Una manifestació molt important, un carrer que sap continuar

  • La importància de la manifestació d’ahir també és ensenyar a la classe política que té una oposició al carrer i que aquesta oposició no defallirà

Vicent Partal
06.12.2022 - 21:40
Actualització: 06.12.2022 - 21:41
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir a migdia, quan la capçalera de la manifestació contra el nou delicte de desordres públics va començar a enfilar el carrer que va de la Via Laietana al Palau de la Generalitat, una part dels manifestants va revifar espontàniament el vell crit de “Els carrers seran sempre nostres!”. En aquell moment la Via Laietana era una mar de banderes i consignes independentistes i encara hi havia gent al començament del recorregut, al Pla de Palau. Els objectius de la mobilització eren més que complerts i el crit va sonar com si, de sobte, i veient allò que finalment es veia, la gent s’alliberàs de la por i dels prejudicis.

El dibuix de l’intent actual de reforma autonomista, el disseny, vol repetir mimèticament allò que va passar a final del setanta. Aleshores es tractava –com es tracta avui– de tapar el carrer, de silenciar-lo, de deixar-lo completament de banda perquè no molestàs les maquinacions de la classe política. I perquè ells poguessen fer i desfer. En aquells anys al règim li va costar molt de fer callar el carrer, però al final, a força de repressió, silenci mediàtic i desmobilització continuada per part de l’esquerra, ho va aconseguir. Tanmateix, no sembla pas que aquesta vegada ho puguen fer.

I no ho sembla, especialment, en vista de la contundència i la fermesa de la manifestació d’ahir, dimarts. Perquè no era tan sols quants érem al carrer –que érem molts, de sobres per a l’objectiu de la protesta. Era també quin ambient s’hi respirava, quina era la voluntat i la decisió dels participants. Què deien. Què comentaven. Com s’expressaven. El retorn a Barcelona d’aquell crit –que potser avui l’organització que se’l va inventar dirà que és populista o antipolític–, allò que representa, és tota una declaració d’intencions, un avís clar.

Aquest trimestre l’independentisme ja s’ha mobilitzat tres voltes al carrer i ha deixat clar que aquesta vegada, en aquesta espècie de segona transició que ens intenten fer empassar, no està disposat a acceptar pactes de palau ni confabulacions de saló que es puguen fer impunement, a l’esquena de la gent. Ells ho intentaran, és clar. Ja ho fan, i n’és una prova aquesta reforma que es va ordint a les corts espanyoles. Però la importància de la manifestació d’ahir, de la Diada o de l’acte del Primer d’Octubre és ensenyar a la classe política que té una oposició. Que té una oposició clara que no es desmobilitzarà així com així i que no els permetrà de fer allò que vulguen amb els vots de tots. Impunement.

A mi a les manifestacions, siguen del signe que siguen i les convoque qui les convoque, m’agrada barrejar-me amb la gent, moure’m pel mig, escoltar les converses, escrutar les mirades. I ahir al Pla de Palau, a la Via Laietana o a la plaça de Sant Jaume vaig veure molta gent que puc dir, perquè els he vists, que aquests anys han estat en totes les mobilitzacions. Sense fallar mai a cap –tampoc en les que es feien els anys en què qui els demanava que eixissen al carrer eren els qui ara els voldrien tancats a casa. Gent que sé, perquè els he vist fer-ho, que organitza actes cada poques setmanes, que fa circular constantment cartells i campanyes, que passa vídeos, que va guardar urnes i butlletes de vot, que va replegar diners per als presoners polítics i exiliats sense pensar mai de quin partit eren o deixaven de ser, que continua mantenint reunions i organitzant grups, que cada nit fa córrer per WhatsApp tota mena de papers, escrits i convocatòries. Gent que no ha canviat de posició ni s’ha mogut d’on era.

I la gent que ahir estirava la manifestació és aquesta gent que no és volàtil, que no es cansarà ni plegarà veles mai, gent que no defalleix perquè no somia que les coses seran fàcils. Gent, en definitiva, que ara estira amb força aquesta multitud que intimida, per dir-ho tal com ho dirà el nou tipus penal. Que intimida d’una manera evident una Espanya que es pensava que parlant amb quatre polítics ja havia desinflat i domesticat l’independentisme. Però que intimida, també, aquells que es pensen que poden moure un poble a voluntat seua, simplement tocant la flauta. Com si no pensàssem per nosaltres mateixos. Com si no poguéssem bastir tot de coses –organitzacions, actes, manifestacions, diaris, grups, boicots, celebracions, solidaritats, concerts…– per nosaltres mateixos. Com si no fóssem capaços de sobreposar-nos a les campanyes i campanyetes en contra. I com si no sabéssem del cert que les coses no han canviat gens respecte del 2012 ni del 2017 i que no hi ha cap camí de futur per a aquest país, cap ni un, que no siga la independència i la construcció d’una república catalana nova i revolucionària, ben allunyada d’una Espanya en petit.

 

PS1. L’ANC té molt de mèrit. Molt. I és molt important per a la gent tenir organitzacions com l’Assemblea en què puga confiar i que siguen capaces d’organitzar l’oposició al govern català i a Espanya. Per això estaria bé que tingués més cura dels aspectes organitzatius. Ahir, una altra vota, hi hagué massa parlaments i alguns foren massa llargs. I és xocant–això no ho havia vist mai– que una organització done una xifra de participació inferior a la real.

PS2. Hi ha algun lector que, parlant de les notícies sobre la celebració de la victòria del Marroc als carrers del país, demana què se n’ha fet, del boicot al mundial que fa VilaWeb. Ho explicaré. Tal com vam anunciar, fem boicot a la competició esportiva però hem anat publicant tot d’informacions paral·leles que poden tenir un interès polític, cultural o sociològic. I ahir era un dia d’un gran interès sociològic, perquè per primera vegada una part important de la població catalana, la que té orígens marroquins o nord-africans, va poder celebrar amb alegria i pau i de manera multitudinària una victòria esportiva. Fins ara estàvem habituats a veure ciutadans del nostre país celebrant les victòries d’unes altres seleccions –en el cas dels catalans d’origen espanyol, per exemple–, però encara no havíem vist això que vam veure ahir. I per això és important. Quant a l’esport estricte i al boicot, convide els lectors a observar que no diem ni el resultat del partit ni gairebé quina és la selecció derrotada.

PS3. La premsa catalana viu un clima molt enrarit aquests darrers dies, de manera que aprofitaré l’avinentesa per a reivindicar que VilaWeb ha treballat d’ençà del 2004 amb l’objectiu de viure dels subscriptors i prou, i evitar així qualsevol possible dependència econòmica del poder polític, que cada dia veiem més incisiu i més controlador. Per aquesta raó necessitem més que mai el vostre suport. La premsa lliure la paguen els lectors. I tenim un agraïment infinit pels més de 23.000 subscriptors que ja ho fan. Però volem que sigueu conscients que en necessitem més. 30.000 pel cap baix. Penseu-vos-ho, doncs, i, si podeu, feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Marrasé
Josep Marrasé
06.12.2022  ·  22:31

No he simpatitzat mai amb la selecció espanyola de futbol, mai,i només celebro les seves desfetes. L’odi d’aquests fanàtics a totes les nostres institucions ho ha fet possible. Agraeixo molt vivament el detall de l’ex-jugador del Barça Oleguer Presas pel seu patriotisme.

josep maria pijuan
josep maria pijuan
06.12.2022  ·  22:31

Als 70 es varen idear els Pactes de la Moncloa, a on van fer jugar als partits d’esquerra i els sindicats, i aixi va anar la cosa, a principis de setmana ERC va fer el mateix amb el pressupost del 2023 un pacte amb els sindicats per aconseguir el mateix objectiu. A més en aquesta ocasió estant intentant compra voluntats en aportar diners per la realització de reivindicacions històriques de les poblacions a on ERC i el PSOE manen, per lo mateix compra voluntats i desmobilitzar i aixo en aquest cas o fa ERC, porco partido.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
06.12.2022  ·  22:38

Sempre hem de veure com ells celebren les seves victories.Espero poguer celebrar aviat les nostres.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
06.12.2022  ·  22:42

La gent que s’ha manifestat avui té molt de mèrit i no vull desvirtuar-ho gens. Però la utilitat d’aquesta manifestació està per veure, doncs al final una manifestació com aquesta no deixa de constatar que qui ostenta el poder real és el govern, car els manifestants demanen (o exigeixen, si voleu) al govern que faci això o allò. Els manifestants no tenen (encara) el poder de fer-ho per sí mateixos (democràcia directa).

I de manera similar està per veure quina és la voluntat real del país d’exercir realment el poder quan es convoquin les properes eleccions. Seguiràn els ciutadans concedint a ERC la capacitat de disputar l’hegemonia a la resta del sistema de partits de Catalunya?

Àngel Agustí
Àngel Agustí
06.12.2022  ·  22:53

Comparteixo absolutament l’editorial i el comentari addicional.
Però en totes aquestes coses sempre em resta la síndrome del “coitus interruptus”. TOTA AQUESTA MOBILITZACIÓ I ESFORÇ per acabar amb unes paraules, el càntic i Tothom cap a casa!…..trobo a faltar alguna cosa més!!!

Mònica Vidal
Mònica Vidal
06.12.2022  ·  22:55

Doncs sí, joiosa i cofoia d’haver-hi anat i orgullosa de la gent que hi era i que sempre hi serà. Amb l’esperança de que algun dia canviï alguna cosa, i si cal, de fer fora dels despatxos els partits polirics que tan mal ens estan fent.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
06.12.2022  ·  23:09

Visca la República Catalana.
Ahir vaig anar a la xarrada que el Jaume Alonso Cuevillas va fer a l’ANC de Les Corts i ell te la convicció, malgrat tot, que farem la independència dins d’aquesta dècada.
Va dir això: ‘mireu que va passar amb la caiguda del mur de Berlin. Ningú no s’ho esperava i de cop i volta va passar una cosa impensable. Com moltes coses que han passat a la història. Allò important és perseverar i perseverar i anar i anar..’ Com deia el Guardiola.
I al final obtindrem la nostra recompensa a tant patiment i tants esforços.
Ningú mai ha regalat res.

Josep Usó
Josep Usó
06.12.2022  ·  23:15

Els polítics no acaben d’entendre que els mitjans ja no controlen la informació. I que, al mateix temps, la gent ha après a ser democràtica i ja no es deixa tractar com a xiquets O com a perpetus menors d’edat immadurs.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
06.12.2022  ·  23:19

Malhauradament no hi he pogut ser. M’hauria agradat molt anar a la manifestació.
Pel que fa al mundial no el segueixo. M’és indiferent si la selecció veïna guanya o perd. Avui temia que es repetissin incidents com els que es van produir a Bèlgica amb els seguidors marroquins. Me n’alegro que totes les celebracions de la victòria marroquina han estat sense incidències.

Esther Miquel
Esther Miquel
06.12.2022  ·  23:35

Endavant!

Maria Barenys
Maria Barenys
06.12.2022  ·  23:42

Referent a l’opinio de l’ Aseret Almar. A Reus si que n’hi hagut d’incidents. Molts contenidors cremats en diferents llocs de la ciutat, i aldarulls massius

Anna Linares
Anna Linares
07.12.2022  ·  00:01

No he pugut anar a la manifestació. M’hagués agradat, em costa d’entendre el canvi tant radical d’ER i Omnium, si mirem la hemerocoteca veurem el gir dels seus discursos, i el pitjor es que es pensen que la gent som tontos o no tenim memòria, hem de treballar per fer-los fora, no ens podem deixar arrossegar pel fang de les seves fòbies . Els independentistes no ens hem canviat de camisa sóm molts i podem. En quan al triomf de la selecció
Marroquí, el dia que estaré contenta ( i no m’agrada el futbol) serà el dia que pugui jugar la Selecció de la República Catalana!

Josep Jallé
Josep Jallé
07.12.2022  ·  00:19

Una joia de trobada i de clamor per la llibertat de fer el que seguim tenint clar, malgrat el malbaratament i manipulació dels nostres vots a càrrec dels titelles i cigronets de l’autonomisme.
Sentir l’escalf de les persones al carrer va enlairar la lluita per la independència, acte rere acte.
Respecte del futbol i de l’eliminació de … be, no en soc de futboler però és una coincidència … tel·lúrica? … que s’hagi produït el dia que celebraven la seva Constitució. Salut!.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
07.12.2022  ·  00:55

Enhorabona ANC i tots els organitzadors per aquesta manifestació. Va ser una gran demostració que pensem continuar donant batalla.

Quina pena, pero Omnium, que un dia abans ens tira aquest torpede. Però no ho han lograr. A mi no m’han demanat. Molts ja pensem en donar-nos de baixa.

Ara, donar una xifra més baixa de manifestants, te molt a veure amb un caràcter mesell del català que hem de superar.

Pere Subirana
Pere Subirana
07.12.2022  ·  06:21

Seré, un cop més, la veu discrepant. Respecto molt la bona fe de molta gent de l’Anc. Jo mateix he anat a moltes de les seves “manis” fins que vaig veure que no comportàven cap canvi real.

Si apliquem el criteri de “per les seves obres els coneixereu” a l’ANC, l’entitat surt molt malparada. Per a mi l’ANC és una vàlvula d’escapament del sentiment indepe però alhora porta el moviment cap a llocs que no són perillosos per a l’Estat. En les coses importants l’ANC calla, però en allò simbòlic però inocu fa grans muntatges.

La mani d’ahir n’és una prova fefaent. Què aporta a l’alliberament nacional el fet de protestar contra la reforma del codi penal espanyol? Precisament, el fet que les manifestacions populars estiguin més penalitzades fa més evident l’ocupació i la dictadura colonial. La pressió pot fer despertar més consciències, pot fer créixer l’independentisme. Quin moviment d’alliberament nacional seriós protesta contra els errors de l’estat ocupant?

On era l’ANC quan el Parlament es va passar pel folre la legitimitat de Puigdemont com a president? Es veritat que el mateix Puigdemont va renunciar a aquesta legitimitat permetent que algú altre ocupés el seu lloc, però això només és un altre dels errors monumentals que ha comés aquesta persona y que la incapaciten per a qualsevol lideratge.

Què hauria passat si Forcadell hagués canviat el “President posi les urnes” per “President faci la Dui”? Què ha fet l’ANC per defensar el resultat de l’1 O tots aquests anys que sigui efectiu?

On era l’ANC quan a les eleccions els partits prometien autonomisme? Es que potser l’ANC no ha tingut un paper determinant per a l’establiment del neoautonomisme dominant?

Ens cal alguna cosa més que bona fe, companys.

