El pati dels Tarongers, al Palau de la Generalitat (fotografia: VilaWeb).

Quim Torra ja és al Palau de la Generalitat, on prendrà possessió com a president a les 11.30. L’acte, on no assistirà cap representant del govern espanyol, serà sobri, sense pompa ni convidats. El president Torra no vol fer grans celebracions en un context polític excepcional, amb presos polítics, exiliats i centenars de represaliats. El format també afectarà els mitjans de comunicació, ja que només hi podran ser TV3, Catalunya Ràdio i l’agència ACN.

Canvi d’escenari
Sí que sembla definitiu el canvi d’escenari. Habitualment, la presa de possessió del president es fa al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Però aquesta vegada el canvi de format ha fet traslladar l’acte al saló Verge de Montserrat, que és més petit. No hi haurà convidats, però hi haurà el president del parlament, Roger Torrent. El seu paper, però, serà més testimonial i no hi intervindrà pas. En preses de possessió anteriors, era el president del parlament que demanava la prometença al nou cap del govern i qui podia imposar la tradicional medalla de president a l’investit. Però aquesta vegada és previst que sigui Torra qui pronunciï la prometença tot sol i que no hi hagi l’acte simbòlic d’imposar la medalla presidencial.

Primers passos
Ahir a la matinada, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar el decret de nomenament de Torra signat per Felipe VI, el pas imprescindible perquè Torra pogués prendre possessió del càrrec. Els primers passos de Torra seran el nomenament dels consellers i la visita als presos polítics a les tres presons espanyoles: Alcalá Meco, Estremera i Soto del Real. La majoria dels noms dels consellers s’han anat sabent aquests últims dies, però encara hi ha unes quantes incògnites i noms que ballen. Abans-d’ahir, Torra va reunir-se amb el president Carles Puigdemont a Berlín, en un gest volgut de legitimitat i respecte institucional al president foragitat amb el cop d’estat del 155.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb