Aquest any s’amalgamen les efemèrides al voltant de la figura de Manuel de Pedrolo: es commemora el 25è aniversari de la seva mort, se celebra el primer any de vida de l’Espai Perdolo a Concabella i s’acaba d’estrenar el film ‘Segon Origen’, que s’inspira en l’obra més popular de l’escriptor. La Segarra, la comarca on va viure gran part de la seva vida, s’ha volgut unir a la celebració dedicant una jornada a difondre els espais de la comarca relacionats amb la figura i l’obra de l’escriptor.

L’Aranyó, Concabella i Cervera són tres espais vitals clau de la vida de Manuel de Pedrolo: el poble on va néixer, el castell on va viure i el cementiri on és enterrat. Per això la jornada començarà a l’Aranyó amb un recorregut literari pel poble gairebé deshabitat i pel castell gòtic on Pedrolo va néixer el 1918. El recorregut seguirà fins a Concabella, on hi ha el castell on va viure gran part de la seva vida. Actualment és la seu de l’Espai Pedrolo, un indret destinat a difondre la dimensió biogràfica i literària de l’autor i on es pot visitar el seu despatx i consultar el fons documental.

Finalment la ruta acabarà a Cervera, la ciutat on és enterrat. Al migdia es farà un recital al voltant de la seva tomba amb música i poesia. I per a després de dinar hi ha programat un passeig històric pels orígens nobiliaris de la família de Perdolo. Es visitarà la Casa Razquin, antic palau dels senyors de Pedrolo, el carrer major amb els antics palaus barrocs i la plaça de Sant Bernat, entre més indrets.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb