Una merescuda bufetada als partits independentistes

  • Era molt difícil fer això que ha fet aquesta nit la gent: deixar de sotmetre's al xantatge partidista

Vicent Partal
28.05.2023 - 23:14
Actualització: 29.05.2023 - 04:31
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Hi ha un paper impressionant de Simone Weil que es va publicar l’any 1950 al número 26 de La Table Ronde i que porta per títol “Nota sobre la supressió general dels partits polítics“. Són vint pàgines i prou, però plenes d’intel·ligència i humanitat. La gran filòsofa francesa, l’únic gran esperit del nostre temps segons Albert Camus, ataca amb una duresa espectacular el mal que el partidisme fa a la democràcia i a la llibertat de les persones.

Weil afirma que el partidisme obliga a una autèntica “dimissió de l’esperit” que fa que els militants es regesquen no pel desig de la veritat sinó per la conformitat amb les ordres. I què és allò que aquesta dona tan especial, voluntària de la Columna Durruti a Espanya i resistent contra el nazisme a França, recomana de fer? Ho explica amb una paràbola: “Si podeu fugir de les mans d’aquesta gent que us amenaça amb el fuet, fugiu-ne. I si podeu evitar de caure entre les seues mans, eviteu-ho.” El pamflet de la senyora Weil, i dic pamflet en el sentit més elevat del terme, acaba amb una declaració inapel·lable: “L’operació de prendre partit ha substituït l’operació de pensar.”

Jo no acostume a portar barret, però si en portàs, avui me l’hauria de traure davant l’enorme lliçó de dignitat que l’electorat independentista ha donat als partits. Això que ha fet tanta gent d’abstenir-se, de no sotmetre’s més al xantatge, és una de les coses més difícils que aquest país podia fer. I l’ha feta. I ha tornat a demostrar fins a quin punt el Primer d’Octubre va ser un terratrèmol que ens va canviar la vida. El Primer d’Octubre ens va ensenyar que nosaltres teníem el poder de canviar-ho tot i aquell ensenyament ha parit un país nou, amb gent que es comporta diferentment i que sempre troba la manera de traure el cap i de deixar clar que si ells es rendeixen nosaltres no.

Les dades, en relació amb això, no deixen cap ombra de dubte. L’electorat independentista ha dit prou i ha castigat durament els partits polítics pel seu egoisme, per la seua supèrbia, pel seu sectarisme, per haver avantposat la lluita per l’hegemonia a la llibertat del país i per haver-se cregut, en definitiva, que amb el màrqueting i el control dels mitjans podrien fer-nos oblidar.

La bufetada, com era previsible, ha estat especialment dura amb Esquerra Republicana, el partit que més ha fet per destruir tot allò que va significar el Primer d’Octubre. Però també el partit que més decisions contràries al sentit comú ha adoptat, atrapat en el cabdillisme delirant d’Oriol Junqueras, que és el gran perdedor d’aquesta nit.

Junts, evidentment, té en la gran victòria de Xavier Trias a Barcelona un bàlsam que ho guareix tot. La sensació ciutadana a la capital, molt estesa, era que calia fer fora Ada Colau i Trias ho ha sabut fer i ho ha fet bé. Però Junts no hauria de perdre de vista que és precisament en els seus feus on l’abstenció és més alta.

Pel que fa a la CUP, i tot esperant els pactes que puga haver-hi a Girona, és evident que no ha connectat tampoc amb el seu electoral tradicional. Tots tres partits independentistes, doncs, han de reconsiderar seriosament què fan i com ho fan. I han d’entendre que una bona part del país ha canviat per sempre i ja no els deixarà fer allò que vulguen. Cap elecció d’ençà del Primer d’Octubre no és una elecció més. La d’aquesta nit tampoc.

Mentrestant, al País Valencià i les Illes el pitjor malson s’ha fet realitat i el PP i Vox han aconseguit la majoria de les institucions. La pujada de la dreta extrema i de l’extrema dreta –també al Principat, eh?– és un fenomen molt preocupant. A tot Europa hi ha un ascens de l’extrema dreta, i la culpa, en bona part, la té la desafecció creixent entre les classes mitjanes i populars i l’esquerreta aquesta caviar que ha fet de la política un negoci.

Per als valencians, i per als mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs, però, s’obre ara un període molt complicat, en què patirem molt i en què trobarem a faltar molt allò que alguns hem denunciat de fa temps. En vuit anys no s’han fet coses tan bàsiques i necessàries com rebaixar el sostre electoral al 3% -mira que això només hauria canviat coses!- assegurar el requisit lingüístic o la reciprocitat de les televisions públiques. I quan tu no fas la faena els teus contraris se n’aprofiten.

Tindrem temps, aquests dies, d’anar analitzant ací a VilaWeb fil per randa tot això, perquè aquesta nit hem viscut uns quants terrabastalls polítics. De moment, estigueu atents demà a l’especial de La tertúlia proscrita que emetrem a primera hora de la vesprada i a tot el treball d’anàlisis, mapes i dades que ja us anem oferint i que continuarem ampliant aquesta nit i al matí.

PS1. Com sabeu, fa dies que vam estrenar la lectura automatitzada dels articles, amb una veu sintètica. Però els editorials els llegiré jo. Si ho voleu provar, tan sols heu de clicar en el reproductor que hi ha al capdamunt d’aquest article.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Albert Ventura
Albert Ventura
28.05.2023  ·  23:57

Pero que passa amb aixo de que ha pujat l’extrema dreta? Hi ha un partit feixista, Ciudadanos, que ha desaparegut del mapa.

Daniel Morales
Daniel Morales
29.05.2023  ·  00:05

El castic als partits que ho han fet malament està molt bé. Però els 4 anys de mal govern i el premi que es dóna als partits que ho han fet encara pitjors però que s’aprofiten de l’abstencio per guanyar ens hauria de fer reflexionar….

Que el PP i el PSC agafin el control de llocs o que Vox agafi representació pq la gent no vol premiar els partits independentistes no sembla cap victòria.

Igual hi ha alternatives a l’abstenció, més productives (com votar a partits més petits o simbòlics) que no afavoreixin als nostres pitjors enemics….

Guillem Canet
Guillem Canet
29.05.2023  ·  00:08

Jo avui m’he abstingut per dignitat. El primer cop des que voto i en tinc 56. Era insuportable com ens han tractat els partits dits independentistes, con si fossim rucs.

Menció especial pel ERC. No hi veig la diferència entre votar-los a ells o votar el PSC. Potser ės que la cúpula d’ERC ės plena dels dirigents i altres que van fugir del PSC.

Junqueras ja has vist com heu ampliat la base, si, però de espanyolistes. O espanyol o catalå, tu trias, bé tu decideixes.

Albert Sardà
Albert Sardà
29.05.2023  ·  00:10

M’agrada molt la iniciativa de la lectura automatitzada dels articles, a mon pare, que té molt malament la vista, li permetrà tornar a estar al dia. Però sobretot em sembla un gran encert que els editorials els llegeixi el propi Partal. Molt bé!

Àngels Folch
Àngels Folch
29.05.2023  ·  00:15

Fa anys que vaig llegir i em vaig entusiasmar amb el pensament impecable de Simone Weill. El seu llibre «L’Enracinement» va ser el primer que vaig llegir (encara no estava traduït al català) i em va apassionar tant que durant una bona temporada vaig llegir tot el que trobava d’aquesta filòsofa francesa i justament una de les coses amb les que hi vaig sintonitzar més va ser amb la crítica als partits. Tinc, com un tresor, totes les seves obres.
I sí, avui hem començat a dir prou. Ja era hora! I això no s’ha acabat, ha estat tan sols el vermut. Que es preparin els partits perquè això no ha fet més que començar, he estat un assaig. A les espanyoles els catalans no anirem a votar en massa, ens abstindrem, mai més votarem a les espanyoles i a les nacionals catalanes hi haurà molt vot nul i molta abstenció, com mai no n’hi ha hagut a Catalunya.
El que sí que em preocupa tanmateix és el resultat al País Valencià i al Parlament Balear. Els nostres connacionals patiran molt i els haurem de donar tot el suporta que calgui. El problemes del País Valencià, de les Illes o de Catalunya Nord són també els nostres problemes.

Josep Vicent Sala
Josep Vicent Sala
29.05.2023  ·  00:16

Sempre és interessant estar a l’última amb la tecnologia i aprofitar-se de les innovacions per estalviar-se faena. Però tindre criteri per saber quan paga la pena fer un treball artesanal és molt important també. Enhorabona per la decisió de llegir personalment els articles. Perquè no són solament paraules el que transmet la veu.

xavier solaní
xavier solaní
29.05.2023  ·  00:16

Felicito la gent amb memòria i cap. Però cal moviment, han guanyat, tenim per veïns, gent que surt a donar garrotades a votants.

Francesc Romero
Francesc Romero
29.05.2023  ·  00:18

Sembla que la patacada als partits nacionalistes és forta. I seria bo que en prenguessin nota, i fessin propòsit d’esmena.
Però no veig com pot millorar la situació. Ens els tornarem a creure? Cal una candidatura unitària?
Jo personalment penso que sempre és millor votar, ni que sigui en blanc o nul. Altrament lo 5% de llindar baixa, i la ultradreta es fa més visible….

Guillem Fàbregas
Guillem Fàbregas
29.05.2023  ·  00:19

“La pujada de la dreta extrema i de l’extrema dreta –també al Principat, eh?”
De veritat estàs comparant Vox amb Aliança Catalana i l’FNC?
Veig que en això no ets diferent que TVE3 i resta de mitjans hispanocèntrics.

Joaquim Miquel Gual
Joaquim Miquel Gual
29.05.2023  ·  00:29

El vot de càstig no només ho és als partits, que especialment ERC s’ho mereix, sinó que també és una flagelació col·lectiva, els hem donat poder als nostres enemics (som una cracks).
Perquè dieu extrema dreta a partits catalans com aliança? No veig que portin un programa com els de Vox o pp . Jo sóc català i vull el meu país lliure i també lliure d’una immigració insostenible. Sóc d’extrema dreta? Aneu encara amb el puto lliri a la ma

Josep Jallé
Josep Jallé
29.05.2023  ·  00:31

No en sabia res dels resultats, a aquestes hores de la matinada. Ni ganes. Però en llegir l’article, benvolgut director, amigues i amics … aniré a gitar-me amb un somrís d’orella a orella.
I en el món del futbol, altre cirereta: de 1ª a 2ª d’aquell club que va nàixer a trets de pistola, pels carrers de Barcelona, dels seus promotors a principies del segle passat. Amb seguidors actuals que van mostrar, fa uns dies, la seva procedència històrica.
Que be que dormiré … a cor que vols.
Salut!.

Antoni Bardera
Antoni Bardera
29.05.2023  ·  00:33

Sr. Folch (00:15), Déu n’hi do quin comentari més esquizofrènic que ens oferiu a les ratlles finals: us entusiasmeu pel vot nul i l’abstenció i tot seguit us preocupeu del que ha passat a València i a Ses Illes. Que no ho veieu que l’espanyolisme no s’acostuma a abstenir i que fent-ho nosaltres ell ocupa el nostre lloc?

Pauli Morer
Pauli Morer
29.05.2023  ·  00:45

De fet aquesta nit l’unionisme autoritari ha guanyat les eleccions municipals a Catalunya, ens agradi o no.

Antoni Valls
Antoni Valls
29.05.2023  ·  00:48

Em sento extrany perquè per primera vegada a la vida he fet un vot nul. Tinc 63 anys i he votat sempre des del No a la constitució. Però és que n’estic tant fart dels partits independentistes.
Tinc certs dusi que feu sigui correc

Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
29.05.2023  ·  00:51

Em sembla perfecte que hagi pujat l’abstenció. No es pot votar uns partits que han renunciat, traït, baixat els braços i fet qualsevol cosa menys treballar per la independència. I jo era dels de votar sempre, si calia amb la pinça al nas.

P.S.: Gran idea, Vicent, la de llegir els teus editorials!

Jaume Riu
Jaume Riu
29.05.2023  ·  00:53

PERQUÈ ELS PARTITS POLÍTICS SÓN AIXÍ
Fa anys que esperava veure publicada una referència a aquella “Nota sobre la supressió general dels partits polítics” que Simone Weil es va atrevir a publicar abans de néixer jo, i que em va inquietar moltíssim quan la vaig llegir fa cinquanta anys.
En les darreries de la vida biològica de Franco, ens pensàvem que la democràcia consistiría a tenir partits polítics.
No podíem ni pensar que els partits polítics serien l’eina perversa que fa servir el franquisme per perdurar.
Me’n vaig adonar quan es van legalitzar el PSOE, el PC, el PSUC i finalment ERC que els feia molta més por perquè un partit republicà el consideraven més perillós que els partits marxistes si es tractava d’instaurar -que no pas restaurar- una monarquia inventada pel mateix Franco.
El fet de legalitzar els partits comunistes i republicans va ser una operació de compra de voluntats amb un xantatge descomunal, perquè la constitució espanyola ja es cuidaria precisament que en el regne d’Espanya no es pot ser ni comunista ni republicà.
Avui l’editorial fa una magnífica reflexió que hauria de ser un punt de no retorn.
La gent s’ha adonat del xantatge polític, i de perquè els partits polítics són així.

PS. L’aplicació que ens ha ofert VilaWeb per documentar el recompte de vots a cada municipi, és la millor aplicació que he pogut fer servir mai per fer aquest seguiment, gairebé en temps real.
Què tremolin les televisions.

Marc Mateos
Marc Mateos
29.05.2023  ·  00:56

Això només és el principi de la fi dels partits botiflers, que no independentistes.
Tant de bo l’FNC i Primàries arrassin en les següents eleccions i facin a un costat aquesta colla d’aprofitats indignes.
Per què no en parles Vicent?
Fas com els mitjans d’obediència ecspanyola amb els “indeprocessistes”?

Josep Usó
Josep Usó
29.05.2023  ·  01:01

Els partits es comporten com empreses poc eficients i molt cares. Els que es diuen independentistes catalans no han entès que el poble del qual viuen va decidir fa cinc anys ser independent. Ara, fan nosa. Els valencians, després de huit anys esperant que es fera política en clau valenciana, veurem com torna el PP de la mà d’un Vox obertament franquista. Serà difícil.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
29.05.2023  ·  01:31

De fet hauria de referir-se als partits “suposadament independentistes”, ja que en la pràctica no han actuat com a tals i molts catalans s’han sentit estafats i traïts. Se’ls castiga precisament pels seu fariseisme, i per fer tot el contrari en realitat d’allò que prediquen. Cal fer foc nou! I ens calen noves organitzacions i nous líders i lideresses…

Eugeni Climent
Eugeni Climent
29.05.2023  ·  01:48

Doncs, res. Felicitats per tots els regidors que heu tret els de l’abstenció, vot blanc i vot nul: Avui als ajuntaments catalans són més plens d’espanyols que abans i suposo que sabeu que s’hi estaran 4 anyets.
El càstig als partits funciona en societats nacionalment “normals”. Quan hi ha dos blocs nacionals antagònics, castigar-ne un vol dir premiar-ne l’altre.
Quan toqui votar al Parlament feu la mateixa jugada. Segur que hi haurà qui se n’alegrarà.

VilaWeb Austràlia
VilaWeb Austràlia
29.05.2023  ·  01:53

Està bé, això de penalitzar els partits independentistes que no han sabut aprofitar el 52%, especialment ERC, el més hipòcrita de tots.
Jo continuaré en aquesta línia.
Dit això, demanaria a les eleccions que vindran, canalitzar els vots cap a una llista única; d’aquesta manera es podrà comprovar, estadísticament, l’amplitud del castic i s’evitarà afavorir els partits reaccionaris amb una abstenció que molts de nosaltres no trobem encertada.

Joan Carles Melgarejo
Joan Carles Melgarejo
29.05.2023  ·  02:29

Em fa ràbia, perquè ha estat la primera vegada que m’abstinc des que voto (ara tinc 63 anys). Sempre votava per partits independentistes o independentistoides esquerranoides (BEI, NE, ENE, ERC, JxI…). Ara no sabia a qui votar. A ERC (on vaig arribar a militar un temps) la votava darrerament tapant-me el nas, per por de que no vingués el llop. Però n’estic fart perquè juga a veure si aconsegueix de complir l’esquerranositat normativa que dicta l’esquerreta espanyoloide actual, que va perduda (com totes les esquerres europees que conec). Per això, exactament igual que als anys 30, tenim una ERC que arriba als núvols i després cau, arrossegada pel desconcert general de les esquerres, incapaces o cagades a l’hora de consumar les revolucions que tenen entre els dits. Mentre aleshores l’esquerra en general va ser incapaç de consolidar la república i la revolució, per la qual cosa s’entretenia en cremar convents, ara el progressisme ha quedat autorestingit a qüestions que de cap manera connecten amb el conjunt del seu electorat. Perquè qüestionar-s’ho tot acabant per ensenyar els nens a pixar asseguts no és necessàriament revolucionari o d’esquerres, per exemple, i és la imatge d’estupidesa que deixen. I d’això l’extrema dreta i els feixistes en treuen rèdits. La gent espera més pisos socials, seguretat laboral, un territori més sostenible, treball digne, justícia social, salaris justos (no ajustats), ascensors socials efectius, energies netes i barates, millor nivell de vida per a tothom, més esperança de vida, millors serveis públics, millor atenció als serveis públics, assistència a la gent gran (la gran oblidada, malgrat que és la majoria de la població). I polítics que serveixin i estimin el poble i que creguin en ell, i aleshores el poble creurà en ells. Han d’estar disposats a tot per a aconseguir-ho. A tot. I que no es caguin quan toqui, com ara ha passat, a canvi de…què?. Compte, que si l’esquerra no te els objectius clars i sols ens proposa parides, hi haurà més i més reacció contra aquestes i darrere el feixisme. És que ningú sap llegir als llibres d’Història? Ah, no, és que no s’ensenya a les escoles o es compensa amb notes de programació…Atenció que fins ara ser progre era guai, però això està canviant. Compte. A grans sectors del jovent ja els hi en refot tot plegat. Per començar, als militants d’ERC els recomanaria humilitat, reflexió sincera….i menys centralisme democràtic, que els està fent acceptar lo inacceptable.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
29.05.2023  ·  02:36

Gràcies, Vicent.
Molt contenta que a Barcelona s’hagi fet fora la Colau (uff, ja era hora) i que, tant si agrada com si no agrada el sr. Trias, hagi guanyat un partit independentista. Ara bé, a la resta de Catalunya definitivament el panorama no és per entusiasmar-se. I al País Valencià i les Illes… marededéusenyor i tots els àngels del cel! El resultat és de pànic! Es patirà molt.
Pel que fa a la lectura dels articles amb veu sintètica, tot i que a mi no m’afecta (qui sap si algun dia em farà falta), em sembla fabulós per a molta gent que té problemes amb la vista (com ha dit Albert Sardà en un comentari sobre el seu pare). Magnífica idea de VilaWeb! Chapeau! I bona idea també que tu llegeixis els teus articles (l’he començat a sentir abans de saber que eres tu, i em deia “quina meravella d’imitació de veu”, hahaha!).

