el pagament del raïm a 30 dies des del lliurament, com obliga l’actual llei de morositat i sense excepcions. Unió de Pagesos alerta igualment que l’aposta que estan duent a terme cada vegada més viticultors per la producció ecològica a Catalunya no es veu compensada, en la majoria dels casos, pel preu que paguen els cellers que comercialitzen vi i escumosos ecològics. “Si l’aposta de determinades denominacions d’origen és ferma en valorar el seu producte potenciant la producció ecològica, és imprescindible que els cellers el compensin adequadament”, ha avisat el sindicat, que finalment ha confiat en una correcta transposició de la directiva europea sobre pràctiques comercials deslleials “per assolir uns preus justos per a la pagesia”.

Xerrada en línia sobre el sector vitivinícola

Unió de Pagesos ha organitzat demà dimecres, 17 de març, a les 19.30, la xerrada en línia ‘Balanç i perspectives del sector vitivinícola a les diferents zones de Catalunya’, en un acte en el qual intervindran Dani Forcadell, responsable de Sectors Agrícoles; Joan Santó, responsable nacional del sector de la Vinya i el Vi; Marc Paladella, membre de la sectorial nacional de la Vinya i el Vi a les Terres de l’Ebre; Josep R. Sedó, membre de la sectorial nacional de la Vinya i el Vi al Camp de Tarragona; Josep Marrugat, membre de la sectorial nacional de la Vinya i el Vi a l’Àrea Metropolitana, i Josep Carles Vicente, responsable d’Organització d’Unió de Pagesos.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.