La prestigiosa ONG Human Rights Watch ha fet una investigació independent i internacional sobre els fets del primer d’octubre a Catalunya. En conclou que la policia espanyola i la Guàrdia Civil hi van fer un ‘ús excessiu de la força’. Els atacs de les policies espanyoles van deixar més d’un miler de ferits. L’informe de l’ONG es basa en l’anàlisi de vídeos i fotografies de l’1-O, la versió de diversos testimonis i víctimes de la violència policíaca i proves mèdiques.

‘La policia podia tenir la llei al seu costat, però això no li donava dret a emprar la violència contra manifestants pacífics’, sosté l’investigador Kartik Raj. ‘En aquests moments divisionaris, és especialment important que les autoritats respectin els drets humans, inclosa la llibertat d’expressió i assemblea, i l’estat de dret’, afegeix el document. Així mateix, fa una crida a Espanya i a Catalunya a cooperar amb una investigació internacional i independent sobre la violència de l’1-O.

L’ONG recorda que la policia espanyola, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra tenien l’ordre d’aturar el referèndum respectant ‘la coexistència entre els ciutadans’, i assegura que les forces espanyoles van respondre-hi amb violència. Human Right Watch s’ha centrat en els casos de violència a Barcelona, Girona, Aiguaviva i Fonollosa, però diu que ha rebut al·legacions i evidències de més atacs i maltractaments que, de moment, no ha pogut verificar.

També exposa la posició del govern espanyol, pel qual l’actuació policíaca va ser ‘prudent, apropiada i proporcionada’. Adreçant-se a l’executiu de Rajoy, diu: ‘El govern espanyol té l’obligació d’assegurar-se que es faci una investigació eficaç de l’ús excessiu de la força’, i li recomana que demani la col·laboració d’una institució experta independent i internacional.

Human Rights Watch recorda que l’estat espanyol és membre de la Convenció Europea dels Drets Humans i de la Convenció Internacional dels Drets Civils i Polítics, per la qual cosa ha de respectar els drets de reunió i llibertat d’expressió. A més, no pot fer un ús excessiu de la força malgrat que alguns ciutadans actuïn ‘de manera il·legal’ perquè no els pot privar dels seus drets. I encara retreu que els cossos policíacs tenen un codi ètic per a evitar l’ús excessiu de la força.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.