Lluís Paloma
Lluís Paloma
29.05.2023  ·  03:02

Els partits es mereixen aquesta bufetada. Ara cal que hi hagi eleccions al Parlament, amb urgència.
Un altre tema és que com a terrassenc estic molt trist amb els resultats electorals a la meva ciutat. I admeto que, encara que ara com ara no puc ni intentar-ho, em plantejo anar-me’n a viure a una altra població si alguna vegada puc. No reconec la meva ciutat.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
29.05.2023  ·  03:05

Uns magnífics resultats.

Potser que els partits siguen instruments d’aconseguir coses i instruments de gestió. La societat -llur persones- cerquem objectius.
Aquests darrers anys hem après a conèixer com funciona un estat. Un objectiu holístic.
Al Principat hi havia l’experiència pujoliana, al País Valencià i les Illes el coneixement era més magre.
8 anys que ens han ensenyat com de potennts podem ésser havent 3 governs més o menys fusterians.
I els estats tant francès com españols és on s’han encaparrat a destruir-nos amb tota lateria de mitjans FOX de caire trumpista desviant l’atenció cap a temes que res tenen a veure amb la gent de carn i ossos.
Eixa llavor resta plantada. I ho he escrit manta vegades ací: la/les independència/es envers españa les farem amb el govern més absolutament bèstia i nacionalista colonial.
I amb VOX i PP, pul·lulant arreu de la nostra colònia amb la seua bel·ligerància natural els tinc una enorme fe en que ens atiparan de malastrugances com vénen fent-nos des d’antic.
Comptem amb un comodí important. Si bé hi ha estats com l’italià, japonès, etc tenen un deute que fins i tot triplica el seu PIB annual, eixos deutes els tenen amb bancs i corporacions pròpies de llur nacionalitat.
Spain is different. Els deutes españols són concrets amb corporacions i bancs no españols.

I españa, que ens això mai no falla, pretendrà que aquesta nació li pague la seua follia i disbarats.
Som, alhora, la seua única solució -amb la corresponent dissolució i desaparició- o bé, podem ésser-ne el seu taló d’Aquil·les i la dissolució i desaparició d’aquell estat que mai hi haurien d’haver inventat i nosaltres, encara menys haver col·laborar a viabilitzar.

I en això vull filarprim: els principatins s’han escarrassant a fer españa, mentre que valencians ens passat la vida no pactant amb ella res, d’ací la constant destrucció d’una gent molt a tocar. Als illencs la insularitat que els protegia sense col·laboracionismes se’ls ha acabat ja, i campen ja arreu de totes les illes com si aquell pont de la cançó dels “3 Sudamericans” entre València i Ciutat de Mallorca ja s’haguera materialitzat.

Amb les xarxes socials avui dia tothom parla amb tothom d’aquesta nació sense necessitat d’interlocutors pel mig.
I això no ens hi havia passat mai.

Una lliçó infantil: el PP ha tret més senyeres que Compromís i els Més junts.
Amagar qui ets, o com has de parlar, sempre ix caríssim.

O no veiem el desacomplexament dels colonitzadors com han anat guanyat terreny a base de no amagar-se d’exposar diàfanament qui són i a què vénen?

Estem en guerra des de fa 316, si més no, perquè els discursos dels terolenc Flores Juberias i l’andalús terratinent Gil-Lázaro aquesta nit a València ho han expressat nítidament.

Josep Blesa (València)

Oriol Roig
Oriol Roig
29.05.2023  ·  03:06

De l’1-O a les darreres autonomiques o a aquestes municipals s’han perdut mes de mig milio de vots independentistes. El que cal es una iniciativa per recuperar-los i de pas reconduir el Parlament i fer el Congreso ingovernable. Abstenir-se o votar nul o blanc es perfectament legitim, pero no serveix per guanyar, que es el que volem.
Si no hi ha llista civica es pot fer un no-partit, amb un programa ben senzill: “Si guanyem, aixecarem la DUI i baixarem l’estanquera de totes les institucions. I si no guanyem, abandonarem els escons i que la majoria resultant s’ho faci”. Amb els marges actuals, el Parlament seria ingovernable si aquest no-partit traies 2 o 3 escons. I si hi ha perill que una majoria unionista prengui el control, enlloc d’abandonar els escons, sempre es pot optar per votar “no” a tot. Si no hi ha govern, al cap d’unes setmanes es convoquen eleccions automaticament. Noves eleccions i veure com la gent comenca a confiar en un no-partit que fa allo que diu que vol fer. En dues o tres eleccions aquest no-partit pot arribar a tenir prou pes com per a aconseguir implementar l’unic punt de programa.
Per fer la independencia ens necessitem a tots, tant de dretes com d’esquerres, mentre siguem a favor de la independencia. Primer aconseguim la Republica, i despres ja decidirem de quin color la pintem.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
29.05.2023  ·  06:20

Gracies Sr. Partal, és un bon detall que vos llegiu el vostre propi escrit. Contiuo pensant que a llarg termini els pobles tenen la governança que es mereixen, és una forma Darwinisme. Salut.

BARTOMEU FIOL
BARTOMEU FIOL
29.05.2023  ·  06:48

La bufetada, i grossa, l’ha rebuda la nació.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
29.05.2023  ·  07:08

Ahir es va començar a perdre la por als partits polítics i això és essencial per ser una mica més lliures.

Moltes gràcies, Sr. Partal pel seu valent editorial.

Felip Ojeda
Felip Ojeda
29.05.2023  ·  07:27

Molta dignitat, però Vox als ajuntaments i torna conveniencia i unió…. Llençar merda contra ERC les ha donat quatre vots i ni tan sols governaren a BCN!!! Quanta dignitat i quatre anys de merda!!!!

Joan Vila
Joan Vila
29.05.2023  ·  07:27

Vicent: per tal de saber la implicació i el resultat real de l’indpependentisme en aquestes eleccions, qual sabrem el perventatge de VOT NUL?

Xavier Clèries
Xavier Clèries
29.05.2023  ·  07:29

Malauradament els descerebrats d’extrema dreta continuen votant, ja no a Ciutadans, però sí a PP i VOX.
Farà això pensar als partits independentistes?

Victoria Pedrola
Victoria Pedrola
29.05.2023  ·  07:37

4 anys més de sotmetiment. Trist, molt trist.
Segurament cal el vot de càstig… Als independentistes, pero estem retrocedint tant, i tat depressa en drets nacionals, que fa feredat.

ANTONI PUNTÍ
ANTONI PUNTÍ
29.05.2023  ·  07:42

Jo he votat amb la papereta 1-O… i ho seguire fent mentre no apareixi un partit clarament independentista.
Prou xantatges emocionals.

Miquel Isern
Miquel Isern
29.05.2023  ·  07:43

El votant unionista és un votant poc fidel a una sigla, que no sap quina és la diferència bàsica entre dreta i esquerra i que només té com a eix referencial l’espanyolitat del partit a qui vota. és a dir, que a diferència del bloc sobiranista, i sense saber-ho, aplica la màxima Fuster de considerar que tota política que no facin ells (bloc unionista) serà feta contra ells. Regalar-los la institució més propera al ciutadà durant 4 anys per una rebequeria és un luxe que no ens podem permetre. Ha d’haver altres formes de capitalitzar l’emprenyamenta.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
29.05.2023  ·  07:54

Sr. Riu 0,53. Si que es pot tenir ideologia republicana i/o independentista. El que no és pot és fer polítiques que portin a la pràctica això.
És la trampa refinada de la democràcia hispanica. Pensa el que vulguis. Ets lliure. No estàs en una dictadura però compte amb el que fas. Hi ha una judicatura que t’ho pot revestir amb el delicte que més s’escaigui en el moment: rebel·lió, sedició, desordres públics agreujats…
Molt d’acord amb l’editorial.
Votar a un partit que no agrada per a que no guanyi un de pitjor (segons el nostre criteri, és clar) és donar-li a aquest partit un poder que no mereix, Es donar per bones les coses que no ens agraden per a que continuï fent-les.

Aquest partit que no agrada però que votem per evitar el pitjor, acaba sent com aquell pitjor i fent coses semblants perquè acaba creient-se tot poderós.
Si ERC no recolza el Trias i fa alcalde el Collboni, es convertirà en un partit irrelevant durant una bona temporada.
No sé que pensa el Junqueras de tot això.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
29.05.2023  ·  07:55

TV3 dir que el FNC es extrema dreta, es junquerisme Toni Cruanyes, pura vergonya d’ERC.ESPAÑA. Govern republicà.borbònic del junquerista Aragones, gestióbrillant a favor de VOX

Ramon Caralt
Ramon Caralt
29.05.2023  ·  07:57

28-M: Ja no ens deixem engalipar ni pels “nostres” i ja hem començat a aprendre a desempallegar-nos-en. Escombra i esteranyinador!

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
29.05.2023  ·  07:58

Els partits catalans han posat l’electorat en el dilema d’haver d’escollir entre votar-los a ells per a fer polítiques anticatalanes o abstenir-se i afavorir als partits espanyols que faran les mateixes polítiques anticatalanes.

Sembla que el poble ha preferit haver de lluitar i defensar-se contra els partits espanyols que no pas contra els partits catalans. Si mes no així hi ha la possiblitat de que els partits catalans reflexionin i es posin a lluitar al costat del poble.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
29.05.2023  ·  08:12

Victòria independentista agredolça. 1r. Neteja de les direccions mercenaris destrossades.2n. Expansió dels opressors ( pobre poble !) .

JOAN TAULERIA
JOAN TAULERIA
29.05.2023  ·  08:18

El poble demana a crits una nova llista transversal tipus com la que vol crear la ANC

Carme Garcia
Carme Garcia
29.05.2023  ·  08:20

Al cap i a la fi, governar amb el PSOE i donar suport a Madrid, només fa que ampliar els resultats de aquest partit.
Espero que això sigui un tret de sortida per una llista cívica plena de gent realment independentista.
Tristor per el que fa temps que ens han fet, però alegria la gran bufetada que han rebut tots tres.

Berta Carulla
Berta Carulla
29.05.2023  ·  08:20

Aquest editorial em recorda aquella escena dels Monty Pyhton en que dos cavallers lluiten amb les espases al bosc i quan un ja ha perdut braços i cames, i no té només que un tors a terra amb el cap a sobre, l’altre se’n va compadint-se i el primer li espeta: ‘no fugis, covard’. Així és l’editorial d’avui: l’independentisme tenim un tors i el cap però en Vicent Partal n’ està ben orgullós. I prou que el vindreu a aplaudir.

Heu preferit abans castigar no sé qui que mantenir-vos clavats a un objectiu, heu passat per davant del país altres prioritats espúries, exactament igual que aquells que critiqueu. Si això no és processisme, què és?

Francesc Costa
Francesc Costa
29.05.2023  ·  08:22

Jo molts cops he dit en aquests comentaris, que de gran voldria ser Vicent Partal. Però no vaig estar gens d’acord amb l’editorial en què es proposava aquest vot testimonial, molt digne, molt indignat però amb conseqüències previsibles. Avui, la majoria de ciutats importants de Catalunya cauen en mas de la franquícia catalana del PSOE. I em menys participació, la petita pero fidel cantitat de seguidors de PP i Vox han pogut augmenta la seva presència a molt ajuntaments. Estaran ara el ciutadans de Girona, Lleida i Tarragona millor que avans?. I encara podria ser que Collboni fos alcalde de Barcelona pactant un altre cop amb Colau i canviant les cadires. I tot això, durant QUATRE ANYS!. . Dona la impressió que aquest vot testimonial no estat més que un tret al peu. Algú creu que ERC i el messiànic Junqueras entendrà res o seguirà pensant que ell es l’únic que te raó i continuarà eixamplant la base?

Albert Miret
Albert Miret
29.05.2023  ·  08:34

Un gran editorial, Vicent. Només trobo rara aquesta dèria de seguir dient “independentista” a Esquerra Republicana. Quantes proves més han de donar de què són els menys independentistes de Catalunya? Espero que entenguin aquest fracàs i canviïn a aquest petit de cervell i tan gros de mida que els acabdille cap al fracàs final.
Torno a agrair la possibilitat dels articles de veu, i si la veu és la teva en els editorials, encara millor.
Jo vaig votar perquè no podria deixar-ho de fer, però vaig votar per uns independentistes que no formen part de ca partit dels importants.
Fantàstica la definició de la Simone Weil. Justament per això mai he militata cap partit. He col·laborat temporalment amb varis segons el que defensessin aquell moment, però mai m’he afegit a cap ramat ideològic d’aquests que s’anomenen “partits”.

Carles Serra
Carles Serra
29.05.2023  ·  08:37

El Sr. Josep Blesa ho defineix perfectament, no pots anar mentint tota una vida; no pots anar fent de puta i de Ramoneta.
El problema ja no es aquest Ximo i aquesta Armengol del PSO€, tant Compromís com Més Mallorca no han volgut entendre que han recolzat uns elements que actuant ep!!! pel darrere com el PP, aquest partit va de cara.
Sobre el principat que vols que et digui, la mentida i la puta i la Remoneta han sigut la bandera dels partits mal anomenats independentistes.
Ara esperar la llista cívica per acabar d’escombrar-los aquest botiflers, traïdors i mentides d’ER i una part de JxC.
La resta de partits com els Pidemitas/Comuns i Ciudadanos els espaÑols ja s”han encarregat d’escombrar-los.

pep gaya
pep gaya
29.05.2023  ·  08:41

Convé tenir referents i el meu és indefectiblement en Carles Puigdemont. Jo sempre estaré a prop del meu únic líder. Preparem-nos a gaudir de les properes resolucions de la justícia europea. Cada procés electoral és diferent. Ja veiem on porta abstenir-se. No ens castiguem a nosaltres mateixos. No donem avantatges als enemics, ells sempre voten.

Rosamaria Pujol
Rosamaria Pujol
29.05.2023  ·  08:44

Aquest correctiu als partits independentistes , sobretot a ER, ( ja no poso la C perque de Catalunya en té ben poc), era necessari i imprescindible. Felicitats per la seva editorial Sr. Partal, amb la que hi estic plenament d’acord. Ara caldrà veure quina lectura en faràn i sobretot què faran, i si seràn creibles…Necessitem nous liders.

Pep Agulló
Pep Agulló
29.05.2023  ·  08:47

HI HA TANTS FILS…

Que l’abstenció és una lliçó de dignitat cap als partits, sense ironies, és certa. Dit això voldria veure una anàlisi de com afavoreix els buit polític de l’abstenció a la lluita per la independència…

Qui se n’aprofita? L’abstenció, és un càstig, no pas un “sorpasso” als partits. Quina és la superació proactiva dels partits per part de l’independentisme combatent?

Molts independentistes s’han quedat a casa, això no és pas sortir al carrer, autorganitzar-nos….

Els càstig als partits és perquè encara hi confiem…Els volem redreçar…. Persistim en la seva confiança… ?

No hi veig el valor heroic que li’n dóna l’editorial. Això sí som més dignes.

enric llopis
enric llopis
29.05.2023  ·  09:00

Tinc 71 anys i ahir vaig votar amb la butlleta de l’1 d’octubre. Potser calia una bufetada per despertar i saber qui som i on anem. I dir-los el que són aquesta colla de “BOTIFLERS”. Seran quatre anys de travessia pel desert i serà dur per Catalunya, ja ho sé, però no hi havia més remei. Ara, a fer fora aquests vividors de la politica.

Jordi Coderch
Jordi Coderch
29.05.2023  ·  09:05

No comparteixo gens ni mica la satisfacció amb la victòria de l’abstencionisme. És el fracàs de la democràcia. I cadascú pot interpretar el “no-vot” com vulgui, però no són més que especulacions, ja que no s’ha expressat.
Si és veritat que representa un vot “polític” independentista, és una mala tria expressar-lo en les municipals, on ens juguem la gestió del dia a día més proper. Els abstencionistes indepes podien haver esperat a les estatals o les autonòmiques; tot i que així també afavoriran el creixement de la dreta.
Amb l’abstenció juguem amb foc.

Ferran de
Ferran de
29.05.2023  ·  09:08

Sols dir q sí, aquest editorial em representa. I ahir a 3/4 de 8 de la nit vaig fer un esforç gairebé físic per no anar a votar.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
29.05.2023  ·  09:13

Crec que a junts no li anat malament. Al suposadament independentistes espero que no segueixin amb la taula de diàleg i que avancin les eleccions generals

Jordi Tudó
Jordi Tudó
29.05.2023  ·  09:20

Totalment d’acord, Vicent
qui ha guanyat ha estat l’abstenció, com s’ho reparteixen igualment, els és igual votin tres o vint-i-tres, la menjadora seguirà rodant. Segurament el vot independentista, el que no segueix les consignes dels partits polítics ni la seva maquinària de seguir vivint d’aquesta fabula.
Fa molts mesos es veia venir l’abstenció, i s’ho haurien de fer mirar tots plegats. La desil·lusió, desencís i perquè no dir-ho, la frustració en ser observadors d’un ideari excels, el qual només veuen els partits polítics. Bàsicament per seguir engreixant la parròquia més fidel i col·locada en diferents departaments, S’explicava ja fa dies aquí:
https://blocs.mesvilaweb.cat/miradesalvent/la-mamella-per-qui-se-la-treballi/

Soledad Arroyo
Soledad Arroyo
29.05.2023  ·  09:21

Ni contenta, ni pessarosa. Tant me fa qui ha o no guanyat, perquè el resultat és el mateix. Han guanyat partits q apuntalen el sistema q amplia desigualtats entre pobres i rics. Q ho facin amb més cura o menys, no canvia el resultat.
En tots els comentaris he trobat a faltar el q a mi em sembla fonamental. Considerem q el vot és l’única eina q tenim per fer un canvi radical? Crec q no. L’estat és el casino, i quan jugues amb les seves regles, doncs, la banca sempre guanya.
Ara toca treball d carrer, i és igual si a l’ajuntament mana un o altre. Hem d manifestar la nostra voluntat, i fer-los la vida política impossible, a TOTS.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
29.05.2023  ·  09:25

Una pregunta a ERC: la base ja està prou eixamplada o s’ha d’eixamplar més?
I una pregunta a Compromís: el nacionalisme valencià ja està prou amagat o s’ha d’amagar més?

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
29.05.2023  ·  09:29

Estic molt d’acord amb l’editorial d’avui.

A Catalunya els ciutadans hem donat el primer toc d’atenció als tres partits mal anomenats independentistes, sigui amb l’abstenció, amb el vot en blanc o amb el vot nul (la meva opció i amb papereta de l’1-O). No ho diran però tots tres han perdut suport i més que en perdran si no rectifiquen. No hi confio gens en que n’aprenguin i rectifiquin ni que vulguin fer una lectura honesta, hi ha massa sectarisme i seguidisme. A les properes eleccions, arrasaria una candidatura cívica amb un únic punt: implementar la independència.

Els partits espanyolistes faran la lectura que l’independentisme s’ha acabat i n’estaran molt cofois però estan molt equivocats i els ho demostraren quan es presenti una candidatura unitària independentista.

Alguns comentaris anteriors venen a dir que l’independentisme s’ha fotut un tret al peu, no hi estic d’acord. Qui s’ha fotut el tret al peu, i merescudament, són els mateixos partits mal anomenats independentistes, per prepotents, incompetents i botiflers.

Salut i força !!*!!

Joan Benet
Joan Benet
29.05.2023  ·  09:34

Els cicles polítics són llargs i, en la meva opinió potser estem a les portes d’un canvi.
Calia passar per aquí. Si això serveix per que l’independentisme torni a agafar embranzida, sigui amb aquests partits o uns de nous, benvingut sigui.
I respecte del PP, que voleu que us digui: jo no trobo que amb el govern d’el PSOE ens hagi anat millor que amb Rajoy. I potser cal passar per aquí perquè l’independentisme pujo també al País Valencià i Ses Illes.
Ara com ara falta perspectiva per saber si el que ha passat és bo o dolent. Potser això d’avui és un revulsiu com en el seu moment ho va ser la sentència del constitucional en contra del Estatut.

Joan Parera
Joan Parera
29.05.2023  ·  09:38

Potser hauríem d’anomenar els partits pel que són, no pel que ells diuen que són, no podem seguir anomenant ERC o les CUP com a partits independentistes, perquè no ho són, les CUP no ho han sigut mai, ni al PSC/PSOE com a partit d’esquerres (No oblidem que van enterrar a dos nois en cal viva), pel que fa a Junts, ni tan sols sabria com qualificar-los.

Victor Serra
Victor Serra
29.05.2023  ·  09:38

Em sap greu Vicent, però crec que això ho enfoques molt malament, i ets en part responsable del que ens ve a sobre. Sí, els partits són un desastre, però tots. Els Independentistes i els unionistes. La solució seria canviar la llei electoral. Si nosaltres castiguem els nostres i ells no castiguen els seus , el resultat és el retorn del franquisme i l’aniquilació del país. Em sembla molt bé que s’hagi castigat la secta d’ERC , però no anar a votar i castigar a tothom en general vol dir regalar el poder a l’enemic. I aquest enemic no el desaprofitarà. Ja ho anirem veient els propers mesos com es concreta el desastre de les Balears i el País Valencià, i com el retorn del PSC més espanyolista i més sucursalista de la història condiciona la nostra existència com a país . Us fa il.lusió la majoria absoluta del 155 a Tarragona ( un alcalde Ex Ciudadanos) i de Lleida ? perquè a mi no me’n fa cap. Matar tots els partits independentistes sense tenir una alternativa a punt és molt poc intel.ligent . Un regal a l’enemic que deu estar aplaudint amb les orelles.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
29.05.2023  ·  09:39

Molt content d’haver fet aquest vot de càstig als partits indepes. No podia ser que tinguessin segrestats els nostres vots.
Ara seria important saber quina ha sigut la magnitut de la nostra acció.
En quant ha augmentat del 2019 en ara, l’abstenció + el vot en blanc + el vot nul.
Doncs ens hem repartit en les 3 opcions.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
29.05.2023  ·  09:46

Llista cívica ja: Albano i Josep, us estem esperant.

David Badia
David Badia
29.05.2023  ·  09:48

No ens engayem, no votar els partits independentistes, ha donat força a l’extrema dreta del PP i l’ultradreta de VOX

Blanca Anguera
Blanca Anguera
29.05.2023  ·  09:52

Simone Weil va publicar el text “sobre la supressió general dels partits polítics” el 1940 i tres anys després, va morir. Una altre cosa són els diferents anys de les publicacions. La tesi central és que el criteri del bé “no pot ser altre que la veritat i la justícia”. A la darrera “tertúlia proscrita” vaig suggerir a Ot Bou llegir a Simone Weil.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
29.05.2023  ·  10:09

Els que heu votat Trias per a no afavorir els unionistes,que direu quan la “sociovergencia”sigui una realitat?.Ho recordeu?,son els del 155.Es veu que a la Diputació us va anar bé fa cuatre anys i ara ho tornareu a fer a l’Ajuntament.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
29.05.2023  ·  10:19

Totalment d’acord amb Eugeni Climent 29.05.2023 · 01:48
Fer especulacions a posterior, amb vots inexistents ni identificables, no em sembla gaire realista. L’ANC i Omnium hauran de fer un bon anàlisi de les campanyes fetes i sobretot dels resultats, per a marcar el camí a les properes eleccions.

david graupere
david graupere
29.05.2023  ·  10:28

CAL UNA ANÀLISI DEL VOT NUL INDEPENDENTISTA.

Si la majoria d’abstenció fos de vot nul amb butlletes del primer d’octubre:
1. No beneficia cap partit (unionista)
2. Té un missatge clar referendari
3. Fas costat a la democràcia, no pas a la partitocràcia

Mariona casanovas
Mariona casanovas
29.05.2023  ·  10:33

Els vots en blanc haurien de representar-nos en forma d’escons buits

Jordi Baylina
Jordi Baylina
29.05.2023  ·  10:36

Vull agraïr l’esforç i donar les gràcies per posar veu als articles. Es molt agradable i crec que és molt més personal sentir la persona que escriu especialment en els articles d’opinió.

Joan Simon
Joan Simon
29.05.2023  ·  10:37

L’estratègica dirigida per un delirant i embogit Junqueras ha dut a l’independentisme a una desfeta de la qual costarà refer-se. Ni Taula de Diàleg, ni acord de claredat, ni avanç nacional, ans al contrari, desafecció, d’assencis i emprenyament general. Esperem que el gran cervell i líder teòricament independentista no continuï “eixamplant la base”. La història es repeteix malgrat el lideratge d’un historiador.

Lluis Molist
Lluis Molist
29.05.2023  ·  10:42

No dramatitzem mes de lo necesari, moltes vegades es necesari recular i rearmarse devant l’enemic, encara que aquest tingui una victoria parcial. Totalment d’acord en el castig a aquesta colla de partits trileros (ERC, JUNTS I CUP).
Hem pagat la seva covardia, la seva traició, i si conve els hi pagar farem a les properes eleccions al Parlament, en tot de cas votarem si els hi deixen presentar i si ANC no te por una Agruupacio d’Electors, la votarem.!!Si no es aixis………………..vot nul, abstenció..!!! Que governi PP………..VOX, es igual. Resurgirem amb molta mes força, i sobre tot en menys por. Perque en definitiva , perque en definitiva, parlem de que em sigut uns covard, han set uns covards.

Ahhhhhhhhh per les properes eleccions del estat feixiste español, hem de fer abstenció, ens refot qui gunyi.

jma vialis
jma vialis
29.05.2023  ·  10:44

Interessant comentari sobre la gran Simone Weill que va dir el que va dir però no va explicar prou la substitució.
Gran lliçó del independentisme ? desacord total. És confirme l’anàlisi de fa uns anys del Corriere de la Serà el electroencefalograma polític a Cat. es pla o els repetits comentaris d’algun coneguts comentarista ,el sentit polític dels catalans és zero.
Quan es vota a més de la mica de sectarisme al votar un partit , no es pot evitar, molt per sobre s’ha de tenir un sentit del interès del país.
Els abstencionistes són sectaris i tenen poc sentit d’estat.
Girona !!

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
29.05.2023  ·  10:44

Estimat Vicent, el Mazón i el Flores ens respondran satisfets: “Ahí se las den todas”. Puig i els seus suports no han acomplert les promeses ni ens han tornat la ràdio i la tv que la dreta ens va vetar, però el moniato i l’extremadreta que ens les va robar torna a les Corts en lloc seu. Una gran estratègia.

Xavier Salat
Xavier Salat
29.05.2023  ·  10:47

Espanya és això: Vox, neofranquisme, neofaxisme, anti Euskadi, anti Catalunya, anti Europa, Corrupció, Justicia manipulada i venjativa, esperit guerra civil… I el que ve serà pitjor. Desmontarán l’estat de benestar per ajudar els rics poderosos de la tribuna del Bernabéu perquè siguin més rics i poderosos.
No tenim res a fer amb aquesta gent. Hem de fotre el camp. ERC acaba de rebre la lliçó. Amb Espanya no hi ha solució. Ni amb el PSOE, ni amb l’Iglesias, ni amb la Diaz. I la actitut de ERC l ha fet perdre vots. Potser entendran que la Independència no es pot aconseguir amb un referèndum acordat amb aquesta espanya i que cal refer la unió de l’independentisme i en les properes eleccions de l’any que ve presentar-se units amb una DUI al programa. I recuperar els independentistes que ahir es van quedar a casa

Salvador Aregall
Salvador Aregall
29.05.2023  ·  10:49

Fracàs d’ERC a tot arreu, Junts només a Barcelona però Trias no serà alcalde perquè PSC tornarà a pactar amb Colau, la CUP només se li veu, a l’horitzó, el pal a punt de desaparèixer sinó s’enganxa a Junts. Emergeix la bèstia del feixisme. Abstenció significativa dels independentistes -i probablement molts vots expressament nuls- sabran llegir-ho correctament els polítics porucs, traïdors, autonomistes, SA????

Maite Martí
Maite Martí
29.05.2023  ·  10:53

La veritat és que ja em sembla bé el que ha passat, a veure si els partits que es diuen independentites se n’enteren d’una vegada de què vol el poble.
I agrair-vos infinitament poder escoltar les notícies en comptes d’haver de llegir-les ja que tinc problemes de visió. Eternament agraïda!!!

Alfred Segú
Alfred Segú
29.05.2023  ·  10:54

Gràcies Partal per ser-hi. Junt amb Cotarelo ens manca tenir un esquerra intelectual, allunyada del sectarisme acritic i el partidisme interessat en els guanys facils de l’escó i altres.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
29.05.2023  ·  11:02

Si aquesta bufetada serveix per despertar, benvinguda sigui, però viurem ara un llarg desert de 4 anys als ajuntaments catalans governats majorment pels socialistes i al País Valencià i les Illes per PP i Vox. La bufetada també significa això.
Per una altra banda, parlar a l’engròs dels partits independentistes és un error. JxC es diu així perquè va voler continuar l’esperit de JxSí, però ERC no va voler. Puigdemont es va oferir (quan el seu partit era suposadament hegemònic a Catalunya) a anar de número 2 en una llista conjunta amb Junqueras, però ERC no va voler. JxC va proposar de fer una política acordada al parlament espanyol, però ERC no va voler. I paro per no cansar-vos més.

Jaume Palau
Jaume Palau
29.05.2023  ·  11:04

Un article que encerta de ple (com ja es habitual amb en Vicent Partal, el que ha passat en aquestes eleccions. Donada la situació, es un mal menor, perquè ens avisa del que hem de fer en el futur si no volem que el 155 continuï amenaçant les nostres vides. Que n’aprenguin donçs els d’ERC si es que tenen la humilitat de fer-ho, i que es defineixin tots, però tots, els de Junts. I ara la pregunta queda en el aire: Que hagués passat si el govern de la Generalitat, hagues optat per la confrontació inteligent al govern central? Suposo que no es massa difícil interpretar que hagués estat una confrontacio inteligent tal com demanava el President Puigdemont. En fi las coses son com son, i fins que aquests polítics il.luminats facin un pas al costat i en surtin altres que estimi mes al país que al partit, o a su mateixos, tal com diu entre línies l’article, no hi ha res a fer.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
29.05.2023  ·  11:08

Sr. Secundí Mollà (09:25) : Teniu tota la raó! Manca, però, la pregunta per en Turull: us agraden les victòries pírriques?

I per al conjunt de l’independentisme: estarem millor ara contra Vox que abans contra Ciudadanos? Voldrem continuar prioritzant la lluita fratricida entre independentistes, mentre els colons castellans monolingües ens maten la llengua, com ho han fet els francesos al nord del Pirineu?

Carme Santiveri
Carme Santiveri
29.05.2023  ·  11:11

Voto a Barcelona i he anat a votar.
No ho hagués fet si visqués a un altre municipi. Per a les legislatives espanyoles, si no canvia molt l’entorn polític, votaré nul. Respecte ERC, no se si han guanyat o han perdut. En ser la marca blanca del PSC, no se com s’han de tractar els seus vots.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
29.05.2023  ·  11:23

Seria bo de veure alguna dimissió. Per higiene democràtica. Per capacitat d’autocrítica.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
29.05.2023  ·  11:24

Aquesta bufetada és ben merescuda als partits independentistes per no fer la feina ben feta
Molt preucupant la pujada de la dreta o l´extrema dreta, m´hi quedat sense aire per respirar

Francesc Molins
Francesc Molins
29.05.2023  ·  11:33

Si seguiu titllant d’ultradreta a na Sílvia Orriols em plantejaré seriosament eliminar la meva subscripció. Per això ja tenim la nefasta TV3

JAUME GUIU
JAUME GUIU
29.05.2023  ·  11:38

Senyor Partal, s’ha llegit els comentaris a l’article dedicat a la victòria de la Sílvia Orriols amb l’Aliança Catalana a Ripoll??? Hi té res a dir??? Jo trobo molt emprenyats a la majoria de subscriptors, i vostè? Ja va sent hora d’un editorial dedicat a la immigració. Ja es van veient els efectes de la substitució demogràfica dissenyada pels nostres “amics” de ponent i els seus col.laboradors d’aquí, els dels “papers per tothom”.
Per raons d’edat, jo segurament no ho veuré, i no tinc fills que m’ho puguin retreure, però, si no hi han canvis en profunditat, Catalunya pot deixar de ser la pàtria dels catalans.

Marià Armengol
Marià Armengol
29.05.2023  ·  11:45

De vegades està be donar-se el luxe de ‘fer el correcte’, o fer ‘el que em surt del cor’…encara que vagi en contra dels propis interessos.
Donat el descontentament, obvi i incontestable, contra els partits que ens han enredat (especialment ER), des dels mitjans (Vilaweb inclosa) s’ha anat filtrant la ‘conveniència’ d’un vot de càstig, d’un vot de dignitat: ‘Que si vot en blanc, que si vot amb papereta de l’1-0 (?!), que si abstenció…
Sí, tot molt digne… amb resultats, com veiem a Tarragona, Lleida i, en menor mesura, arreu, d’un control massiu dels partits nyords… Sí, molt digne, molt assenyat… Bon tret al peu!
Com a persona poc instruïda, dins els meus pocs llums (jo he votat Primàries, i només m’abstinc en les ‘estatals’ doncs el que facin allà m’importa menys que una merda…) m’hagués agradat, si els partits actuals ens han enredat, una major cobertura de les opcions independentistes existents (Ep!…No només d’esquerres. També de dretes, de contradretes, etc…)
Espero i desitjo que per les eleccions a la Generalitat, NO es torni a esperonar l’abstenció, el vot en blanc, ni el vot amb papereta de l’1-O… (mare de Deu!). Concentració de vots a qualsevol partit (d’esquerres, dretes, o contradretes) que sigui explicitament favorable a aixecar la suspensió temporal de lo ja votat i guanyat (l’1-0 i DI).
PS: Tant de bó es pugui reeditar Front Republicà, o Llista Cívica.
PS2: Si no, em plantejo votar, sense CAP pinça, FNC… Estic molt fart d’esquerretes corruptes i de regalar el vot.
Salut!
//*//

Joan Royo
Joan Royo
29.05.2023  ·  12:11

“Ampliar la base”. No es pot mentir i enganyar la gent indefinidament. Quants independentistes s’han abstingut? Algun expert investigarà i farà números? Ahir a tv3 una “experta” ja adjudicava al “desgaste” del govern (ERC) el desastre d`’aquest partit. Els enterradors de l’1 d’octubre han quedat ben escaldats. La foto de Junqueras, Rufian, alguna consellera era patètica. Reflexionaran i canviaran d’estratègia?

Cristòfol-Albert Trepat
Cristòfol-Albert Trepat
29.05.2023  ·  12:16

Ens agradi o no em sembla que el que va passar ahir a Catalunya no és altra cosa que un suïcidi polític. No ha estat cap acte d’heroisme ni una voluntat col·lectiva de castigar ningú. Ha estat, segons el que jo he viscut en el meu entorn, una simple mandra o un senzill desconcert davant d’uns partits independentistes que s’han dedicat a insultar-se i a negar-se el pa i la sal. Em plagui o no el més clar de tots, des del principi, ha estat ERC que ha dit sempre quin és el seu pla a mig i llarg termini (encertat o no). De Junts encara a hores d’ara no sé com pensen arribar a la independència i quines són les accions unilaterals que pensen dur a terme. I la CUP, a més de posar bastons a les rodes i situar-se en el tercer cel dels impossibles tampoc no sabem què pretén.

Dit això considero que no és pas per alegrar-se’n veure com el País Valencià i les Illes queden en mans del franquisme i com el Principat queda en mans potencials de Madrid. No és per alegrar-se’n tampoc observar com s’acosta un tsunami de dreta dura i de dreta franquista en els propers 4 o 8 anysa tot l’Estat. Avui és dia per estar preocupat i trist. No, el que ha passat no és cap heroicitat. Deixar tot el poder municipal i autonòmic en mans del PP i VOX no sé pas si tindrà retorn.

Això sí: em temo que durant 4 anys com a mínim els independentistes ens dedicarem a continuar discutint i i insultant-nos per atribuir-nos la responsabilitat d’aquest desastre electoral. La sistuació de l’independentisme em recorda el “Visca Macià” “Mori Cambó” dels anys 30… Certament Macià va portar l’Estatut però sense la feina prèvia de Cambó no ho hauria pogut fer. Pensar que una sola formació política avançarà cap a la independència prescindint de les altres és pur infantilisme.
En fi, un dia més aviat per plorar i témer que no pas per creure’ns que hem fet un gran acte contra el “xantatge” dels partits….

Josep Soler
Josep Soler
29.05.2023  ·  12:19

Ahir nit a Twitter ja vaig fer el meu comentari:
“Personalment celebro tant la victoria del Trias com la derrota del mossèn. Calia aquesta clarificació: Amb Catalunya no si juga”.
Avui veig que el cataclisme està adquirint un abast molt superior i amb conseqüències d’un volum força desconegut.
Potser si que haurem de calibrar que l’abstenció a Catalunya va parlar mes que l’obligat i clàssic seguiment que proposa el sistema, que es actuar d’acord amb les seves previsions , del que jo en diria copiant al gran Josep Pla: “de Volada gallinàcia”.
Sembla ser que fins el president del gobierno de las Espanyas (aquell que l’ERC del Sr. Junqueras hi va apostar fins a les celles) ha convocat eleccions generals pel 23 de Juliol.
Podríem veure que fins aquesta eufòria Comuna-Socialista que ahir nit respirava tant triomfalisme (bo i havent perdut les eleccions a Barcelona) no correspongui a les rialles que en Collboni i la Colau tant efusivament exhibien.

Lluïsa Coma
Lluïsa Coma
29.05.2023  ·  12:27

A Balsareny una candidatura ha apostat pel presentar-se sota el paraigua d’Agrupació d’ electores i electores, és a dir sense cap partit al darrera. Amb molt pocs recursos però amb molta força, s’ha fet tot un programa i s’ha concorregut a les eleccions municipals. El grup ENDAVANT BALSARENY ha guanyat per vots. Ara ve la segona part, la d’haver d’entendre’t amb gent de partit. Esperem q l’entesa personal depassi la de les direccions de partits.

Carles Ricart
Carles Ricart
29.05.2023  ·  12:28

Ahir no vaig votar i no votaré més fins que no es compleixi el mandat de l’1 d’octubre.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
29.05.2023  ·  13:03

No estic gens d’acord, Sr Partal, en la seva celebració de l’abstencionisme castigador de l’independentisme.

Que la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras s’en vagi en orris ho celebro amb molta alegria. A veure si d’aquí a uns anys, quan foragitem la cúpula espanyolista actual, recuperem ERC.
Aquesta mala persona, Junqueras, aquest espanyolista disfressat va fer al 2017 molt de mal i ha continuat fent ell i els seus acòlits Sergi Sol, Gabriel Rufian, Aragonès Marta Rovira, etc., etc., a la il·lusió independentista. Li ha fet la feina bruta des de dins al naZionalisme espanyol, dretes o “esquerres”.
Llegiu aquest article que ho exposa amb total claredat:

https://www.racocatala.cat/opinio/article/59624/oriol-junqueras-home-destat-espanyol

Dit això, estic emprenyat amb aquells catalans suposadament independentistes que s’han deixat arrossegar pels trolls apòstols de l’espanyolisme, disfressats d’independentistes decebuts, que han estat promovent la abstenció, o el vot en blanc o el vot nul. L’única castigada per l’absentisme és Catalunya.
Ara tindrem 4 anys de PSOE/PSC, PP+VOX a moltes de les nostres institucions, i això només beneficia l’espanyolisme i als col·laboracionistes.

Junts era una opció de vot, tot i les seves dues ànimes, molt millor que quedar-se a casa. També molt millor seria haver votar un partit o llista declaradament independentista encara que fos minoritaria ara. Tot millor que regalar Catalunya a l’espanyolisme.
Res a celebrar,.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
29.05.2023  ·  14:07

Ens cal aprofundir en el valor del vot amb la papereta de l’1 d’octubre.

“Si la majoria d’abstenció fos de vot nul amb butlletes del primer d’octubre:
1. No beneficia cap partit (unionista)
2. Té un missatge clar referendari
3. Fas costat a la democràcia, no pas a la partitocràcia”
_David Graupere (10:28h)_

Els partits (independentistes segons V Partal i Berta Carulla) només volen el poder en una Espanya republicana o borbònica. No votar-los és positivisme.

NO al xantatge dels partits. Ara ERC ja comença a dir que ells són la garantia de llibertat contra l’estat espanyol. Cinisme del bó.
Junts/Trias no vol recordar que l’objectiu era la independència i no pas la critica a Colau/Collboni/ERc.

Miquel Martí
Miquel Martí
29.05.2023  ·  14:12

M’encanta poder escoltar l’editorial amb la veu del director. Tan de bo els altres articulistes també comencin a fer-ho.

Sobre el resultat de les eleccions a les illes… estic acollonit per això de vox. Però també era de veure, per què els actuals només s’ha dedicat a contemplar les pintures de palau: 8 anys de tripartit i zero resultats.

Enhorabona als del Principat per haver sabut donar una lliçó als falsos independentistes.

Francesc Xavier Moncho
Francesc Xavier Moncho
29.05.2023  ·  14:27

Per no subscriure de nou quelcom que porto fent des de les primeres eleccions post 1-O, em centraré en felicitar l’ús de la veu sintètica. De debò, Vicent, que no és gravada? Si no és així, fa goig sentir com s’aproxima a la real, en cadència, accent, tonalitat i color de la veu. Bravo!

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
29.05.2023  ·  14:32

No fa molts de dies vaig esciure a twitter: “el millor antídot contra l’extrema dreta és una esquerra valenta”.

En fi…

(PS. Què bé poder-te escoltar llegir els editorials!)

Francesc Rodríguez
Francesc Rodríguez
29.05.2023  ·  14:39

He votat amb la butlleta de l’ 1 oct, mai oblidaré el botiflerisme d’ER que descaradament fins i tot, ja ha fet saltar el Catalunya del seu logotip. Bon vent i barca nova polítics de fireta! Visca la Terra!

Pol Rodríguez
Pol Rodríguez
29.05.2023  ·  15:04

Felicitats per l’editorial.

Un vell amig de Belfast, em va explicar un dia:
“Quan van començar els troubles i l’exèrcit va començar a maltractar-nos, nosaltres vam tenir clar que no els deixaríem aquesta satisfacció. Vam començar a destrossar casa nostra per fer servir qualsevol moble, porta o finestra com arma o escut, i vam començar a viure com a rates. Venien a fer-nos viure en la misèria? Cap problema, nosaltres vam decidir de viure-hi de manera decidida, així els vam prendre el poder de fer-nos viure des de la por i el sotmetiment. Ens vam fer lliures.”

Joan Requena
Joan Requena
29.05.2023  ·  15:08

Ja n’hi a prou ! Si votar no serveix, no es vota. A més, algun dels partits independentistes ha explicat clarament quin país tindríem post independència ???!!! Cap ! Si expliques als autònoms quines millores fiscals tindrien, et voten. Prou de política per asses. Prou mentides. Prou, creu-me. A més jo votaré al polític que vagi al notari a signar el que promet.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
29.05.2023  ·  15:14

No tinc clara la tesi de l’article, Vicent. Però els numeros són els que són i és evident l’abstenció. Si aquesta afecta només l’independentisme imagino que càlculs acurats ho deuen afirmar.

Dit això vull agrair al jovent indepe que hagi donat el seu vot a Colau. Hi ha moltes maneres de comprar els vots i moltes també per adormir la consciència.

Roser Caminals
Roser Caminals
29.05.2023  ·  15:25

Coincideixo amb Oriol Roig (29.05.2023 · 03:06). La bufetada als partits autonòmics ha estat molt digne, però obre la porta a Espanya i els mitjans internacionals per declarar l’independentisme mort i enterrat. La victòria absentista no és una victòria independentista. S’interpretarà com una derrota.
Necessitem llistes cíviques, alternatives als partits escleròtics. Mentrestant, l’objectiu ha de ser desestabilitzar, fer Catalunya ingovernable, no governada per tripartits amb el PSC. El que s’ha fet, Sánchez ja ho preveia. No preveu que votem amb el cap i pensem en les conseqüències del vot enllà de la gratificació personal.

Josep Albà
Josep Albà
29.05.2023  ·  16:04

El seguiment i la informació que està fent VilaWeb d’aquestes eleccions és deficient i lamentable. Un editorial tou, tovíssim amb els falsos independentistes a qui l’independentisme del carrer ha clavat una bofetada històrica.

I ni un sol esment als milers de vots nuls que han votat amb la papereta de l’1 d’Octubre.

I un “mapa” que no serveix per res i que no funciona de cap manera.

I el mateix sermó que tota la premsa: “l’extrema dreta ha entrat”, com si Ciudadanos no fos l’extrema dreta.

I posar en el mateix sac Aliança Catalana i el Front Nacional que els feixistes de Plataforma per Catalunya i Vox.

Cada vegada menys diferència amb la premsa del règim i cada vegada menys eficiència. En començo a estar fart.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
29.05.2023  ·  17:13

Ahir al matí, em vaig posar la samarreta de la diada del 2021, la més vermella, i vaig anar a votar. Com que no crec en l’abstenció, ni en el vot nul ni en blanc, vaig votar a Primàries, a Barcelona; vaig optar pel vot testimonial . No coneixo de res als candidats i vaig votar sense cap entusiame, però penso que vaig controibuir a demostrar als grans partits dits independentistes que estic tip i emprenyat de les seves gresques estúpides i esterils, especialment amb ERC. No sé que faran els que vaig votar, però al menys em mereixen el benerfici del dubte!

Els altres en canvi han de fer mitja volta , reflexionar, veure que s’han equivocat greument, i entendre que tenen la millor base ciutadana del món per a fer la independència, i que si no s’ha fet és per la seva desídia, covardia i manca de confiança en els ciutadans catalans. Espero que aprofitin la lliçó i deixin d’exercir de politics “professionals” per exercir de POLITICS!!

Noemí Serra
Noemí Serra
29.05.2023  ·  17:52

Vicent, ER no és un partit independentista, no confonguis a la gent!

Josep Gualló
Josep Gualló
29.05.2023  ·  18:13

DELS 103 COMENTARIS, NI HA FORCES QUE ABOGUEN PER LLISTA UNITARIA QUE SORTIRÀ DE LES PRIMARIES

En joan Ramon Gomà. 07:58. sense ser molt clar, diria que dona per suposat que tots els partits catalans, només han fet i seguiran igual politoques espanyoles però no diu res de la llista unitaria.

Ell vol ser el president de la República Catalana en el lloc del MHP Puigdemont.

Ramon Peiron
Ramon Peiron
29.05.2023  ·  19:23

“El Primer d’Octubre ens va ensenyar que nosaltres teníem el poder de canviar-ho tot” (Vicent Partal).
“Sentir-te bé, no participar en la violència o estar disposat a morir, quan no has assolit els objectius de la teva lluita, no canvia el fet que has fracassat” (G. Sharp)
“Les preguntes que no pots respondre són generalment molt millors per a tu que les respostes que no pots qüestionar” (Y. N. Harari)

El que ens va ensenyar el Primer d’Octubre, Vicent, és que allò d’”A un pam de la independència” era pensament màgic normal i corrent. Que allò que hi deies a la pàgina 207 (d’un editorial el 2010!), que “En aquesta Europa del segle XXI l’èpica dels moviments d’alliberament del segle passat ha deixat pas a la constatació del poder de la democràcia i, per tant, a una estratègia diferent” no tenia –ni té– res a veure amb la realitat. La realitat és que el poder que preval segueix sent el de la força dels estats. I que si no som independents, és perquè als estats no els interessa ni poc ni molt que les fronteres les pugui decidir el poble ras, armat amb un somriure, una estelada i una urna clandestina.

Ho podem canviar això? Jo estic segur que sí i no pararé d’intentar-ho.
Ho podia canviar aquesta èpica d’”el poder que teníem l’1 d’octubre”? S’ha demostrat que no.

Negar aquesta evidència i refugiar-se en la fantasia que teníem un mecanisme decisiu a l’abast però als polítics els van tremolar les cames a l’hora d’activar-lo, em sembla bastant irresponsable.
Quin era aquest mecanisme? En quina seqüència d’esdeveniments consistia? De quina manera podíem controlar aquests esdeveniments i fer-los decantar a favor nostre?
Són preguntes que no em puc respondre i que, si volem fer un diagnòstic correcte de cara a continuar la lluita, em semblen molt més interessants que les respostes tipus “La independència es fa disputant el poder”. (https://www.vilaweb.cat/noticies/que-no-sabeu-com-es-fa-la-independencia-doncs-disputant-el-poder/)
En què consisteix això de disputar el poder? Com se faria concretament en el nostre cas?

No hi res més absurd que cridar “Coratge! Endavant i sense por! Tenim al nostre costat el poder de la raó, el de la justícia i el de la democràcia: què ens pot aturar?” sense preguntar-se cap on és “endavant”, com s’hi va i quines estratègies seguirem per arribar-hi.

Si jo sabés el camí, et ben asseguro que ja l’hauria explicat. Ara, d’una cosa n’estic completament segur: és impossible que cap estratègia pugui triomfar mai amb un independentisme electoralment feble.
Treure mig milió de persones al carrer té una força indiscutible i sense la mobilització no seríem on som. Però mig milió de vots escrutats, comptabilitzen aquesta força de manera oficial i universalment reconeguda, i ens empoderen amb la representació democràtica corresponent.
Negant el vot als partits independentistes ens neguem a nosaltres mateixos aquesta representació democràtica que, precisament i com és ben lògic, és un dels drets que l’estat més ha maldat per arrabassar-nos.
Sota el meu punt de vista, si des de la societat civil estem per la nostra part de la feina, la més petita parcel·la de poder institucional ocupada per un partit independentista té un valor incalculable. Per maldestre i “traïdor” que sigui aquest partit.

Carregar els neulers als partits donant a entendre que tenen la vareta màgica i no els dóna la gana de fer-la servir, només serveix per dissimular que la vareta màgica no l’hem tingut mai i per justificar-nos d’haver-la invocat amb tanta seguretat (i èpica!).

Per altra banda, sobre aquesta qüestió del partidisme i el xantatge (?) dels partits també t’hi discutiria unes quantes coses. Però ja seria abusar (encara més) de l’espai. Deixa’m observar només que les transformacions i daltabaixos que vam ocasionar als partits, no són pas un dels èxits menors del procés. I tampoc anem tan sobrats d’èxits per anar-los llençant per la borda.
I que el fet que hagueu passat tant de puntetes sobre un esdeveniment tan excepcional com que les bases de Junts obliguessin el partit a abandonar el Govern em sona, parafrasejant la dita, a allò de “no deixis que la realitat t’espatlli una bona línia editorial”. Això sí que va ser una lliçó de dignitat i no pas abstenir-se perquè els partits no estan a la nostra altura. Si hem de guanyar la independència a base d’abstenir-nos mentre esperem la vinguda dels autènticament autèntics i purs, estem ben arreglats!

Josep Marrasé
Josep Marrasé
29.05.2023  ·  19:32

Vicent, parles de partits independentistes i del fet que han rebut una bofetada. Quins són aquests partits ? Perquè jo no en veig cap que defensi l’independentisme com està manat i, per contra, el procés recula sense cap esperança de millora. Cal, per part dels electors, una visió més positiva de tot esdeveniment polític. No votar o votar en blanc no representa cap millora per el país, encara que representi una lliçó moral. I, és que tal com ho veig jo, un país no avança a cops de lliçons morals, sinó de pragmatisme aplicat als fets que importen

Francesc Ferré
Francesc Ferré
29.05.2023  ·  19:56

Vicent has descrit exactament el que he fet, Abstindrem per no haver opcions al 1 oct.
Jo he canviat, Ells segueixen en la mediocritat autonòmica.
Hi si no cambia res, seguirem igual.
Només hi aboquem des de la península problemes lingüístics, atacs a institucions emblemàtiques i degradació del nivell cultural poblacional, mireu el tema de comprensió lectora.
No hi veig sortida… i no puc pendre la pastilla vermella ja he pres la blava al 2017. Potser ja som una minoría al nostre país

Jordi Nogués
Jordi Nogués
29.05.2023  ·  20:17

Gràcies un cop més Vicent Dona gust llegir-i ara escoltar- els vostres raonaments i analisi tan escadussers en la premsa d’aquest pais Tanmateix avui, voldria esplaiar-me un xic més, aprofitant l’espai que ens oferiu als vostres lectors. Hi ha una questió que fa temps que m’amoina i ahir al vespre em va acabar d’òmplir el pap, i ara, amb el vostre permis, el voldria buidar. Es referent a lles relacions entre la Etica i la Politica. Per fer-ho més entenedor em centraré en la ciutat de Reus, que es on visc i que conec millor, però crec que seria exptrapolable a gairebe totes les ciutats i pobles del pais. Reus te un cens electoral de 73.087 persones , de les quals ahir varen votar 36598 ( un 49,35%) Dels vots emesos n’hi va haver 591 en blanc (el doble que el 2019) i 573 nuls (tres vegades els de 2109). Entre tot dos-blancs i nuls-signifiquen un 3 % del total. El partit guanyador -el PSC-ho va ser amb 8583 vots , un 23,83 % Evidentment el partit guanyador ens fornirà el nou batlle, en aquest cas alcaldessa, perque fent els pactes pertinents ens governaran durant els propers quatre anys(?) I aci es on jo em pregunto, QUINA AUTORITAT MORAL tindran per a fer.ho? La llei així els hi reconeix, però que un partit que te l’11,56 % del cens de votants tingui un recolzament tan minço hauria de fer reflesxionar un xic ( i que consti que això que dic del PSC es valid per a qualsevol partit que estigui en la mateixa situació) Ja no dic al tant per cent de la població total de Reus (circa 110000 hs.)) a qui representa perque es senzillament ridicul
No he escoltat cap reflexió sobre el fet de l’abstenció, del vot nul i en blanc; potser algú ho ha fet amb la boca petita…
Ara també deixen anar la cantarella de que “·governaran per a tots……. A veure, el temps ho dirà, tinguen memòria!

tornant al tema de la legitimitat, no discutire que legalment la tenen, però MORALMENT se l’han de gunayar..i això ja es mes complicat. Tots diuen que “venen a treballar per la ciutat” i desprès fan el que fan. I encara s’estranyen de que la gent pasi de votar-los?? Molt em temo que el nivell ‘etic dels professionsls de la politica sigui gaire alt. El que veiem arreu es gent sense cap experiència ni formació ocupant càrrecs de responsabilitat sense més mèrit que tenir un carnet i cotitzar al partit des de fa un temps!! Potser algú pot pensar que la Etica i la Politica tenen poc a veure. Jo penso exactament el contrari: que sense uns principis ètics ben ferms un no s’hauria de moure ni de casa seva!! Potser per això veiem tans borinots escalfant cadires…i cobrant uns suculents sous amb els diners de tots
Disculpeu la llargada de la reflexió…però ho havia de dir!!

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
29.05.2023  ·  20:55

Lamento molt no està d´acord amb la filosofía que promou avui el senyor Partal . La abstenciò teledirigida es antidemocràtica . Us imagineu que a les properes els VOX , desideixen abstenir-se de votar ???
Per això haurà desaparegut la extrema dreta ?? O simplement es que tindrien ( donat el cas ) menys poder institucional ???

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any