Una quarta part dels autònoms encara no treballa

  • «La baixa activitat, els problemes de tresoreria, la fiscalitat i uns ajuts insuficients fan que avui un 28% del col·lectiu consideri de tancar el negoci»

Jordi Goula
23.07.2020 - 19:50
VilaWeb

La situació en què es troben els autònoms quatre mesos després de la declaració de l’estat d’alarma no és per a saltar d’alegria. Aquest matí, la Pimec ha presentat un estudi que analitza aquesta situació, i el president d’Autònoms Pimec, Miquel Camps, ha alertat que el nivell d’activitat entre els autònoms encara era molt baix: un 24,5% continua sense activitat, i un 37% l’ha reduïda a menys de la meitat en relació amb el mateix període de l’any anterior. L’enquesta es va tancar el 26 de juny, és a dir, pràcticament un mes i mig després d’haver començat el procés de desconfinament i amb l’activitat en estat general de recuperació. Val a dir que les dades de l’enquesta surten una mica millor que l’anterior, que es va fer el 20 de maig.

Malgrat tot, veient l’evolució, em reafirmo en la idea que els autònoms, en el nostre mercat laboral, són la baula més feble del sistema. No tenen el paraigua protector dels assalariats i el tractament administratiu que reben és clarament discriminatori, la qual cosa es posa més en relleu en moments tan difícils com els que passem. És cert que aquests darrers temps han tingut algunes millores en l’exercici de la seva activitat, però encara tenen un camp immens per a millorar. Que a hores d’ara hi hagi una quarta part del col·lectiu sense treballar i una altra tercera part amb una activitat menor del 50% respecte al 2019, em sembla preocupant.

Pel que fa als problemes de tresoreria, l’informe posa de manifest que afecten tres de cada quatre autònoms, els quals s’enfronten a una forta caiguda de les vendes. Per això, Miquel Camps ha defensat una moratòria del pagament d’imposts (IVA i IRPF) fins que millori la situació derivada del coronavirus, a més de la condonació del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social. ‘L’administració pública ha de ser conscient que el col·lectiu necessita ajuts directes, com mesures que els aportin més liquiditat per a fer front a aquesta crisi sanitària, econòmica i social’, ha dit.

De fet, si fem memòria, recordarem que això es demana des del començament –sobretot la condonació de les cotitzacions–, però l’administració no n’ha fet cas i ha col·locat molta gent en una situació extrema. Tant és així que un 52,9% dels autònoms que disposa de treballadors ha considerat de fer un ajustament permanent de plantilla, mentre que un 28,7% assenyala que ha pensat en la possibilitat de tancar definitivament el seu negoci.

Per als mesos vinents, sempre segons l’enquesta, un 73,2% dels autònoms apunta que la demanda feble serà l’aspecte que dificultarà més la viabilitat del seu negoci, seguida del pagament d’imposts, cotitzacions, lloguers i subministraments. Un reguitzell de problemes que cadascú salva com pot. Amb aquestes previsions bullint al cap cada dia, no és estrany que la majoria qualifiqui la situació econòmica de ‘molt dolenta o dolenta’, tot i que la qualificació que apunten és relativament menys negativa, en comparació amb les anteriors enquestes. Un fet que és lògic, perquè malgrat els problemes el seu entorn comença a estar una mica millor, en termes d’activitat.

Per últim, l’enquesta pregunta sobre les mesures més ben valorades pel col·lectiu. I no és casual que siguin aquelles que van relacionades amb la reducció de la despesa i que comporten un pagament posterior més reduït i, per tant, un estalvi (bàsicament de subministraments bàsics com l’aigua, la llum i el gas). Un segon grup de mesures que valoren positivament són les relacionades amb els ajuts i moratòries de pagaments ja compromesos, sobretot les hipoteques i els lloguers.

Precisament avui, també la Cecot i l’Autcat han demanat al Ministeri d’Hisenda espanyol que els ajuts per la covid-19 rebuts per autònoms i treballadors estiguin exempts de tributació. Han fet el pas, perquè diuen que han detectat, entre les empreses i els autònoms associats, una preocupació creixent al voltant de la futura tributació dels ajuts que reben els autònoms i de les retribucions que reben els treballadors afectats pels ERTO.

‘Tal com és avui la normativa, tant els ajuts com les retribucions hauran de tributar en l’IRPF a declarar l’any vinent, situació que es planteja absolutament contradictòria, perquè no s’entén que es doni un ajut amb una mà i se’n tregui una part amb l’altra’, diu Enric Rius, president de l’Autcat i assessor fiscal de la Cecot. Afegeix que en el cas dels autònoms pot ser molt complicat, tenint en compte que els perceptors dels ajuts són persones que o bé han hagut de tancar els seus negocis o bé han vist reduïda la seva activitat en un 75%. ‘Si en aquesta situació, ja prou minvada econòmicament, a més han de pagar imposts pels ajuts, seria agreujar-la encara més.’ Es miri per on es miri, és un contrasentit. En realitat, n’és un més en aquest col·lectiu de treballadors, particularment castigat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any