El pas següent és aconseguir una renda garantida per a tothom

«Veurem quant li costa al govern espanyol, teòricament d'esquerres però en realitat més de dretes que la immensa majoria dels governs europeus, d'entendre una cosa tan simple com aquesta»

Vicent Partal
30.03.2020 - 00:28
Actualització: 30.03.2020 - 02:28
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol finalment s’ha posat a la raó i ha cedit a les exigències dels científics i també d’alguns governs, molt particularment del de Catalunya, de fer un confinament més intens de la població, cessant tota activitat no essencial de manera immediata. El caos que hi ha a la Moncloa, visible en les constants ziga-zagues que fan, és inaudit. Hores abans de l’entrada en vigor de la mesura, tots estem sorpresos perquè encara no se sap quins sectors seran considerats essencials. Sembla que l’ala neoliberal del govern, encapçalada per les ministres Calviño i Montero, pretén trobar escletxes per a desnaturalitzar la mesura, fent servir la lletra petita. Esperem, però, que no ho aconseguesquen.

Mentrestant el president Torra i la presidenta Armengol van fer ahir un pas més quan reclamaren la creació d’una renda garantida per a tots els ciutadans de l’estat espanyol, si més no mentre dure la pandèmia. I també una moratòria del pagament dels crèdits i les hipoteques, l’eliminació de l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa perquè les comunitats i els ens locals puguen endeutar-se per a plantar cara a la crisi, a més d’establir mecanismes de finançament i liquiditat per als territoris, mecanismes en què va incidir especialment ahir també el president Puig.

Aquesta és la batalla que toca guanyar ara. El govern espanyol ho refusa en rodó, perquè encara pensa més en la hipotètica recuperació econòmica posterior a la Covid-19 que no pas en la salut i el benestar col·lectius. Però no hi ha cap més remei que prendre aquestes mesures, o unes de molt semblants. El temps ho posarà en relleu de la mateixa manera que hi ha posat la necessitat d’un confinament més estricte.

Una cosa que es demostra una vegada i una altra en aquesta crisi és que els governs que, per volum, es poden considerar de proximitat estan molt més al cas de la realitat que no els governs grans. Escoltar com parla el ministre de Salut d’Andorra, que entrevistem avui a VilaWeb, és una alenada de rigor i serietat. Veure com el govern alemany o el suís o tants altres s’ha recolzat completament en els governs dels territoris, donant-los responsabilitats més grans perquè ells estan en contacte amb el carrer, és una lliçó que tindrem temps de retreure al govern espanyol. La manera de conduir la crisi d’alguns dels governs de mida mitjana europeus és remarcable. Tant en el terreny sanitari com en l’econòmic.

I ací cal tornar a recordar que, contra allò que pensa el govern espanyol, no necessàriament salvar vides ha de dur a una depressió més profunda. No, si s’apliquen mesures, dràstiques i ràpides, imprescindibles per a aplanar simultàniament les dues corbes que ens amenacen com a societat: la del col·lapse sanitari i la de la recessió. I hi ha mesures factibles per a aplicar, encara que en alguns casos van molt més enllà d’allò que l’ortodòxia econòmica acceptaria en un moment normal.

De totes aquestes mesures, la renda bàsica de ciutadania que reclamen el president Torra i la presidenta Armengol és la més important. Cal que tots els ciutadans sense excepció reben un sou de l’estat per a poder encarar l’emergència. Al costat d’això, és evident que també caldran préstecs il·limitats a les empreses, o líquid d’emergència per al sector financer. Tot plegat, tenint com a objectiu de totes les accions reduir al mínim el nombre de fallides personals, familiars i corporatives. Dit clar i ras: es tracta que ningú no es trobe obligat a tancar el seu comerç, la seua botiga, la seua empresa, que la gent continue tenint el lloc de feina i que hom tinga diners per a continuar gastant fins i tot si no té feina, mentre s’augmenta la inversió pública i la despesa en salut, més necessària que mai.

Veurem quant li costa al govern espanyol, teòricament d’esquerres però en realitat més de dretes que la immensa majoria dels governs europeus, d’entendre una cosa tan simple com aquesta.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
PAU BOLDU
PAU BOLDU
29.03.2020  ·  22:02

PSOE.PODEMOS extrema dreta real, que van totalment perduts i sense cap solució per les persones i pels morts que han provocat des de la seva ineptitud. Gobierno de que, Chapuza Sanchez, el crio chulo i incompetent? Qui pagara aquesta festa de la mort, sanchez inutil?

Josep Usó
Josep Usó
29.03.2020  ·  22:21

El problema dels governants de Madrid, des del primer al darrer, és que es pensen que tot gira al seu voltant. I no. Ara s’ha tornat a veure que no són ningú. La seua incapacitat els impedeix tan sols veure quin és, en realitat el problema. I això és important, perquè una bona part del problema són ells. Segurament, si tots aquells que es reuneixen a Madrid, decideixen des d’allà, envien soldats més enllà i altres bajanades restaren confinats i incomunicats, la situació milloraria. Només pel fet que els poders de proximitat saben què convé a qui està proper. Que a hores d’ara, encara no hi haja decret per a la situació que hi haurà d’ací a hores, és una veritable filigrana de inutilitat. I, malauradament, no tindran, al pas que van, cap remei més enllà de la fallida. I l’haurem de patir tots, si no marxem ben de pressa. Això si; de moment, ja deixem milers de morts enrere. Molts, gràcies a la incompetència d’aquells que ixen cada dia a la televisió a fer creure que fan alguna cosa.

Núria Coma
Núria Coma
29.03.2020  ·  22:29

El pas següent??
Algú em pot explicar el pas present???

Sempre hi ha hagut hi ha , i hi haurà classes, i sempre rebrem més uns que d’altres.

Això és una bogeria i els pobres estem més venuts que mai. Amb tot el respecte per als què ho teniu millor, hi ha una part de la societat, que no podrmem sobreviure sense 1 mes de sou, que no podem plantar-nos sense suport explícit, i que no ens és sosteniblr

Xavier Formatger
Xavier Formatger
29.03.2020  ·  22:32

El primer govern de coalició PSOE-PODEMOS ja va nèixer molt feble, en circumstàncies normals hauria tingut una legislatura complicada. Però el que ve ara, pot ser de dissensions imprevisibles. La crisis sanitària tard o d’hora s’acabarà, però després vindrà l’autèntic espectacle. 1er una crisis política que pot passar de tot, 2on una crisis econòmica que serà molt pitjor de la 2009, i 3a una crisis monàrquica amb tot el que ha sortit i el que sortirà la cosa anirà a més. Dubto molt que l’Estat espanyol tingui la suficient fermesa per resistir els 3 embats de cop. Seria molt important i vital que el Govern català aprofitès la feblesa de Ñ per fer el pas definitiu cap a la llibertat, i no salvar-los el cul com han fet sempre.

Joan Benet
Joan Benet
29.03.2020  ·  22:33

Això ens ensenyarà que, el proper cop que hagi eleccions, potser que ens mirem millor qui va a les llistes i pensem si els veiem capacitats per fer la feina que pretenen o no…
Perquè fins ara hem anat votant, com si res, a paios que no voldríem ni de presidents de la nostra escala…
Si després d’aquesta debacle seguim igual, acceptant votar a la mateixa purria de trepes de partit, que semblen xarlatans de fira i venedors de “crecepelo”, potser més val que ens extingim ja d’una punyetera vegada i deixem de donar pel sac a aquest pobre planeta.

Rafael Valdor
Rafael Valdor
29.03.2020  ·  22:48

Te tota la raó, esperem que el govern espanyol recapaciti i ho apliqui inmediatamente. De totes maneres no sóc optimista ja que el problema principal és que no disposen de diners per a fer-ho i Europa no sembla disposada a ajudar. Una possibilitat d’obtenir més fons seria destinar tots els fons de defensa i similars per aquesta emergència.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
29.03.2020  ·  23:07

Ja li adelanto Sr. Partal que ni han entès rès, ni entendran rès, ja ho diuen ell que no se li poden demanar peres als oms.
No van entendre rès del referèndum del primer d’octubre, no han entès rès del covid19, perquè van sobraos i no escolten més que els seus interessos particulars i perquè el poble ha triat i tria els més incompetents, els més lladres i els més egoistes per liderar la tribu.
I no hay más cera que la que arde i cada día estic més convençut que al homo li sobra el sapiens, en general, sempre hi ha colca excepció que no fa si no confirmar la regla, lamentablement, molt lamentablement.
Hem de marxar urgentment d’aquest desgavell que és Ejpaña.

Carles Segarra
Carles Segarra
29.03.2020  ·  23:20

Cal gestionar-ho tot en part petites i la mida exemple de gestió son els territoris petits com els del nort d’Europa.
Tot el que estigui centralitzat està condemnat al fracàs. Cal fer-ho immediatament.

Vicenç Alay
Vicenç Alay
29.03.2020  ·  23:26

Aixi de clar. De que ens ha de servir salvar l’economia si no salvem les persones? Aixo funciona en sentit invers!

joan rovira
joan rovira
29.03.2020  ·  23:42

Totalment d’acord amb l’editorial que el resumiria en dur a la pràctica la dita catalana d’amor, salut i feina amb un altre ordre. La salut primer i pal·liar l’aturada laboral amb ajudes a les pimes i autònoms que són la base del teixit productiu català.

Mentre la societat espanyola aplica la dita de l’Ibex de tota la vida de defensar l’economia extractiva; per això, han tardat quinze dies, a costa de moltes vides, en decretar l’estat d’alarma i sense concretar les mesures pels treballadors autònoms i pimes.

Que posa en relleu el que no em cansaré de repetir que espanyols i catalans vivim universos mentals i socials molt diferents. I també en el treball, com saben arreu, excepte els que viuen aquí, sense estimar el país, a costa de vides, precarietat i maltractes.

jordi Rovira
jordi Rovira
30.03.2020  ·  00:06

Certament, sembla que la situació nouvinguda obliga a una mirada diferent. I tal com diu l’editorial, ara ve el següent pas. Políticament els governs de les generalitats ja ho han demanat. Realment és com si haguessin enganxat al Gobierno de España a contrapeu. Tan si val el partit de torn, la qüestió és que es va servint una tempesta intensa sobre el règim espanyol.

Gemma R.
Gemma R.
30.03.2020  ·  00:17

Totalment bàsic. Estic tant preocupada pels malats i sanitaris, com per la quantitat de gent que deu estar espantadíssima per la situació econòmica. Aquest mes hi ha gent que no cobrará res o molt poc, encara no ha pogut gestionar l’ atur, i per tant no tindrà ingressos però si les mateixes despeses de sempre! I si hi ha criatures, la por es multiplica de manera exponencial. No podem deixar q ningú passi per aquest horror. Especialment quan ha estat x força major q han perdut la feina o abaixat la persiana.

Salvador Molins
Salvador Molins
30.03.2020  ·  00:25

Molt interessant l’entrevista a Joan Martínez Benazet. Diu que els respiradors són màquines complexes, entenc que potser els respiradors fets amb impressora tridimensional potser no són suficients. De veritat que Catalunya no té capacitat tecnològica per assolir fabricar-los o completar-los perquè siguin efectius? Diu també, el Sr. Martínez que la situació és extrema i que han optat per la hidroxicloroquina i l’azitromicina. Els catalans no podem fer el mateix que els andorrans? A tot plegat no podem posar-hi una mica de ganes i de pressa, en la línia d’aquella idea encertada que el Sr. Partal defensava fa dies: “la voluntat de guanyar!” primer la vida i tot seguit la independència? També fa uns dies vèiem la voluntat de l’empresa SEAT per ajudar tècnicament i tecnològica fabricar respiradors, màscares i potser també, si calen, llits. Per què no posem tot el país en lluita contra aquesta pandèmia? Els EEUU durant la 2a Guerra Mundial construïen avions, submarins, porta avions, etc. en sèrie, és un exemple, ara es tracta de respiradors que no seran pas diners llençats, no es distribueixen desfibril·ladors arreu? i com també ens explica Salvador Macip aquesta Pandèmia no serà la primera. Per altra banda quan superem la situació crítica es podrien vendre o donar a altres països, de la mateixa manera que Cuba ajuda Andorra com ens ha explicat el Ministre de salut d’Andorra.

Ahir, jo, en un post al blog que administro, demanava: “Quan tardaran a ser efectius els “Respiradors Catalans”? Per què no podem fabricar, de tot, amb urgència des de Catalunya?”:
https://blocs.mesvilaweb.cat/smolins9/?p=274508

Josep M. Bla
Josep M. Bla
30.03.2020  ·  00:27

Malauradament crec que fins que no vegin com, fruit de la desesperació, comencen els saquejos a supermercats, no es mouran de la poltrona.
I per a aquesta previsió van desplegar als militars al carrer. La desinfecció que fan ara és pura pantomima.

Francesc R. LL.
Francesc R. LL.
30.03.2020  ·  00:50

“Veure com el govern alemany o el suís o tants altres s’ha recolzat completament en els governs dels territoris, donant-los responsabilitats més grans perquè ells estan en contacte amb el carrer, és una lliçó que tindrem temps de retreure al govern espanyol.”

Posno. Si de mi depen, no. Ja s’ho faran. Ja sé que no serà gens senzill perque, entre d’altres problemes, tenim l’enemic a casa en forma de colaboracionistes, però vull pensar només en positiu i en futur Ç en comptes de en passat Ñ.

No crec que ens serveixi de rès anar escrivint una llista de greuges tipus RainMan. Gastem energies anant cap a Ç, sisplau, i deixem de gastar-les en anat recopilant greuges Ñoles.

Josep Salart
Josep Salart
30.03.2020  ·  00:51

Estem a les seves mans, però veig un senyal de que, quan acabi això, la nostra força per marxar encara serà més gran. I més gran serà també la seva debilitat en tots els aspectes. L’estat espanyol no aguantarà ni una tramuntanada més.

Espero això si, que la UE, els pocavergonyes de la UE, acabin de descobrir què és espanya, els seus Borrells, els seus Sanchez i tota la camarilla de lladres de l’Ibex, autèntic virus capaç d’arrassar un país. Que recorrin per entendre-ho a la història i tant sols que vagin des del Tercio de Flandes (ja que parlem d’Europa) fins els milions fumats en festes, autopistes imrescats bancàris.

Núria Castells
Núria Castells
30.03.2020  ·  02:31

Produeix una indignació enorme veure com “s’equivoquen” una vegada i una altra.
Perquè un es pot equivocar, però persistir en l’error, per arrogància o per motius inconfessables, ja és una altra cosa.

Tenim Itàlia al costat. I la seva experiència es veu que no serveix de res als “dirigents” espanyols.
Ara, que hem de sumar el repte econòmic al repte sanitari, només cal mirar cap als que han hagut de decidir abans i COPIAR les bones decisions i EVITAR les errades.

Al sud d’Itàlia ja es produeixen saqueigs i assalts. I ja hi ha gent que passa gana.
Ara, el govern ja està parlant de la renda universal. I tenint-hi en compte les víctimes de l’economia submergida que, al sud, són milions de persones.
Aquestes també s’han de protegir!
La gent ha de poder comprar. I els negocis i les empreses s’han de salvar, tant com puguem, per al dia de “després”. Per poder tornar als llocs de treball i evitar que s’enfonsi tot.

Jo crec que la gent del carrer hem de pressionar l’estat en aquest sentit.
Però ja. Avui mateix.
Pancartes als balcons i convocatòria diària amb cassoles i consignes per cridar.
FEM-HO.
#ManifestacióDesDelBalco.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
30.03.2020  ·  03:00

Si tenim en compte els disbarats que han arribat a fer amb les pensions de tot tamany i tipus, i la misèrrima quantia que paguen a molta gent, jo no m’il·lusionaria. Aquesta banda només pensa en la seva butxaca i en la Unidad de Ejpaña. On no n’hi ha, no n’hi ha.

Carles Serra
Carles Serra
30.03.2020  ·  05:28

Sr. Partal, gràcies com sempre per la editorial i valentia de la denuncia d’aquest putu sistema lladroner i de vividors d’aquesta FRANQUISTE espaÑa.
Pere em sorprèn que encara vulgui separar entre dretes i esquerres, al menys en aquesta País que li esmento.
Vostè ja deu saber que l’escriptor Pla deia : lo més semblant a la dreta espanyola, és l’esquerra Espanyola.
L’exemple més adient són aquests grans revolucionaris que ens parlaven de casta i sistema de Comuns- Podemos; en un aquest cas més recent el jove rapper Valtonyic, que per cert, cal recordar que està a l’exili per no tenir que està a la presó, els hi va dir: vareu treure la gent del carrer del 15M, apalanqueu el sistema del 78 i ara a més tota la família viu del sistema.
Com no sortir foc nou, la veritat no sabrem aquí anar votar, ja em direu si tenim que votar ERC o PDCAT, ja no faig esment dels partits espaÑoles

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
30.03.2020  ·  06:12

Com gairebé sempre d’acord amb l’editorial, però el govern del PSOE-Podemos, recolzat amb ERC i Compromís, no ho oblidem pas, farà el que dicten les 40 famílies, i aquestes molt solidàries potser no siguin.

Carme Perello
Carme Perello
30.03.2020  ·  08:32

Molt em temo que després, l’estat, justícia, seguretat, els poders, medis de comunicació, societat empresarial, en resum,
TERANYINA PODEROSA EZPAÑOLA …..no canviarian. Em temo i molt, que tots els polítics ezpañols (TOTS= PP a VOX, Psoe a l’esquerra “extrema de ezpaña”),.
Es posaran d’acord en continuar fent de trilers cap a la societat ezpañola…i ho faran mitjantçant la por.
Ja ho han fet en el passat, siguin quin sigui el color politic…tots ho hanfet. I així una societat sempre serà menor d’edat, sempre es deixarà manipul.lar, sempre serà feble per opinar, perquè la por és el medi més repugnant que poden utilitzar uns politics. I a Ezpaña, que es diu demòcratica, no han deixat de fer-ho. Ezpaña país de pandereta? més aviat país de postureo i maquillatge.
Espero, desitjo sincerament equivocar-me, però els fets hi són.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
30.03.2020  ·  08:48

Aquí hi ha coses que no ens expliquen.

No crec que ningú discuteixi que per reactivar i mantenir viva l’economia cal injectar-hi diners. On suposo que s’estan barallant és en cóm injectar aquests diners. Hi ha dues formes de crear i injectar diners, una és amb paper i tinta i fabricant-ne. L’altre és facilitant que algú s’endeuti. La via de fabricar bitllets de banc suposo que deu quedar descartada, si més no en grans quantitats, perquè hi ha el risc de provocar inflació com pasa a Argentina o Venezuela. Més en moments on possiblement mancaran bens que habitualment venien d’importació. El problema de la via de l’endeutament és als detalls. La questió és quí s’endeuta i com s’administra tant els diners obtinguts amb aquest endeutament com la resta del sistema per garantir la sostenibilitat d’aquest deute. Al 2008 Espanya tenia un nivell de deute públic molt baix i es va poder permetre d’endeutar-se, però els diners obtinguts els va creamar al plan Ñ i altres mesures inútils que despres no varen generar increment de riquesa per poder tornar el deute. Ara el nivell de deute públic espanyol és estratofèric. Suposo que molt més gran del que ens diuen. Segur que el BCE, la UE, el fons monetari internacinal i tuti quanti tenen clar que Espanya necessita endeutar-se per injectar diners, però segur que també tenen clar que no poden donat cabassos de diners a aquesta colla de incompetents i lladres que acabarien malbaratant-los i fincant-sels a les seves butxaques. No m’extranyaria gens que d’amagat del públic l’estira i arronssa sigui de quin nivell d’intervenció dels organismes internacionals ha d’acceptar Espanya a canvi dels cabassos de diners per tal de garantir que aquesta colla de lladres incompetents no fan amb els diners els que els plagui. Per això Sánchez pretén que qui s’endeuti siguin les empreses i les families.

Albert Miret
Albert Miret
30.03.2020  ·  09:16

Hi va haver un moment durant la crisi del 2008 que em feia certa por que la Unió Europea intervingués el govern espanyol, perquè veient les mesures que prenien a Grècia i a Itàlia, feia la impressió que eren molt dures. Avui demanaria per pietat que ho fessin, abans que la incomparable estupidesa dels governs espanyols (aquest i tots els altres possibles), produeixi milers de morts més. No cal pensar que ens podrien salvar unes noves eleccions espanyoles. Espanya no té ni cap partit ni cap polític amb capacitat per a redreçar la miríada d’errors que han comès, ni molt menys per a destruir el monstre que han creat. Espanya està captiva d’ella mateixa. Pensen equivocadament tot el que pensen, perquè les premisses que utilitzen sempre són falses. Ara no podran de cap manera fer una renda bàsica, perquè a banda d’haver-s’ho gastat tot en trenets que no van enlloc, tenen una quantitat absolutament desproporcionada de cossos repressius, exèrcits, funcionaris, cleros, vividors de l’Ibex 35 i la màfia traficant d’armes, que han de mantenir, i això no és viable en cap país. Per al poble que manté tota aquest eixam de ganduls, no queda res més que els deutes. Això és Espanya. Una civilització fantasma que ha viscut des de fa molts segles dels somnis de grandesa, de l’aberració mental del “muera la inteligéncia y viva la muerte” i de la sorprenent idea de ser millors que la resta de la humanitat. I una anormalitat d’aquesta envergadura, no té tornada, només pot arribar al caos final. Quan això passi, que passarà i ben aviat, m’agradaria que el nostre país ocupat, ja fos lliure per no haver de morir al bassal de la claveguera peninsular.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
30.03.2020  ·  09:35

Crec que ja va quedant clar, per si hi havia dubtes, que la lluita independentista i social van de la mà.

josep soler
josep soler
30.03.2020  ·  09:42

Així hauria de ser però aquesta renda garantida caldria demanar-la als paisos d’europa que són els que l’acabarien pagant amb els impostos dels seus ciutadans com fem sempre els catalans. Es clar que nosaltres com a colònia ocupada militarment, no ens hi podem negar.

El règims borbònics sempre han estat deficitaris des de la primera revolució industrial. A Madrid no volen entendre això de l’economia productiva. Per a ells l’economia es allò que fan els altres per poder alimentar la seva corrupció, cort, estructura burocràtica i la noblesa. Com va dir el mestre de la incompetència Rajoy: “los catalanes hacen cosas”
L’únic president català que van tenir els espanyols el van ferir a la Calle de Turco i rematar després. Perquè tot i ser un militar sanguinari que també va fer bombardejar al seu poble, pretenia canviar Espanya.
Si el PSOE/PODEMOS o (PSC/COMUNS) fos d’esquerres ja no hi hagués estat el 155 ni els presos polítics. Les lleis “mordassa” i salarials estarien derrogades i haurien denunciat als jutges i fiscals prevaricadors.

Pep Agulló
Pep Agulló
30.03.2020  ·  09:44

NO CAL AFEGIR RES MÉS

No tributs, injectar liquiditat i renda bàsica…

Nota. Ineficàcia dels governs grans, però encara més l’espanyol que ha de representar un Estat decimonònic amb tota la crosta ideològica franquista que encara funciona amb una jerarquia petrificada, amb un centralisme d’obligat compliment, etc…

Parlar de mesures d’urgència és una quimera en una màquina rovellada de patriotisme, com veiem tràgicament. Estem anys llum…però en som presoners. Encara…

PS. Salvador Molins. “…han optat per la hidroxicloroquina i l’azitromicina”. Aquí també es fan proves, aviat hi hauran conclusions. Tinguem un punt de calma.

Antoni Roca
Antoni Roca
30.03.2020  ·  09:51

En altres circumstàncies, la presidenta Armengol (psoe) callaria per no deixar en evidència els seus, per molt d’acord que estigués amb les propostes del president Torra (confinament total; renda bàsica). Si es posiciona al costat del president de la Generalitat és, probablement, perquè veu les greus mancances i incapacitats del govern espanyol, i en aquest cas posa per davant els interessos dels pobles de les illes Balears i Pitiüses als del seu partit.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
30.03.2020  ·  10:03

Cal tocar de peus a terra… D’on sortiran, en darrera instància, els diners? Dels de sempre, de les classes mitjanes i populars autòctones, que tradicionalment han hagut de “pagar doble”, via impostos, escoles concertades, mútues, etc. Les grans fortunes ja tenen els seus mecanismes evasiius i legals per lliurara-se’n. Recapacitem.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
30.03.2020  ·  10:04

Gràcies Vicent. Totalment d’acord.
I compartia l’altre dia dels ciutadans, i no sembla que siguin pocs,
que no entenen el canvi de paradigma i no accepten la renda garantida per a tothom.
Cal fer pedagogia d’informació sobre la matèria?

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Carles Farre
Carles Farre
30.03.2020  ·  10:13

Renda garantida per tothom?, si ja fa temps que se’n parla, però al igual que el canvi climàtic, que feia temps que se’n parlava, cap polític ni cap govern s’ho va prendre seriosament, i ara ja ens hi trobem de ple i amb les pixats al ventre sense saber a on fer el pipi….

Pel que fa al aspecte financer, en Joan Ramón Gomà la clava, si aquests polítics tuti quantis incompetents els hi toqués la seva propia butxaca, altre gall cantaria, però com que ells continuaran cobrant igual mentre ni hagin, doncs els suposats diners que pugin rebre del BCE, també serviran per als seus sous i pensions, doncs res a fer, o si..abstenció massiva de la ciutadania en unes properes eleccions, però amb el nivell de paletisme, cretinisme i fanatisme polític que hi ha entre bona part de la població, tampoc convida a ser gaire optimista, i si arribes a una situació caòtica i perllongada en el temps, a la llarga podria desembocar en un “salvis qui pugi”, o dit en altres paraules, cap a l’anarquia, però no una anarquia que prediquen els Cupaires, si no molt pitjor.

Però no ens equivoquem, aquesta pandèmia originada a la Xina, entra de ple en la IMPLACABLE llei natural de causa-efecte, sobrepoblació + globalització, tenim el que ens mereixem, ens agradi o no, podem plorar els morts, fotre’ns les culpes uns als altres, però la realitat es que també a Catalunya i em contribuït, perquè al igual que els altres també em viscut en el “qui dia passa any empeny”, i el que es pitjor, no veig tampoc cap debat seriós ni en profunditat en quant als origens de tots els mals que ens afecten com a societat, començant per aquesta pandèmia, d’acord que ara no es el moment…ara toca salvar la gent….ja ho farem quan tot això hagi passat..etc. etc, i quan passi, i per poc que ens recuperem, tornarem al mateix, fins que el proper desastre climàtic o epidemiològic, que serà mes gran i ens agafarà mes febles, ens redueixi com a comunitat tòxica per la biosfera.

El entranyable Fèlix Rodríguez de la Fuente, autor entre d’altres del programa “El hombre y la tierra”, del qual jo de petit no me’n perdia ni un capitol, i que va morir d’un accident d’helicòpter mentre feia una filmació per el programa, ja fa mes de quaranta anys va predir el que passaria, gràcies a la classe política i psicòpata que ens governa a nivell mundial:

https://www.facebook.com/LaPanderetaES/videos/750780411987690/

https://www.europapress.es/chance/tendencias/noticia-10-mejores-reflexiones-felix-rodriguez-fuente-20200323101436.html

En comptes de plorar tant i fotre a parir els polítics, que també, feu alguna cosa útil per la mare que ens va parir a tots, i ens ha proporcionat des de temps immemorials. l’oxigen que respirem, l’aigua que bevem, i els aliments que consumim, abans de que el càstig sigui mes dur..

https://www.change.org/p/alle-regierungen-stop-overpopulation

https://www.youtube.com/watch?v=sXhw7C_YgdY

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
30.03.2020  ·  11:16

Dons si. A la gravetat del problema sanitari cal sumar-hi la incompetència del Gobierno, a més ningú està disposat a renunciar a la meitat dels seus exhorbitants sous per tapar vies d’aigua molt greus. El Felip i en Pedro Sanchez han de donar exemple. Si com s’entesten en dir els militars a les ridícules comparexences; aixó és una guerra (que no ho és) dons, Sang, Suor i Llàgrimes. No els deu sonar aquesta frasse?

jaume vall
jaume vall
30.03.2020  ·  12:55

Picar pedra per trencar un mur, és raonable.
Picar pedra per no poder-lo trencar, i que els blocs et caiguin damunt, és suicida. És creure en màgiques pocions que permetran estovar el mur, que només es creuen els il·lusos federalistes.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
30.03.2020  ·  13:20

….. Dat i beneït tot el que ens està passant, reaprenent el que ja sabiem, President Ximo Puig, Presidenta Francina Armengol, President Quim Torra: Planten cara tots tres sense por ni escletxes ideològiques-partidistes al govern central. Reivindiquen, a l’estil d’Andorra, nostra segregació. És hora ja de començar a posar les primeres pedres amb total determinació i bon fer. Més promte que tard, devem afrontar-ho. De no fer-ho, nosaltres seguirem sent una punxa al seu cul, i ells, una pedra en nostra sabata, eternitzant la situació històrica que vivim fa segles, dit de manera alegòricament suau. Apostem per arribar a ser i conviure com amics, enriquint-nos mútuament, complementant-nos. No com “uns primos”, que és al que estem supeditats.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
30.03.2020  ·  16:23

Sr. Partal potser és veritat que l’economia és la prioritat ara. Però l’emergència sanitària no ha deixat de ser-ho i pel mateix argument que hem pressionat Madrid per què tanquessin un quants territoris em pregunto per què no fem el mateix amb Catalunya. Per què hem deixat que es mantingui la mobilitat amb la capital i molts Barcelonins hagin marxat a comarques a seguir infectant?

Per què no tànquen Barcelona, que és el focus principal de la infecció?. O determinats barris?. Perquè no tanquen Manresa o Viladecans o tots els municipis on el nivell d’infecció és més alt?.
No serà que el que hem exigit als espanyols ara no som capaços de imposar-nos nosaltres mateixos?.

Dons potser que comencem a veure també la biga al nostre ull!.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
30.03.2020  ·  16:59

La espantosa obtusidad mental de este gobierno PSOE – PODEMOS es la lapalisiana demostración que el más espantoso régimen autoritario puede ser también llevado por gente que afirma ser progresista y de izquierda

Berta Carulla
Berta Carulla
30.03.2020  ·  17:31

Molt d’acord amb en Francesc R.LL,:

Francesc R. LL.30.03.2020 | 00:50
“Veure com el govern alemany o el suís o tants altres s’ha recolzat completament en els governs dels territoris, donant-los responsabilitats més grans perquè ells estan en contacte amb el carrer, és una lliçó que tindrem temps de retreure al govern espanyol.”

Posno. Si de mi depen, no. Ja s’ho faran. Ja sé que no serà gens senzill perque, entre d’altres problemes, tenim l’enemic a casa en forma de colaboracionistes, però vull pensar només en positiu i en futur Ç en comptes de en passat Ñ.

No crec que ens serveixi de rès anar escrivint una llista de greuges tipus RainMan. Gastem energies anant cap a Ç, sisplau, i deixem de gastar-les en anat recopilant greuges Ñoles.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes