La Guàrdia Civil obre una investigació a l’associació que ha fet una proclama colpista contra el pacte Junts-PSOE

  • L'Associació Pro-Guàrdia Civil ha publicat un comunicat molt dur contra l'acord del PSOE i Junts · Celebra el posicionament crític de les associacions de jutges i fiscals

VilaWeb
Europa Press / Redacció
10.11.2023 - 14:01
Actualització: 10.11.2023 - 22:00

El director general de la Guàrdia Civil, Leandro Marcos, ha ordenat d’obrir una investigació per a obrir un expedient disciplinari i penal, si escau, contra els responsables de l’Associació Pro-Guàrdia Civil (APROGC) –una de les més representatives entre els comandaments de la Guàrdia Civil espanyola– després del comunicat molt dur que ha publicat aquest migdia contra l’acord del PSOE i Junts, que titula “L’última barrera davant la derrota de l’imperi de la llei”.

“Els qui tenim els instruments per exercir el monopoli de la força entenem que només l’administració de justícia té legitimitat constitucional i capacitat material per a vetllar en aquest moment perquè els principis superiors del nostre ordenament jurídic recollits en l’article 9 de la constitució [el principi d’igualtat] no es converteixin en paper mullat”, assegura el comunicat. Fins i tot, arriba a dir: “Estem disposats a vessar fins a l’última gota de la nostra sang en defensa de la sobirania i independència d’Espanya i del seu ordenament constitucional.”

El text continua assegurant que aquesta fórmula és inclosa al jurament de bandera, que diuen que els condiciona en la manera com han de protegir “l’exercici lliure de drets i llibertats públiques i la garantia de la seguretat ciutadana” que els ordena la constitució. Creuen que l’acord polític vol “buidar de contingut” la missió que tenen com a policia judicial.

A més, considera que l’amnistia del 1977 a condemnats per terrorisme va reafirmar-ne la vocació i va augmentar el nombre d’atemptats. “Els antecedents en ciència policíaca no animen precisament a descartar una nova crisi de convivència i trencament del codi penal en totes les seves possibilitats a Catalunya”, diuen.

Tot seguit, exposa: “Com sempre, els guàrdies civils, en aquest cas els d’APROGC, continuarem essent fidels a la constitució i continuarem complint, per sobre de qualsevol altra prescripció tintada que puguem rebre, els mandats dels jutges i els tribunals, com se’ns exigeix legalment i per la ciutadania. Sobre qualsevol altra instrucció, prevaldrà sempre el compliment dels manaments i les resolucions judicials.”

Els guàrdies civils celebren els posicionaments crítics amb l’acord de les associacions de jutges i fiscals “com a barrera davant d’inspiracions totalitaristes“. I acaben: “Amb una gran tristesa i desolació, els guàrdies civils ens preguntem quan tornarem a tenir caps que se sotmeten a l’imperi de la llei en comptes d’estudiar-ne les escletxes. Mentrestant, observem esperançats el compromís i tenacitat del poder judicial per a mantenir la independència i esperem que trobi el camí per a preservar l’estat de dret. En aquesta tasca trobaran el nostre compromís ferm i indubtable, amb l’objectiu de garantir la igualtat davant la llei i la seva aplicació, especialment davant aquells que sistemàticament i arbitràriament demostren vocació de situar-se per sobre de tothom i de la llei.”

Nova polèmica per l’amnistia

Aquesta no és la primera organització que la Guàrdia Civil ha obert en les darreres setmanes contra una associació que s’ha pronunciat sobre l’amnistia. El passat 29 d’octubre, el cos ja va ordenar als serveis jurídics que estudiessin les possibles conseqüències disciplinàries i legals de l’associació majoritària JUCIL per trencar el principi de neutralitat política en criticar la “traïció” que suposava la defensa de l’amnistia per part de Pedro Sánchez davant el comitè federal del PSOE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any