UNICEF subministra el primer vaccí contra la malària que podrà salvar milions de vides

La malària és una de les principals causes de mort d’infants menors de cinc anys · El vaccí és un gran avenç per a la salut infantil

VilaWeb
Redacció
18.08.2022 - 13:24
Actualització: 18.08.2022 - 13:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

UNICEF ha aconseguit l’adjudicació d’un contracte amb la farmacèutica britànica GlaxoSmithKlin per a subministrar per primera vegada un vaccí contra la malària. La concessió, de 170 milions de dòlars –al voltant de 167 milions d’euros– permetrà que 18 milions de dosis estiguin disponibles en els pròxims tres anys, i asseguren que es podrien salvar milions de vides cada any.

La malària és una de les principals causes de mort d’infants menors de cinc anys. L’any 2020 a Africà hi van morir gairebé mig milió. Dit d’altra manera: un infant per minut. Per UNICEF el vaccí contra el paràsit és un gran avenç per a la salut infantil. “El llançament d’aquest vaccí envia un missatge clar als desenvolupadors de vacunes contra la malària perquè continuïn la seva feina, perquè les vacunes contra la malària són necessàries i desitjades”, assegura Etleva Kadilli, directora de la Divisió de Subministraments d’UNICEF. Ha dit que cal una innovació contínua per desenvolupar altres vacunes a fi que augmenti el subministrament disponible i permetre un mercat de vacunes més saludable.

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 30 països tenen àrees amb transmissió de la malària de moderada a alta, i el vaccí podria brindar protecció addicional contra la malaltia a més de 25 milions d’infants cada any quan se n’hagi augmentat el subministrament.

El vaccí contra la malària de GlaxoSmithKlin, anomenada RTS,S és el resultat de 35 anys d’investigació i desenvolupament i és el primer vaccí contra una malaltia parasitària. El vaccí actua contra Plasmodium falciparum, el paràsit de la malària més letal en l’àmbit mundial i el més prevalent a l’Àfrica. L’adjudicació és la culminació de divuit mesos d’intensa preparació i consulta amb la indústria i els socis.

S’espera que la demanda de les dosis contra la malària sigui alta entre els països afectats. Igual que amb qualsevol vaccí nou, el subministrament serà limitat al principi i augmentarà amb el temps a mesura que la capacitat de fabricació arribi al nivell requerit. A mesura que augmentin els volums, els costos per dosi haurien de disminuir. Ja hi ha plans en marxa per impulsar la producció, inclús a través de la transferència de tecnologia, perquè tots els infants en risc algun dia tinguin l’oportunitat de ser immunitzats contra aquesta malaltia mortal.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes