Un senador mexicà dóna suport per carta a la ‘lliure determinació’ de Catalunya

  • El senador Alejandro Encinas diu que el 27-S 'serà decisiu per a Catalunya i per a l'autogovern'

VilaWeb
Redacció
25.09.2015 - 20:54
Actualització: 25.09.2015 - 21:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El senador de la República Mexicana, Alejandro Encinas Rodríguez, ha enviat una carta per donar suport a la ‘lliure autodeterminació’ de Catalunya en què afirma que ‘aquest setembre 27 serà decisiu per a Catalunya, per a l’autogovern, per al dret a major pressupost públic, a una cultura pròpia i l’anhel de sobirania i identitat’.

Llegiu a continuació la carta sencera del senador mexicà:

La Lliure determinació d’un poble es pot definir com el dret d’un poble a decidir les seves pròpies formes de govern, perseguir el seu desenvolupament econòmic, social i cultural, i estructurar lliurement, sense ingerències externes, i d’acord amb el principi d’igualtat.

A escassos dos dies que es portin a terme les eleccions autonòmiques de Catalunya, hi ha una gran expectativa en més de cinc milions de catalans sobre la importància del seu vot; vot, que els permetrà exercir el seu dret a ser independents i a decidir lliurement sobre el seu propi futur.

Cal esmentar que aquest esforç d’independència s’ha realitzat en els anys 1641, 1873,1931 i 1934, en els quals Catalunya ha arribat a proclamar l’autonomia unilateral, però sense obtenir els resultats que li permetin declarar la seva sobirania respecte del govern central.

Les raons de la negativa espanyola podrien ser moltes, ja que Catalunya és el bressol de la pròpia Espanya, va introduir la cultura industrial, la modernitat econòmica, el mercat nacional espanyol i va fecundar el moviment sindicalista. En l’àmbit cultural Catalunya va provocar la sinapsi de les diferents corrents artístics amb les avantguardes d’entreguerres. És a dir, Catalunya va cofundar l’Espanya contemporània.

Per això és que donem suport a aquest procés llibertari que no pretén imposar la independència de manera arbitrària ja que les eleccions del pròxim 27 de setembre busquen garantir la posició dels catalans al Congrés espanyol per posteriorment anar cap a un plebiscit amb l’anhel de comptar amb una identitat pròpia.

Catalunya busca articular una societat plural, oberta i intercultural, on les decisions siguin escoltades i respectades per construir un estat de benestar, que permeti a Espanya dissenyar un model territorial que s’adapti a totes les comunitats, i on Catalunya tingui veu pròpia a Europa i el món.

Aquest setembre 27 serà decisiu per a Catalunya, per a l’autogovern, per al dret a major pressupost públic, a una cultura pròpia i l’anhel de sobirania i identitat!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes