Una tardor amb careta i molts núvols

  • L'agost s'acomiada amb una caiguda de l'índex PMI de serveis i una forta davallada de les vendes en el comerç català

Jordi Goula
03.09.2020 - 19:50
VilaWeb

Avui tanquem l’últim vèrtex del triangle de dades que se saben més aviat de l’activitat del mes d’agost. Són, per tant, les que ens aporten una visió més actualitzada de la realitat. Abans-d’ahir parlàvem dels PMI (índex de directors de compres) de la indústria; ahir, de l’evolució del mercat laboral; i avui, del PMI de serveis, que, tot s’ha de dir, igual que els dos anteriors, no esperàvem que fos bo. I tal dit, tal fet. L’índex dels serveis ha baixat a l’agost més de quatre punts a tot l’estat espanyol, després de dos mesos de creixement, si bé el de juliol ja va ser marginal.

‘Les dades del sector serveis de l’agost faran miques les esperances dels qui encara volen veure una recuperació en forma de V en l’economia d’Espanya, perquè l’activitat es va contreure a causa de la manca de noves comandes. Els sectors relacionats amb el turisme i el contacte social en són els més afectats.’ És el comentari del director de la publicació. No cal dir res més.

Però a mi em preocupa, sobretot, l’estat d’ànim que ha deixat la garrotada de l’estiu. Mirant cap als dotze mesos vinents, la confiança sobre el futur es va afeblir fins a mínims de tres mesos. Les expectatives d’un augment de la desocupació i l’evidència de retards en les decisions d’inversió s’afegeixen a les inquietuds sobre el futur…

Avui hem sabut també les vendes dels establiments de Comertia de l’agost i les xifres segueixen aquest camí, amb una baixada del 16%. Quant a la previsió per al setembre, els empresaris confien en una recuperació gradual, tot i que encara pronostiquen un resultat negatiu del -13%. L’altra cara, la laboral, ens diu que el 77% de les empreses de Comertia manté l’ERTO actiu. Això sí, segons el sector d’activitat, han anat recuperant els treballadors: el 30% de les empreses només té el 10% de la plantilla en ERTO; un 13% d’empreses hi té entre el 10% i el 20%; un 17%, entre el 20% i el 40%; i un altre 17% manté encara més del 40% dels treballadors, principalment les molt vinculades al turisme.

Bé, ara com ara tenim això. Evidentment, sempre ens queda Europa, on la situació  és millor que la nostra, sobretot a Alemanya i França. A Itàlia, ja no tant. Els índexs PMI diuen que la recuperació de l’economia de la zona euro va perdre embranzida a l’agost, perquè el creixement hi va disminuir notablement. Si la producció industrial va augmentar al ritme més ràpid d’ençà de l’abril del 2018, l’activitat dels serveis també va créixer, però a un ritme que es va alentir bruscament. Alemanya va ser el país amb el millor resultat de l’agost, amb el suport d’un sòlid comportament a la indústria.

I ara, acabat l’estiu, què hem de fer? El manual de supervivència ens diu que la clau és fer-ho molt millor en la sanitat, continuar salvant treballadors, autònoms i empreses amb futur –per mantenir el consum i la xarxa productiva– i, tots plegats, fer un esforç i comprar més productes de proximitat. Això no ho resoldrà tot, però evitarà que empitjorin les coses i assentarà les bases per no prendre mal al darrer sotrac.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any