Estavar, un poble de l’Alta Cerdanya, ha construït per tercer any un pessebre a la biblioteca pública, malgrat la prohibició de l’estat francès de posar símbols religiosos en espais públics. El batlle, Laurent Leygue, ha explicat que van rebre una carta de l’estat francès el mes passat en què prohibia de fer pessebres en espais públics, sobretot ajuntaments, emparant-se en una llei del 1905. El batlle explica que la mesura és defensada pels sectors més laïcistes de l’estat, que no volen elements religiosos en llocs públics ni que es gastin diners per això. Però assegura: ‘El nostre pessebre no té cap element religiós destacat, no hi ha cap creu, no hi ha res. Si hi ha cap religió, és el catalanisme.’

L’estat francès –diu Leygue– va dir que s’estudiarien les demandes per a la construcció de pessebres en dependències municipals, però Estavar no ha fet cap demanda perquè el pessebre és a la biblioteca i no pas a l’ajuntament: ‘i aquest és un espai de cultura’, diu.

És el tercer any que Elizabeth Banet, una veïna del poble, construeix aquest pessebre amb la col·laboració de veïns i de les escoles de les poblacions veïnes. Enguany ocupa uns 24 metres quadrats, té més de 200 figures i van esmerçar més de 60 hores a muntar-lo.

El batlle assenyala que és un pessebre ‘típicament català’: hi ha elements dels pessebres catalans com el caganer, uns castellers o un ruc. Aquesta tradició –hi insisteix– serveix per a assentar la cultura catalana a l’Alta Cerdanya. Per això estudia, per a anys vinents, de fer una fira dedicada als pessebres a l’estil de la de Santa Llúcia de Barcelona.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]