Més de 19 morts, 200 ferits i 10 milions de persones sense aigua a la capital índia de Nova Delhi, és el balanç per ara de les violentes protestes al nord de l’Índia, que tenen per fons el sistema de castes.

Un toc de queda va haver de imposar-se per la violència que va esclatar divendres en l’Estat de Haryana durant unes manifestacions de membres de la casta dels Jat.

El conflicte va arribar a afectar a Nova Delhi, amb el tall del subministrament d’aigua a la capital índia, deixant a deu milions de persones sense serveis. El subministrament d’aigua va quedar pertorbat quan uns manifestants van provocar el tancament de les comportes d’un canal que alimenta les centrals de tractament de les aigües de la capital índia. El canal va ser reobert i l’aprovisionament de la capital ja no està amenaçat.

Els membres de la influent casta dels Jat porten diversos dies manifestant-per exigir quotes de llocs de treball en la funció pública i places a les universitats per als seus fills.

Els Jat són una comunitat tradicionalment rural que representa un 29% de la població de l’Estat de Haryana. Al març de 2014, el Govern indi va decidir reservar quotes a aquesta casta a tot el país però el Tribunal Suprem va anul·lar aquesta decisió.

A l’agost de l’any passat, la comunitat Patel va llançar un moviment similar a l’estat occidental de Gujarat amb l’objectiu d’ampliar les seves prestacions com a casta, que es va saldar amb tres morts i va obligar al desplegament de milers d’efectius de l’Exèrcit.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.