Joan López
Joan López
07.12.2022  ·  06:23

Jo vaig anar a la manifestaciò,hi eran molts,mes de 10 mil,i per primer cop es va sentir i molt aragonès dimissio,govern botiflers i com no independencia, Albano moltbè,engrescant a la gent i estic d’acord amb l’editorial massas discursos,això cansa a la gent,la gent que hi eran ahir ja saben el que està fen psoe-podem i la malaida erc. Per això hi eran a la mani,no cal repetirse,crec que tenen por de la gent tothom tambè qui convoca i es cert,el cabreig dels manifestans es va fer pales amb els crits vers aquet govern traidor,hi ha molt,molt cabreig. Darrera meu hivia un grup dels CDRs,joves i tambè grands,tothom ens feiam la mateixa pregunta,perque ERC-Govern ens està fen tan de mal,que li pasa a aquesta gent que vol oblidar i que oblidem el 1 de octubre, perque vol signar una llei que aficarà a mes independentistes joves a la pressò. No mès vull dir que els anims estan molt caldejats,que vagin amb compte.
PD. La majorìa de manifestans seguim sen la forquilla de 40 a 80 anys.

Consol A
Consol A
07.12.2022  ·  06:44

I la CUP, era a la manifestació? Aquesta organització em sorpren cada dia: només es fan veure per anar en contra d’iniciatives independentistes que no són les seves, mai per recolzar ni per combatre iniciatives contràries als interessos nacionals. Ni hi són ni se’ls espera.

Rosa M. Poch
Rosa M. Poch
07.12.2022  ·  07:53

Fa tres dies vaig agafar un avió cap a Frankfurt i als seients del darrere hi havia tres fanàtics dignes d’un gag del Polònia (bufandes, samarretes…) que anaven a Catar. No van parar de parlar (cridar) tota l’estona, donant cops als seients, i molestant la resta de passatgers. Uns japonesos que tenia al costat es van girar un moment dient que volien dormir, i una dona del costat els va dir xxxxtttt i es van molestar. Van quedar retratats davant de tothom. Només per això ja em vaig alegrar ahir de que perdessin.

Carme Garcia
Carme Garcia
07.12.2022  ·  07:57

La CUP igual que ER han baixat del carro, només cal veure els seus altaveus (Carracelas, Dedeu,etc), només es fiquen en el que fa Junts, perquè no rondinen per a res en el que fa ER.
A la manifestació d’ahir erem moltíssima gent això que era un pont i molta gent no hi va poder anar, per molt que ho intentin no aconseguirán fer callar el carrer.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
07.12.2022  ·  08:07

Sobre el PS2, a veure quan arriba el dia, encara inexistent, que puguem veure els catalans celebrant una victòria esportiva de Catalunya.

Pep Agulló
Pep Agulló
07.12.2022  ·  08:20

L’editorial ja ho diu tot. Seguim!

Només uns apunts…

–– Per què la manifestació de l’ANC contra la famosa llei que li treu el nom a la sedició i ens apropa subtilment als del carrer la de rebel·lió, ampliant l’espectre de la repressió i de les penes, no mobilitza també amplis sectors de la societat que en seran víctimes?

–– No se’n parla però a banda de la dels “carrers”, una consigna més corejada va ser “govern dimissió”.

–– ¿ ANC no podeu organitzar els actes pactant la intervenció de cada representant, en la durada i en el contingut? No cal explicar el que ja sabem o aigualir la contundència amb anècdotes… Un final breu com un cop de destral.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
07.12.2022  ·  08:27

Magnífic editorial…!

Jaume Riu
Jaume Riu
07.12.2022  ·  08:35

ANEM BÉ DONCS
En aquells anys de la llei de partits, del referèndum de la constitució i del no a la OTAN, al règim del 78 li va costar molt de fer callar el carrer, però al final, a força de repressió, sobretot silenci mediàtic i desmobilització continuada per part de l’esquerra, ho va aconseguir. Però ara hem crescut quaranta-cinc anys i gairebé res no tornarà a ser com abans.
Hem descobert que al regne d’Espanya no han crescut igual. Encarant veuen el Procés català des del seu punt de vista parcial i, és clar, no entenen res.
Ja en el judici al TS vam comprovar que formulaven l’acusació a partir del que ells haurien fet en aquelles circumstàncies i no a partir del que va passar realment. Per això trobaven natural una rebel·lió amb armes -que no n’hi havia-, i la sedició que es van inventar perquè és tal com ells ho haurien fet -i ho van fer el 1936-.
Pel mateix motiu, ara confien en la desmobilització perquè ells ja s’haurien desmobilitzat amb el silenci mediàtic, l’ofec econòmic, i amb la repressió judicial.
Ara confien que el govern autonòmic, la taula de diàleg i la bandera d’una esquerra històrica són arguments invencibles, es pensen que tenen el cavall guanyador, i no poden entendre que això és una revolució al carrer, i no un pacte de govern.
Amb la població que perdura mobilitzada al carrer anem bé doncs.
Comparteixo i vull reforçar els comentaris del PS.1 i també canviaria el format per suprimir els parlaments massa llargs en les manifestacions convocades per l’Assemblea, però sobretot trobo innecessari entrar en una guerra de xifres de manifestants, ni que fos per competir a la baixa com qui no necessita demostrar res, que encara és més absurd.
La solució oportuna seria no parlar del nombre d’assistents perquè objectivament no té ningú la xifra real, sinó descriure i acotar l’ocupació de la via pública, explicant l’aspecte que oferia la manifestació.

Carles Serra
Carles Serra
07.12.2022  ·  08:39

Gràcies Vicent per la magnífica editorial; faig esment de nou la teva frase, amb la col.labiracio de l’esquerra.
Si Vicent, com ja he fet esment un futimer de vegades, aquest fet en Pla ho tenia molt clar, lo més semblant a la dreta espanyola és l’esquerra espanyola, com també que el 90% dels espaÑols té Idologia franquista.
Però la memòria és molt curta i el temps ho va borrant tot.
Com bé dius Vicent, si no tinguéssim l’ANC qui ens mobilitzaria? la CUP? O totes aquestes associacions feministes que tant diuen no es no, entre elles la Carmeta Forcadell, aquella abrandada que cridava tant posi les urnes Sr. Mas i ara és dedica a fer conferències feministes, ja no li cal cridar posi l’urnes president.
Ja veus quins polítics es fan definir d’esquerres, Iceta, Montilla, Rufián, Tarda, Colau, Albiach, ja veus Vicent, aquí tens una petita relació ja que la llista és llarguíssima, de gent que es defineix d’esquerres i d’una consciència social com ningú; després ens preguntarem el perquè guanyà la dreta i el populisme.

Albert Miret
Albert Miret
07.12.2022  ·  09:00

Jo també vaig ser-hi, i em va agradar molt tant per la seva organització i la seva puntualitat (dins del possible), com pel contingut dels discursos. L’Albano Dante, en Jordi Pesarrodona i la Dolors Feliu, els millors, tant pel contingut com per la durada, i tots els altres, també, però no tant, en tots els casos per la durada dels discursos. Cal tenir en compte que molts dels assistents som grans, i al cap d’hores d’estar drets i quiets, comencen a fallar les molles i les frontisses, i passen a ser més importants els dolors, que els missatges. A pesar que la xifra real va ser molt rellevant, a cada manifestació comprovo que més amics que sé que van votar per ERc, ja no obeeixen al que va ser el seu partit i, per molt que ERc boicotegi tant com vulgui, la gent que jo conec ja no compren els miserables missatges dels traïdors. Visca Catalunya lliure!

Victor Serra
Victor Serra
07.12.2022  ·  09:07

Una cosa en la que està molta gent d’acord, com és que aquesta reforma del delicte de sedició és una enganyifa, no som capaços tampoc d’anar tots a una per aconseguir que no prosperi ? Aquestes divisions ens fan molt més febles, Els unionistes estan molt poc preocupats i jo diria que es diverteixen i tot. Veig que s’ha deixat molt tranquils a Salvador Illa i Collboni que són els màxims responsables aquí del partit que ens vol colar aquest gol. L’any vinent el podem acabar amb un a l’alcaldia de Barcelona i l’altre a punt de ser President de la Generalitat. Si això és una camí cap a la nostra victòria, que algú m’ho expliqui. Per cert, encara estic esperant també que algú m’expliqui algun resultat positiu de la sortida de Junts del Govern.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
07.12.2022  ·  09:13

L’Assemblea és formada per persones voluntàries, entusiastes i altruistes. Això té alguns inconvenients, però té moltes avantatges, com ara la dificultat dels aparells dels partits per manipular-la, sobretot després del 2017 quan els partits (en especial ERC) se’n va apartat i les assemblees de base quedaren en mans de gent no adscrita a partits.
– Sobre PS2: caldria parlar de com s’ha fet servir el mundial de futbol per espanyolitzar-nos una mica més, en especial per “españolizar a.los niños catalanes”, i de com els mitjans més nostrats s’hi han posat de valent.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
07.12.2022  ·  09:20

Doncs en Pere Subirana té una gran part de raó.
Malgrat això es molt bo que es recordi com mes vegades millor que els carrers seran sempre nostres.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
07.12.2022  ·  09:40

Molt d’acord amb en Pere Subirana (06.21)

Hi afegiria que defensar que s’aboleixin, es modifiquin o no lleis espanyoles em sembla un desenfocament total pel moviment independentista.

En altres paraules, als independentistes ens hauria de ser indiferent tot això perquè el nostre objectiu no ha de ser mai romandre el més còmodes possibles a Espanya ni reformar-la sinó la independència.

Ens hem de treure de sobre la mentalitat d’esclau.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
07.12.2022  ·  10:09

Que n’hi ha una base popular molt gran i ferma disposada a lluitar (pacíficament) per la Independència és una evidència indiscutible.

Que per fer efectiva la Independència (després de més de 10 anys de Procés actiu portant la iniciativa i després estant a la defensiva) hem anat veient com els nostres polítics “fake-indepes” són un dels principals enemics que té el Procés, doncs els deixem de votar (els ELIMINEM del mapa polític) i votem una Plataforma Transversal, una Agrupació d’Electors, una Llista Cívica o com es digui la Candidatura Popular que bastim al marge dels partits “fake-indepes”.

Aquesta Plataforma o Agrupació o Llista o Candidatura Popular hauria de tenir com a únic propòsit el d’actuar com a portaveu de la majoria Independentista del Poble de Catalunya al màxim nombre de les administracions de la metròpoli i a la seva delegació de la Generalitat. Seria un instrument polític subordinat a un òrgan de Representació Transversal de l’Independentisme Popular.

Amb els 700.000 independentistes que no van votar el 2021 i amb els moltíssims milers que si vam votar llavors però que ara JA no sabríem a qui fer-ho, aquesta Candidatura Popular hauria d’arrasar a les urnes i desplaçar els partits “fake-indepes”, que o bé s’haurien de subordinar sense entorpir a la feina de la Candidatura o bé oposar-se frontalment i ocupar la posició que realment mereixen (condemnant-se a una insignificança inqüestionable, al meu parer).

I aquesta és la principal dificultat que tenim els Independentistes Catalans, que hem estat incapaços de crear un òrgan de Representació Transversal de l’Independentisme Popular amb prou força per contenir l’atac d’espanya des de Setembre de 2017.

L’ANC i Òmnium van fer una grandíssima feina fins 2017 (tot i que els Jordis ja van deixar pistes importants, especialment el Setembre i Octubre de 2017, de com d’al·lèrgics eren a consumar la Independència), però d’aquell tems ençà aquestes organitzacions han fet llufa (especialment Òmnium).

L’ANC s’ha quedat totalment sola amb una posició limitada a criticar, a proposar molt poquet (amb més postureig que intenció) i a no actuar. El Consell per la República és una altra organització fantasma que malda per sobreviure més de 4 anys després de la seva fundació. Més de 4 anys amb un potencial enorme i uns resultats nuls a nivell efectiu. L’AMI també podria ser molt important però ha optat per una inacció decebedora (el seu control pels partits “fake-indepes” és total). I així podem anar fent la llista llarga fins arribar a les bases. Aquestes segueixen molt vives, molt emprenyades, molt actives i molt disposades a TOT amb un lideratge efectiu.

Conclusió, o els Catalans independentistes som masoquistes i curts de gambals (que no és el cas) o la por a la repressió i la falta de lideratge ens frena per organitzar i executar l’embat definitiu: La DUI, l’activació d’una Independència ja declarada fa més de 5 anys i pendent de fer efectiva pels nostres representants.

Si és així, organitzem-nos per construir aquest òrgan de Representació Transversal de l’Independentisme Popular a partir de les moltes peces que tenim (ANC, CxR, Debat Constituent, CDRs, múltiples agrupacions professionals, mitjans como VW, etc.) i al marge de qualsevol influencia dels partits i polítics “fake-indepes” (caldria doncs fer força canvis al CxR i uns quants a l’ANC) i amb lideratges col·legiats, distribuïts i allunyats de qualsevol egocentrisme o personalisme (no li fem aquest regal a l’enemic). Busquem persones fermes, compromeses i valentes per liderar aquesta representació col·legiada. Fem servir les eines del S.XXI. Fem servir les lliçons apresses d’aquests 10 anys. Fem una Llista Cívica o Candidatura Popular. Fem !!!

Si no comencem a fer coses ja, aquesta finestra d’oportunitat per la Independència se’ns anirà tancant.
Llista Cívica Ja !!!

Salvador Aregall
Salvador Aregall
07.12.2022  ·  10:13

1er. No és bona senyal que sempre ens veiem els mateixos a les manifestacions i que cada cop ens costi menys de trovar-nos.
2on. El cas de la retirada d’Òmnium té molta més importància que la que, aparenment, s’ha donat en aquest diari.
3er. No em queda clar que la CUP recolzés aquesta manifestació. Avui, a la tv, Mireia Vehí ha dit que li semblava malament fer manifestacions contra els partits independentistes i que l’ANC no està en el camí adequat.
Què està passant?

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
07.12.2022  ·  10:35

Vinga va, aquests ànims amunt! Hem tornat a omplir els carrers i en condicions adverses. Cal tombar aquest govern imposat des de Castella i que està al seu servei. Ni cas als trolls i als mitjans al servei de l´amo. Preparem-nos per a tornar-hi ben aviat.

M. Àngels Pujols
M. Àngels Pujols
07.12.2022  ·  10:57

Bon dia! Personalment m’amoïna que el gruix dels manifestants són gent de mitjana edat o persones grans. On són els joves? Si ells no es mobilitzen com farem la independència? La força sempre és en el relleu generacional!

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
07.12.2022  ·  11:26

“Personalment m’amoïna que el gruix dels manifestants són gent de mitjana edat o persones grans. On són els joves?”
M. Àngels Pujols

Els joves són a l’espera de ser jutjats gràcies a l’actuació dels partits polítics independentistes (tots). Els joves ja no es refien de la colla de mentiders que abunden entre la gent de mitjana edat o persones grans. Els joves estan farts de discurs de “performance” (on va estar Willy (ANC) els darrers quasi 5 anys?). Els joves sortiran al carrer, a Urquinaona, quan els de mitjana edat i els grans els secunden no amb llacets i proclames buides, sinó amb actes.

Berta Carulla
Berta Carulla
07.12.2022  ·  11:35

“ Fins ara estàvem habituats a veure ciutadans del nostre país celebrant les victòries d’unes altres seleccions –en el cas dels catalans d’origen espanyol, per exemple–..”

No són catalans. No tothom que viu i treballa a Catalunya és català. Qui s’alegra per españa d’una victòria d’España i NO vol la llibertat de Catalunya no és català, hagi nascut a Barcelona o a Albacete.

En un referèndum imaginari per a la independència de Catalunya no podria votar qualsevol, per altra banda, perquè per a España guanyar-lo seria tan fàcil com atiborrar-nos el cens de tota la migració a què ens obliga, i fer-los dependre la residència de seguir sent espanyols. Just el que fa.
Per això cal que no es celebri cap altre referèndum, perquè els catalans avui ha som minoria per la substitució demogràfica implacable a què ens sotmet l’Estat espanyol.

Catalans només ho som els que conscients de la degradació del país tenim la necessitat i ens sentim amb l’obligació de ser-ne els responsables únics i estem disposats a lluitar en consequència.

Josep Grau
Josep Grau
07.12.2022  ·  11:45

Som els mateixos sempre.
On és la gent jove ?
Serà que els joves en l’aeroport i amb el Tsunami i en La Junquera, ja en van tenir prou ?
Desmobilització i ja està.
No cal dir res més, el govern d’Espanya ho està aconseguint amb l’ajuda de tots els mitjans i els jutges franquistes.
Només som nosaltres ?

Josep Soler
Josep Soler
07.12.2022  ·  12:25

El que més m’inquieta és veure declaracions com aquesta:
“No anirem a la manifestació de l’ANC; no contribuirem a la confrontació entre independentistes”.
Creieu que la gent no té perfectament clara, la intencionalitat d’aquestes sentències?
Estic segur que dels que van acudir a la manifestació (jo no hi vaig estar, no per falta de ganes sinó per motius de distància i tenir certa edat) aquestes paraules devien ser sentides, molt pitjor que les de Ponç Pilat (que de fet podia ser considerat com un neutral) sinó com la personal decisió d’un senyor que sense fer cap consulta interna, decideix el pensament polític d’una entitat de (els mateixos diuen) 190.000 socis?
És evident que la meva baixa ha estat inevitable, com ho hauria estat de pertànyer a un partit com ERC que s’ha fet i s’ha desenvolupat darrerament, sota la premissa de ser el més dertacat independentista de tot Catalunya.
La gent que no tenim càrrecs, però si la voluntat de cooperar en la construcció del nostre país a canvi de res, de cap manera podem permetre l’existència d’aquests directors d’orquestra, que lluny d’un servei estricta al seu país, més aviat es dediquen a confeccionar-ho a la seva mida, per no dir, a la seva conveniència personal.

Josep Oriol Garreta
Josep Oriol Garreta
07.12.2022  ·  13:08

Bona tarda,
Jo també hi era a la manifestació. Les proclames que s’ escoltaven eran un resum de la indignació dels assistents per l’ actuació del govern de la Generalitat. ¿Com poden tenir la barra de dir-nos que ens equivoquem en denunciar-los a ells (els nostres governants) i dir que així no ajudem al procés?
Mai m’ hagués imaginat una situació com aquesta. I una manipulació dels mitjans de comunicació que recorda escandalosament la del Gobierno de Madrid. I tot per mantenir la butaca!

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
07.12.2022  ·  14:22

Sí, ahir una manifestació també molt important. Per fer l’INDEPENDÈNCIA tothom, tots, fins i tot els que no han anat mai a una manifestació serem molt importats, vitals. Però els que van SEMPRE a les manifestacions, són imprescindibles

Joan Ferrús
Joan Ferrús
07.12.2022  ·  15:27

Aquesta vegada no hi vaig anar però això que comenta el Sr. Partal dels parlaments és totalment cert, a aquestes alçades no ens en calen de parlaments, solen ser llargs i carrinclons, diuen coses que tots ja sabem: Espanya és l’opressor i nosaltres l’oprimit, només guanyarem junts etc, etc.

Gràcies als que hi vau anar!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
07.12.2022  ·  15:39

Pep Agulló:

“¿ANC no podeu organitzar els actes pactant la intervenció de cada representant, en la durada i en el contingut?”
“No cal explicar el que ja sabem o aigualir la contundència amb anècdotes… Un final breu com un cop de destral”

Resposta:
No. La direcció no sap fer-ho d’altra manera que no sigui avorrint i repetint idees velles, suades i que ens portin a algun lloc creatiu.
Des de dins l’ANC no sé com fer arribar aquesta idea tant elemental a la direcció.
ENS CAL UN RELAT ASERTIU I VIU però prefereixen la forma caduca existent dins l’independentisme (Repetir cent o mil vegades idees ja sabudes).
En dos anys, si no fem el relat més incisiu pot haver-hi associats que es desentenguin de la lluita dins l’ANC.

Però, per ara, l’ANC és un motor necessari.
I quan diguin/diguem que no podem estar subjectes a les urpes de la constitució franquista, llavors, començarem a ser independents.

Josep Carreras
Josep Carreras
07.12.2022  ·  19:54

A la mani hi havia molta més gent del que diuen, més de 50 mil, càlcul fet sobre superfícies i en base a criteris de la poli americana. Els facinerosos pañols tenen el Pegasus i altres coses. Un satèlit pot fotografiar perfectament una moneda d’un cèntim sobra una vorera. Ànim, més carrer, més manis, tenim la BRIMO al nostre costat, cobren extra !!.
M.H. Perico, a on eres a l’hora de la mani??. No vas tenir dellonsses de sortir al balcó?

Josep Goula
Josep Goula
07.12.2022  ·  20:11

Estic infinitament feliç de que aquesta Espanya que ens odia, hagi perdut clarament amb el Marroc i s’hagi acabat la comèdia de la “Roja” en el mundial de la vergonya, aquet negoci fraudulent del futbol.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
07.12.2022  ·  22:19

ERC les fa grosses, però les CUP i Junts tampoc no es llueixen gaire … Calen “candidatures primer d’octubre arreu”, sense que els partits hi tenguin empriu (si volen sumar-s’hi, sense cap casta de privilegi, que s’hi sumin)

Salvador Molins
Salvador Molins
07.12.2022  ·  22:21

“Aquesta multitud que intimida” i intimidarà … !”

Honor a a la Presidenta de l’ANC:
“Fem por perquè ens mobilitzem per la llibertat”

Ens tornarem a mobilitzar, ja “ens hem fet grans”.

Hi tornarem, i tant que hi tornarem!

Amb cada decisió i cada nou discurs, la Presidenta de l’ANC creix i es reafirma més com una gran capdavantera al servei d’aquest Poble.

En ella convergeix tota la maduració actual de l’independentisme català i des d’ella es projecta arreu.

Amb aquesta nova creació dels delictes agreujats i de la violència ambiental Espanya s’enfonsarà més i més.

Serà com la sal de l’India o el cotó dels Estats Units d’Amèrica.

Els independentistes catalans continuarem manifestant-nos quan calgui. Ja ens frissem per la pròxima convocatòria.

Quants més siguem imputats i quants més puguem entrar a la presó i quant més ràpidament, … aleshores arribarà inesperada la caiguda d’aquesta espaÑa i el nostre alliberament.

Aquesta vegada no ens aturaran com van fer creguts i enganyosos amb l’Assemblea de Catalunya. Hem madurat i encara ho farem més.

Visca Catalunya Independent!

Complim el Mandat del Primer d’Octubre, edificar la ja incipient República Catalana Independent.

Visquem la Llengua i visquem la Independència, són indestriables!

Completem la DUI!

Preparem les Llistes Cíviques i la Conferència General de l’Independentisme.

PS: Té bona part de raó Víctor Torguet (7 de desembre, 10,09)
Som-hi!

Paola Polacco
Paola Polacco
07.12.2022  ·  22:25

Senyor Partal, em va emocionar l’amor del seu poble i del seu país que omple totes les línies del text. Que el poble no abandoni mai els seus carrers i que el futur demostri la vostra fe i la dels molts que triem en temps foscos per mantenir viva la flama estigui ben collocada.

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
07.12.2022  ·  22:52

I és xocant–això no ho havia vist mai– que una organització done una xifra de participació inferior a la real.

A mi també em va sobtar, perquè vaig recórrer amunt i avall la columna sencera + possiblement aquells que ja eren a Sant Jaume, em va fer l’efecte més de ser 15.000 que no pas 10.000

Friso per veure com es presentarà ERC a les properes conteses electorals…ho farà com a independentista? perquè si es així caldrà un bon morro i una cara de ciment armat.

Joan Torres
Joan Torres
07.12.2022  ·  23:49

Clar que em vaig alegrar de la derrota espanyola, cap català se’n pot alegrar de veure per Barcelona i altres ciutats catalanes a la xusma amb les banderes estanqueres provocant i berrejant ” yo soy espaÑol, espaÑol, espaÑol ” Ale a la merda !!

Josep Vilà
Josep Vilà
08.12.2022  ·  00:20

Content pels marroquins que aixequen llambordes faci fred faci calor, i de forma especial pel cap de colla que el primer dia que coincidim m’etziba ‘por favor habla castellano hombre…’. Ni cas company, ja t’ho vaig dir que no podia parlar-te castellà a casa meva i si fossis de més a prop et donaria classes per ajudar-te a entendre’m. Igualment respecto el vostre bon fer i professionalitat, i em sap greu el menyspreu amb què moltes vegades us tractem els qui no n’aixequem ni una de llamborda. Felicitats Morocco per haver batut els nostres veïns en un dia tan constitucional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes