Fotografia: Ernai

Una jove de catorze anys de Pamplona és hospitalitzada des d’ahir per la ‘irrupció violenta’ de la policia espanyola a la cercavila de carnaval, tal com ho ha catalogat la comissió de festes del nucli antic. Segons que informa el diari Naiz, els agents van aparèixer a diferents punts de la cercavila per identificar els joves que hi participaven, d’entre catorze anys i setze. Els testimonis expliquen que van entrar amb les furgonetes a la plaça dels Alls i van atropellar-la.

El moviment juvenil del barri, Alde Zaharreko Gazte Mugimendua, ha publicat un comunicat en què explica que la tradició mana que alguns joves es disfressin de moxaurre (un personatge típic del carnaval) per jugar amb els nens del barri i que entraven als comerços per anunciar l’arribada del carnaval. ‘Sembla que un propietari d’un comerç no va entendre com són els carnavals navarresos i va denunciar-los a la policia espanyola’, explica. Segons que diu, la presència policíaca va començar a augmentar i van aparèixer furgonetes d’antiavalots a les entrades del barri, ‘sense tenir present que els nens gaudien del carnaval’. ‘A partir d’aquí, van començar uns fets d’extrema gravetat. El més greu va passar al carrer de San Francisco, on una furgoneta a gran velocitat va atropellar una jove de catorze anys vestida de morrauxe que perseguien pel carrer’, afegeix.

Tot i haver estat ferida, la policia se la va emportar a la comissaria de Pamplona, mentre ciutadans presents els increpaven i els recriminaven no atendre-la. Finalment, ja a la comissaria, es va demanar una ambulància, que la va portar a un hospital, on la van ingressar.

Altrament, explica el comunicat, un grup de joves de catorze anys va haver de cercar refugi a un comerç mentre els perseguien els agents mentre els cridaven ‘ara som nosaltres els que us pegarem’. Quan els pares van demanar-los explicacions, els van pegar amb les porres, afegeix. La notícia va motivar una manifestació improvisada de repulsa envers l’actuació de la policia. Quan s’acostava a la comissaria, els agents hi van disparar pilotes de goma.

La comissió de festes populars i l’organització juvenil Ernai s’han concentrat a la plaça Consistorial per denunciar-ho. Al comunicat de convocatòria expliquen que ‘en aquell moment els carrers del barri eren plens per les activitats del carnaval, la qual cosa va crear moments de tensió i por. La gran velocitat amb què hi van entrar les furgonetes policíaques va crear un gran risc per a tots els nens que hi jugaven amb les seves famílies’.

La diputada d’EH Bildu Bakartxo Ruiz ha denunciat a Twitter els fets: ‘És molt greu que la policia espanyola entrés a la cercavila del carnaval del nucli antic. Molt greu que, a conseqüència, una jove menor d’edat ferida fos portada a comissaria i no pas a l’hospital. Continua hospitalitzada. Exigim explicacions i responsabilitats.’

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb