Aplanar les dues corbes: és possible no haver de triar entre recessió i morts

  • Salvar vides no ha de dur necessàriament a una depressió econòmica més profunda

Vicent Partal
24.03.2020 - 21:00
Actualització: 25.03.2020 - 10:55
VilaWeb

A mesura que passen els dies tots anem afinant l’anàlisi sobre la situació actual, gràcies a milions de persones que pensen simultàniament arreu del món. I un dels aspectes principals, ara mateix, és entendre per què hi ha governs –i l’espanyol és un dels situats en el punt de mira– que prenen mesures que impedeixen clarament la contenció de la pandèmia.

A l’editorial de diumenge al vespre ja m’ho vaig preguntar i aleshores la meua conclusió va ser que l’actitud de Pedro Sánchez només podia explicar-se pel fet que pretén evitar una recessió profunda, probablement pressionat per alguns poders econòmics i fàctics que menystenen la salut dels ciutadans o que pensen, i no entenc com ningú pot pensar això, que és millor la mort d’uns quants milers de persones que no pas l’aturada de la vida econòmica.

Si ho recordeu, aquell mateix dia el president Torra havia exclamat que al capdavall la qüestió és o economia o vida, i que per a ell no hi havia cap dubte que la vida és més important –cosa que a mi em va fer pensar que aquest debat havia sortit en la reunió de presidents. Doncs bé, avui tenim dades noves que ens permeten de concretar-ho molt, tot això, i entendre-ho millor.

Supose que deveu recordar també aquell gràfic que vaig publicar a l’editorial del 10 de març, ja fa dues setmanes!, i que després ha estat tan conegut. Hi apareixien dues corbes i explicava que calia confinar urgentment i dràstica els ciutadans per aplanar la corba de la pandèmia perquè que no hi hagués col·lapse sanitari; altrament, hi hauria un nombre inassumible de morts.

Avui permeteu-me que el complete, parlant de dues corbes interconnectades: la de l’impacte de la pandèmia sobre la salut i la de l’impacte de la pandèmia sobre l’economia. És aquest gràfic que veieu ací i bàsicament diu que si s’aplana la corba i es controla la pandèmia a un nivell que no col·lapse el sistema sanitari, l’economia tendirà a una recessió molt més profunda i llarga que no si la pandèmia es descontrola, cas en el qual tendirà a una recessió menys profunda i més curta però al preu de moltíssimes més morts. Però no ha de ser així, per força.

Les dades i el gràfic són del llibre Mitigating the COVID Economic Crisis: Act Fast and Do Whatever It Takes (‘Mitigar la crisi econòmica de la Covid: actua de pressa i fes allò que calga’). És un llibre electrònic d’absoluta urgència que podeu trobar ací. Ha estat elaborat per uns quaranta experts de tot el món, entre els quals l’economista en cap de l’FMI, Gita Gopinath; Jason Furman, que va ser el principal assessor econòmic de Barack Obama; i Jordi Galí, director del Centre de Recerca en Economia Internacional de la Universitat Pompeu Fabra.

I, tal com explica bé el títol del llibre, aquests experts alcen la veu explicant que no necessàriament salvar vides ha de dur a una depressió més profunda, com pot passar si no es prenen mesures excepcionals. Per això insisteix a dir que aquestes mesures, dràstiques i ràpides, són imprescindibles per a aplanar simultàniament les dues corbes: la sanitària i la de la recessió. Mesures que tots consideren factibles, encara que en alguns casos van molt més enllà d’allò que l’ortodòxia econòmica acceptaria en un moment normal.

Precisament és el professor Galí qui argumenta a favor dels anomenats ‘diners des de l’helicòpter’, una figura que significa que tots els ciutadans haurien de rebre immediatament un suport econòmic de l’estat sense lligams posteriors: per a entendre’ns, allò que ara s’ha popularitzat amb el nom de ‘renda bàsica’. De la mateixa manera, es parla d’accions com ara préstecs d’emergència il·limitats a les empreses, o líquid d’emergència per al sector financer. L’objectiu de totes les accions proposades és molt evident: reduir al mínim el nombre de fallides personals, familiars i corporatives, que ningú no es trobe obligat a tancar, assegurar que la gent té diners per a continuar gastant fins i tot si no té feina i augmentar la inversió pública i la despesa en salut, més necessària que mai. Es tracta de ‘reduir l’acumulació de teixit cicatritzant econòmic’ al final de l’emergència sanitària. I per això ara ‘és el moment de treure la gran artilleria; no és el moment de ser tímids, sinó de fer tot allò que calga i fer-ho de pressa’, diuen.

És evident, en definitiva, que ens trobem en un moment únic de la història, que reclama per tant mesures úniques i decidides, mal que siga al preu de provocar un canvi molt radical i molt ràpid. Però estic convençut que això no serà cap problema insalvable si tots plegats sabem quin objectiu es persegueix i ens posem d’acord en la manera d’aconseguir-lo. I de tots els objectius possibles aquest d’aplanar les dues corbes alhora, ara com ara, és el més interessant i decent que he vist.

De manera que –i ja acabe– la pregunta és més directa i urgent encara avui que no pas fa dos dies: com és possible, com s’explica, que un govern com l’espanyol, que es proclama d’esquerres, i on el PSOE governa acompanyat de Podem, no entenga un raonament com aquest, que precisament evita el conflicte entre economia i vida? A quins interessos serveix Pedro Sánchez?

 

PS: Cal dir que algunes d’aquestes mesures ja s’estudien en diversos llocs del món, o s’hi han aplicat i tot. Els diners des de l’helicòpter, per exemple, ja han començat a arribar, ni que siga tímidament, a Hong Kong, on cada ciutadà més gran de divuit anys rebrà uns mil euros.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Carreras
Josep Carreras
24.03.2020  ·  21:26

Deu ser que a Escanya aquests “diners des de l’helicòpter” els tenen agafats els de l’ibex 35 (o les 400 famílies), i no els volen deixar anar.

Josep Usó
Josep Usó
24.03.2020  ·  21:26

Aquest sembla un projecte seriós, pensat i meditat per persones que n’entenen. I decent, com molt bé dieu. Segurament, alguna cosa semblant s’aplicarà a molts llocs. Però difícilment al nostre país. Ací, s’ha estat anys i més anys rebaixant el nivell cultural de la població. Es especial pel que fa a la formació científica. Només així s’entén que encara ara hi haja gent aplaudint una intervenció militar i policial que no només no serveix de res, sinó que malbarata recursos necessaris en un moment excepcional. El gran problema d’Espanya i dels espanyols ara mateix es veu que és la unitat. La resta, els sembla un tema menor.

Enric Vilar
Enric Vilar
24.03.2020  ·  21:29

No ho faran perquè hi ha l’efecte Torra, orgull hidalgo. A més, la pseudo militarització serveix per lo de re entronitzat el rei i lo de la unidad de la patria. No poden ni volen. Només la unilateralitat estil rebel de Ximo Puig i altri ho forçarà. Tenim un cocktail explosiu; perifèria versus centre/Castella. Qui guanyarà?.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
24.03.2020  ·  21:41

Enric Vilar
Tenim un cocktail explosiu; perifèria versus centre/Castella. Qui guanyarà?.

Com no ens espavilem, els de sempre..xq el Sr Torra o no pot, o no vol…Em sembla que lo 1er

Jaume Bosch
Jaume Bosch
24.03.2020  ·  21:50

No ho fan perquè són curts, hem triat els més tontos i covards de la tribu per a Jefes, i tolarem que els més lladres segueixin la seva vida sense conseqüències, i tenim una guarda de funcionaris improductius que asusta.

En sóm culpables, totalment.

Jaume Riu
Jaume Riu
24.03.2020  ·  21:51

CANVI DE MODEL ECONÒMIC
En la història moderna, acabada la II Guerra Mundial cap a l’any 1945 s’havia destruït l’oferta i va augmentar moltíssim la demanda. El repte no consistia a vendre sinó a poder comprar, i això va representar un canvi de model econòmic. Hi havia llista d’espera per rebre serveis i per comprar productes.
Cap a l’any 1972, gràcies a l’evolució de la ciència i de la tècnica, es va aconseguir igualar la demanda amb la capacitat de la oferta però, naturalment, a partir d’aquell moment, es va invertir la tendència fins arribar al model econòmic en què l’oferta és molt superior a la demanda.
Ara és molt difícil vendre i és fàcil comprar.
Ja no es pot vendre tot el que es pot produir. Això ha portat a la crisi gravíssima del model econòmic.
Amb la globalització, la robótica, la crisi energètica i les comunicacions que fan innecessària l’ocupació laboral en la majoria de feines, ens trobem que el model econòmic ha arribat al col·lapse.
Amb aquest escenari resulta que aquest any 2020, sense haver patit una guerra mundial, per sorpresa, i sense haver imaginat els efectes immediats d’una pandèmia, ens trobem que per primera vegada es destruirà per igual tant l’oferta com la demanda.
De sobte, els models econòmics que coneixíem fins ara, ja no serveixen.
No havia passat mai, per això pensem que és una oportunitat per fer la revolució des dels fonaments i canviar de model polític, de model econòmic i de model laboral.
I en aquest context, a Catalunya tenim l’oportunitat de construir un nou estat independent en forma de república.

MIQUEL FIGUERAS
MIQUEL FIGUERAS
24.03.2020  ·  22:03

Espanya és el típic amb les mans foradades. No abaixarà lo corba de víctimes i arreplegarà un grapat de milions que posarà a disposició dels mateixos de sempre i haurem de retornar els mateixos de sempre a uns intetessos desbocats quan tot això de l’helicòpter ja no sigui becessari i provoqui una inflació de proporcions siderals. L’economia cap avall i la massa monetària cap a dalt. Ens trobem en una mena de refundació del món. Consolem-nos pensant que els nostres néts se’n beneficiaran.

Carles Farre
Carles Farre
24.03.2020  ·  22:15
joan rovira
joan rovira
24.03.2020  ·  22:51

Que s’apropava una davallada econòmica global era quelcom que s’esperava de feia temps per aquesta primavera. El que la majoria no sabiem era que el desencadenant era una pandèmia amb vides humanes en joc. Just després del Brexit. I per afrontar-ho, l’estat espanyol-Ibex havia escollit un govern de socialistes i comunistes per tal de fer més creïble a la població les seves propostes a curt, mitjà i llarg termini.

L’editorial planteja, igual que l’informe que menciona, de manera acadèmica la situació actual. Sense tenir en compte que l’estat espanyol-Ibex és un sistema colonial que res té a veure amb altres sistemes democràtics. Com s’ha posat de manifest al llarg dels darrers decennis que tots els partits han acceptat la imposició del sistema econòmic extractiu-Ibex per damunt del sistema productiu dels territoris susceptibles d’independitzar-se.

L’Ibex espanyol, que controla el govern de torn espanyol, vol mantenir mitjançant les empreses del BOE -energia, comunicacions, banca, etc.- el mercat captiu del territori que controla, a banda de la salut de les persones, per alentir en nom de l’economia, el confinament -que significarà menys pensionistes- així com, debilitar a curt termini l’economia productiva dels territoris de les nacions catalana i basca i, a mitjà termini la seva recuperació.

Com ho demostra el paper que comencen a fer, després de la sorpresa inicial de la pandèmia, els col•laboradors del règim colonial espanyol, representats a Catalunya per la batllessa Ada Colau en nom dels comunistes capitalistes que cohabiten amb jacobins i franquistes a l’alcaldia de Barcelona. Espero que els militants, simpatitzants i votants de tots els partits unionistes i catalans autonomistes siguin coherents i no utilitzin els escassos llits de l’UCI, a causa de l’espoli que mai han denunciat, i els deixin a les persones amb sentit comú.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
24.03.2020  ·  23:13

El virus, natural o fabricat, ho posarà tot al seu lloc. Darwin renewed. Resistiu i endavant.

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
24.03.2020  ·  23:19

A banda de la incapacitat dels governants estatals i autonòmics, ja fa dies que me pregunte, a qui interessa la carnisseria? Si s’ha demostrat que juntament amb l’aillament, la detecció de cassos amb els test és fonamental, i les universitats s’ha ofert per fer milers de tests amb mitjans materials i humans, per què no estan fent-se els tests? A qui interessa que hi hagen tants morts? Assumiran les responsabilitats o com sempre se n’aniran de rosetes?

Victor Serra
Victor Serra
24.03.2020  ·  23:24

L’economia i la vida van al mateix vaixell. No entenc com algú pot pensar que deixant empitjorar l’epidemia i creant una catàstrofe humanitària i social, l’economia en sortirà més ben parada. De fet serà al revés i a més també es pot pagar un preu polític molt elevat. Només una mediocritat aterradora pot explicar aquest comportament.

Carles Puit
Carles Puit
24.03.2020  ·  23:25

Hola,

Visc a la República Txeca!
Aquí s’han fet i s’estan fent les coses molt diferents.
El gobern i la societat han pres mesures preventives molt abans que en altres paisos, de moment la situació esta estabilitzada i amb una corva d’infectats molt més plana que a Corea del Sud, de la que tant es parla.

Per més informació:
http://www.Koronavirus.cz

jaume vall
jaume vall
24.03.2020  ·  23:30

Una illa, un oasi de reflexió, enmig de les turbulències d’informació i desinformació.
Ho hem dit ja altres, vegades?
Gràcies, Vilaweb, gràcies director.

Més o menys encertats – “ningú no és perfecte !” – els editorials, la majoria de l’opinió, bona part dels comentaris, són una eina d’intel·ligència compartida que ens fa més, molt més persones, i millors ciutadans!

david graupere
david graupere
24.03.2020  ·  23:41

Hi torno: el confinament estricte per edats és del tot compatible amb la franja productiva: joves i vells confinament de grau màxim. La franja del mig, confinament de grau mig, relatiu o parcial quan es pugui és clar.

Seguir amb l’esquema dicotòmic és un error per partida doble: perquè precisament serveix de cortina de fum per no veure la immoralitat ètica del que volen fer, dels objectius inconfessables.

Jordi Pruneda
Jordi Pruneda
24.03.2020  ·  23:51

De fer no entenc com pot no colapsar un sistema que crea diner en funció del deute… em pregunto si no seria més sostenible crear diner en funció de persones i temps (=imprimir moneda per pagar la renda bàsica universal)

Josep Rovira
Josep Rovira
24.03.2020  ·  23:59

Crec que el Sr. Pedro Sànchez té aspiracions de seguir el seus predecesors del govern.
Ha triat economia en lloc de la vida, per mantenir demà l’estatus que té avui.
Però, crec sincerament que si no canvia per la vida, segur que no li quedarà futur.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
25.03.2020  ·  00:49

Supose que el camí és el de la solidaritat global, tal i com Un escrit de lliure lectura al FINANCIAL TIMES de l’immens historiador d’origen israelià si voleu, Yuval Noah Harari ( Entre les seues obres colpidores i reveladores podem trobar: “Sapiens”, “Homo Deus”, “21 Lesons for the 21th Century”, etc.). Yuval Noah Harari: the world after coronavirus | Free to read

This storm will pass. But the choices we make now could change our lives for years to come

Us hi pose l’enllaç:

https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75?fbclid=IwAR3TybzAm2yl7XHFdzW2y1L0Z4BDgYTa6LwEBFXSw5gjpgG-yGIPSbgVeXI

Assumpció Cantalozella
Assumpció Cantalozella
25.03.2020  ·  00:55

Que difícil viure la Pesta!!!!!

Ramon Sans
Ramon Sans
25.03.2020  ·  02:37

PARA DECIDIR si VIDAS o si ECONOMÍA o las dos … ANTES HAY QUE SOLUCIONAR UNOS PROBLEMAS … SINO NO TENDREMOS NI LA UNA , NI LA OTRA , NI VIDAS , NI ECONOMÍA… MISERIA Y DOLOR .

Hace semanas que dije que había que CONFINAR DE MANERA ESTRICTA a la gente de riesgo mayores de 65 años + jovenes con enfermedades graves – se evitaban +- 95% DE LOS MUERTOS … SE HAN LAMENTADO MUCHO … pero no se ha hecho , eso no supone negar el confinamiento mas leve que es el que tenemos… Y ES CIERTO QUE NO SE PUEDE CERRAR CATALUNYA , NO NOS DEJAN , pero para PROTEGER ABUELOS CON ESTE PROTOCOLO NO HACE FALTA PERMISO DE MADRID.
https://drive.google.com/file/d/1lpHVDQjxMAr5-QzsZoSEVmqRrSKDKVmD/view

Hace semanas que se tenía que TENER MATERIAL y el responsable de esto es el dep. de Salut de la Generalitat …. tanto para HOSPITALES, RESIDENCIAS COMO PARA POBLACIÓN …. y NO se ha comprado A CHINA … ESTÁ LA SOCIEDAD CIVIL ARREGLANDO LO QUE MADRID HA FASTIADO Y EL DEPARTAMENTO DE SALUT NO HA HECHO…

Hace semanas TODA LA POBLACIÓN tendría que tener MASCARILLAS , DE DIFERENTES TIPOS SEGÚN RIESGO , TRABAJO , CONTACTOS … Y UN MANUAL DE UTILIZACIÓN DE LAS MISMAS … pensemos en el METRO , DEPENDIENTAS Y … FARMACIAS !!!! los que adelantaban el dinero de su bolsillo para dar medicación a los abuel@s en la última crisis económica (porque la Generalitat NO pagaba porque Madrid retenía el dinero ..) AHORA ESTÁN ABANDONADOS …. ¿QUIEN GESTIONA ESE DESAGUISADO?

Y para quien no lo sepa LAS CONDICIONES PARA SALIR A LA CALLE SON ABSURDAS como que no puedas salir con la persona con la que vives todo el día JUNTOS a la calle A PASEAR EL PERRO, o que no puedas correr solo por la calle o con tu pareja con la que duermes en la misma cama … NO HAY RIESGO DE CONTAGIO EN ESTO … ES DE TRACA !!! ¿quien ha redactado las normas ? la consejera que decía que se podía salir al parque con los niños después de cerrar colegios¿? ¿QUE QUIEREN REVENTAR PSICOLOGICAMENTE A LA GENTE? esto durará semanas o meses .

¿QUE NOS VIENE ENCIMA ? MADRID decretó cierre de COLEGIOS Y UNIVERSIDADES EL 10 MARZO , LA GENTE SALDRÍA DISPARADA A LAS segundas residencias ,vacaciones… Y los estudiantes universitarios a sus lugares de origen pocos días DESPUÉS … LUEGO SUMAMOS 10-14 DÍAS DE INCUBACIÓN y esta semana tienen que explotar LOS SEGUNDOS FOCOS DEL VIRUS que se han sembrado desde MADRID POR TODA ESPAÑA …. LUEGO …. NO ESPEREN EL MATERIAL QUE ESPERAN TENER … porque se lo quedarán los españoles … COMPREN EN CHINA YA!!!

LO SIENTO , PERO HOY ESTOY MUY QUEMADO , más de lo habitual , OJALÀ ALGUIEN ME PUEDA DECIR QUE ESTOY EQUIVOCADO y queveo las cosas negras , demasiado negras y no son así , que la GENERALITAT LO HACE BIEN … SE LO AGRADECERÉ de verdad a quien así lo escriba . SALUT .
¿ALGUIEN ha pensado en UTILIZAR LAS MILES DE CAMAS CON BAÑO DE HOTELES ?
Se necesitan para los SINTECHO
Se necesitan para los pobres o abuelos que viven solos SIN FAMILIA que se tengan que AISLAR por protocolo de protección (él de arriba) o por enfermedad leve …
Se necesitan para los SANITARIOS que quieran proteger a su familia y necesiten dormir lejos de sus seres queridos sin contagiarlos …
Se necesitan para las familias con pocos recursos y pisos pequeñisimnos que deberán confinar por enfermedad a alguno de sus miembros…

¿NO CREEN QUE SI TUVIERAN ESAS HABITACIONES PREPARADAS LAS PODRÍAN UTILIZAR COMO HOSPITAL SECUNDARIO? …..

y no sería necesario HACINAR A LA GENTE EN PABELLONES montados presuntamente por militares …donde los pobres caerán como moscas si entra el virus , sin baños individuales y hacinados…

SIN SOLUCIONAR ESTO Y ALGUNAS COSAS MÁS … NO PODRÁN ELEGIR VIDAS , ECONOMIA O AMBAS !!!!
Y DEJEN DE LLORAN PORQUE NO LES DEJAN CERRAR CATALUNYA … A ESE GOBIERNO LO PUSO ERC y al de DIPUTACIÓN …junts x cat

Carles Serra
Carles Serra
25.03.2020  ·  05:36

Gràcies Vicent per la teva editorial; torno a dir, que l’exemple de lo que ens està passant i cap a on anirà ho podreu comprovar a la película Txernobil.
Per últim, dir que el president Torra amb encert, fa setmanes que demana el confinament de Catalunya, però no té prous coll….per enfrentar-s’hi i aplicar-ho unilateral; que ja han recordat en el comentaris dels lectors; ER, ha fet president en aquest què ens nega tant el confinament com els mitjans sanitaris i a més ens envia l’exèrcit, PDCAT ha donat la Diputació de Barcelona a elements a fins en el sistema i en el partit FRANQUISTE del PSO€, a part cal recordar Ajuntaments i Consells Comarcals; Després de tot aquest gran despropòsit no obre’m boca, ni per defensar els seus votants ni el País que tant diuen defensar; això sí, demanar altre cop que la societat faci masqueretes i pidolar diners, abans d’enfrontar-se amb la realitat de fonts

Montserrat Pagès
Montserrat Pagès
25.03.2020  ·  06:47

Aquestes mesures econòmiques que es recomanen ara es començaran a aplicar a Alemanya, on el govern federal ha endegat un pla importantíssim perquè ningú es quedi sense feina i cap empresa, petita o gran, hagi de tancar. I això, respectant el poder de decisió dels Lands, perquè diuen, i hi insisteixen, que son un govern federal i que la democràcia és importantíssima. Un model.

Albert Miret
Albert Miret
25.03.2020  ·  08:25

Per entendre les barbaritats d’aquí, només cal observar les dels EEUU. Feia molt de temps que es deia que el boom de les persones velles amb les seves pensions era insostenible per això que en diuen “economia”, que consisteix en una espècie de campionat de bestialitat, immoralitat, manca d’ètica en vers a la societat i obsessió malaltissa per acumular riqueses per a uns quants. L’exponent més clar l’està proclamant el Donald Trump de viva veu: “No vull parar al país. Que ningú tanqui cap negoci i els vells i els no assegurats que es morin pels carrers. M’és igual. Si parem el país, després seria massa costós tornar-lo a posar en marxa”. Això explica clarament el que pretenen aquests degenerats. Qui fa nosa al país? Els vells. En Rajoy ja va aniquilar la guardiola que els vells havíem acumulat amb la nostra feina, per a salvar uns bancs fracassats per excessiva usureria, sense ni despentinar-se, mentre posava en seriós dubte la continuïtat de les pensions. L’estimada “economia” de l’IBEX 35 en sortiria més ben parada sense haver de pagar pensions a aquesta colla de vells. I oh casualitat! Quan això s’està discutint, apareix el corona virus que es carrega joves i vells, sí, però deu vegades més vells que joves. Al sistema l’interessa. El Trump ho té clar i ho diu tranquil·lament. El sistema prefereix “netejar” la societat (recorda el temps del nazisme, oi?) i treure’n la part improductiva, que fer més gasto curant gent i parant el corona virus. Aquest és el concepte dels grans poders, i tota la tropa de sergents xusqueros dels països de segona o tercera categoria, ho emulen sense gens de vergonya. Perquè als països nòrdics no hi han a penes morts? Perquè allà sí que són respectuosos amb la societat, i “viure” té un sentit que va molt més enllà que ser riquíssim.

Carme Perello
Carme Perello
25.03.2020  ·  08:34

ja veiem clara la posició del govern ezpañol: economia dels bancs, entre d’altres colossos fàctics.
mentre consenteixen queels bancs, continuÏn cobran interessos URURERS, com voleu que prenguin mesures aquest govern titella???
s’està demanant moratòria dels crèdits, hipoteques, pagament de lo básic com: aigua, llum….i ells continuen amb la seva politica de.
Aqui NO HA PASSAT RES. PRIMER LES ARQUES DEL BANC, això sí¡¡¡¡ Fem una donació per maquillar la imatge, com ha fet la Botin .

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
25.03.2020  ·  08:39

Ser d’esquerres no evita que exterminis a poblacions senceres pel bé del sistema. La URSS n’és un bon exemple.

Pep Agulló
Pep Agulló
25.03.2020  ·  09:05

NI SALUT NI ECONOMIA, ESPANYA

Segurament és una afirmació retòrica la frase: “…no entenc com ningú pot pensar això, que és millor la mort d’uns quants milers de persones que no pas l’aturada de la vida econòmica.” Perquè, només hem d’escoltar en Trump, que no té pèls a la llengua, per saber que pel capital no hi ha vides humanes hi ha estadístiques i càlculs dels guanys. Com en una guerra quan s’ha de conquerir un turó estratègic.

Per això Sánchez ha de posar en escena la paròdia estudiada de la guerra, de l’enemic invisible, de les baixes desgraciadament efectes col·laterals etc… per tapar qualsevol negligència criminal pensada en termes d’apaivagar la desfeta econòmica que en sortirà de la greu pandèmia.

L’Estat major del govern d’en Sánchez-Iglesias és l’Ibex 35,i els seus interessos són els objectius del govern. Els morts ja els enterraran. Sense suport econòmic immediat per donar liquiditat a la ciutadania, col·lapsarà la sanitat, omplirà de morts les ciutats i arruïnarà l’economia, sobretot, la petita empresa. Ni salut ni economia. Espanya.

PS. (diners des de l’helicòpter) El primer ministre del Canadà també ho va dir clarament; cada dues setmanes els ciutadans tindran diners a la butxaca…

Jordi Torres
Jordi Torres
25.03.2020  ·  09:06

EUA fomenta un sistema en el qual preval la supervivència de l’economia per sobre de la vida de les persones. No és nou, el poder sempre ha funcionat així, però ningú ho havia evidenciat de forma tan descarnada com Trump (Boris Johnson ho va intentar i no li van deixar). No deixa de ser una forma de feixisme, imposar per la força una ideologia concreta, en aquest cas el capitalisme a ultrança. Feixisme econòmic, doncs.

Joan Rius
Joan Rius
25.03.2020  ·  10:08

Només des d’una concepció neoliberal del món es pot actuar com ho fa el “Gobierno de España”. A més, si hi afegim els condicionants d’un patriotisme fatxa centralitzador i la incompetència dels gestors de la crisi, tenim els elements suficients per a la creació de la tempesta perfecta en què estem ficats.

Marià Puig
Marià Puig
25.03.2020  ·  10:09

El Sr. Partal ho explica molt be. però…….entendre, ho entenen, mes està clar que es fan els sords i tontos per que estan pressionats per els de sempre i aquests “de sempre”, han demostrat i estan demostrant contínuament, que no els importa gens ni mica la població. Ells tenen un dret diví, estan convençuts , i d’aquí no hi ha qui els tregui si no es amb guillotina. I son tants, que no hi han suficients guillotines ni temps per fabricar-les. Es desesperant .

jordi Rovira
jordi Rovira
25.03.2020  ·  10:25

Des d’una mirada intuitiva se’m fa difícil entendre l’entelèquia de contraposar economia i persones. En canvi, si veig molt clara la contraposició entre els qui són els afavorits en un model sistèmic i la seva resistència a canviar. La qüestió que es presenta en aquesta cruïlla històrica sembla ser la necessitat d’un canvi que renovi el model actual; un model basat en un excés de demanda destinada a conduir una producció absolutament dirigida, dins un estadi clarament madur ( sino envellit ), estratègicament controlat, i tothora monitorat. Un canvi que ha arribat just en el moment en el que la posada de llarg de les economies emergents, obliga a una renovació d’aquelles que fan la tasca de motores ( exhaustes en una tasca que ja és impossible ). Un procés que pot ser més o menys independent d’aquesta o altres pandemies possibles, tot i que connecti amb l’existència d’uns límits físics de sostenibilitat també natural.
Talment doncs, sembla que l’oligarquia espanyola va a un ritme diferent del de les seves homòlogues europees i occidentals. Una vegada més, i com en aquella ocasió històrica de 1898, España es troba fent una marraneria obligada a la seva manca de sincronia. Res tant diferent del que passa en la històricament paral·lela situació italiana. I això no és una situació de guerra; només una dinàmica massa rígida d’un ordre en declivi.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
25.03.2020  ·  10:49

Quins interessos serveix Pedro Sánchez? I per què hi fa mutis Pablo Iglesias? I què diu ERC? Les preguntes són plurals.
A Castelló i Vila-real han desplegat soldats -d’ajut als municipals, diuen- per controlar carrers buits. Vinga, ja!
Quan l’economia és a mans de poques mans, poderoses i llunyanes, ho pateix l’entorn més proper, emprenedors i treballadors. Combatem els pecats de la globalització i el gran capital que han enrunat el camp, la indústria i els autònoms del país, buiden el territori més enllà de Madrid i malmeten l’aire, l’aigua i la natura. Necessitem recobrar l’economia de proximitat, solidària amb el veïnat i ecològica. No abandonem pagesos i botiguers quan açò acabe.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
25.03.2020  ·  11:09

Molt bé l’editorial, però es que és tan bèstia tot plegat, que realment no sé què dir ni què puc fer a part de mascaretes i això ja ho faig.

Salut Carbonell
Salut Carbonell
25.03.2020  ·  11:49

Amb un dia com avui és trist comprovar que valdria més ser ciutadà o resident a Alemanya, Suisse , Suècia o sigui en països a on els seus dirigents tenen les competències científiques i humanistes per liderar i posar la vida de les persones en primer pla. Per desgràcia no és el cas en el que es troba el Regne d’Espagne.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
25.03.2020  ·  13:39

No sé pas com es pot fer, perquè no ho he estudiat. Però em consta que hi ha gent que hi entén, i molt.

¿No es podria crear una moneda alternativa per a la situació en què estem, que permetés donar liquiditat a tothom, persones i empreses, independentment del que decideixin de fer l’Estat i la UE?

¿No podria fer-se’n càrrec la Generalitat?

¿O potser ho podria fer una entitat creada ad-hoc?

¿O des de fora de l’Estat, per mitjà del Consell per la República, per exemple?

Crec que fóra una bona possibilitat.

Es tractaria d’inventar diners que permetessin de viure a persones i empreses.
Després, passada la pandèmia, ja es passarien comptes traduint-ho tot plegat a l’euro.

Josu Elorduy
Josu Elorduy
25.03.2020  ·  14:22

Ave Caesar, morituri te salutant.
Me quedé con la frase con “Ben Hur”, un clásico de estas fechas: “Ave Cesar, los que van a morir te saludan”.
Economía o Vida. Ante este dilema. Trump, el gran jefe yanki, el Vicepresidente de Florida, las ministras de Economía y Hacienda del Imperio, el piadoso urkullu … cada uno y una con su estilo, nos dicen que la economía es lo primero, aunque mueran algunos y algunas más … total, son ancianas y ancianos y serán pocos entre el 2 y el 3.5% de los infectados …
Soy casi anciano, me siento directamente aludido y me rebelo, además por lo que leo y me informo no es verdad. A menos contagiados, menos muertos seguro, pero además a menos contagiados menos impacto en la economía también seguro.
Hablo de todo esto, porqué quiero hablar de mi salud. De cómo me encuentro.
Un vecino me decía: los hijos no quieren oir movidas, sólo quieren que les diga si tengo tos o no. Es un punto de vista …
Si estás todo el día pensando en lo mismo, te hará mal a tu salud. Es verdad.
Por eso pienso en mis contactos, en mis recuerdos … no encontraba otra forma de tener una disculpa para tocar la puerta.
Saludos, cuidaros, viva la vida, viva la tierra!

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
25.03.2020  ·  16:18

En el imaginario popular, incluso en el que se considera (más) culto, está asentada la idea de que el Imperio Romano se fue a hacer gárgaras porque los que cortaban bacalao se volvieron una pandilla de depravados que se pasaban los días en bacanales y orgías interminables y, entonces, los bárbaros (extranjeros) del norte que lucían trenzas rubias y cascos con dos cuernos a guisa de cornamenta, aprovechando que eran las 4 de la mañana, cuando todo el personal estaba más que pasao, irrumpieron en Roma y acabaron con la cosa.

Pues no. El Imperio Romano cayó por el motivo por el que caen todos los imperios y sistemas. La guita.

El Imperio romano se sustentaba en un poder militar con una miríada de efectivos a sueldo. En aquellos tiempos, la confianza (todo sistema económico se basa en la confianza, en cuanto desaparece la confianza el sistema se va a criar malvas) estaba en la plata y el oro (al igual que ahora la confianza radica en La Caixa y en Mastercard) y resulta que los que cortaban el bacalao, se vieron abocados, por el exceso de efectivos (luego sueldos que pagar), a emitir monedas con cada vez menos plata y menos oro. Es decir que el sestercio de siglo IV D.C. tenía menos plata que el sestercio del siglo III D.C.

Se rompe la confianza (en el sistema). Los efectivos militares se relajan, cabreados, y es ahí que los de las trenzas rubias, les comen la tostada.

¡Hombre! Esto no ocurre en 15 días y de hecho, tras la caída del Imperio Romano de Occidente, el de Oriente que luego se transforma en el Imperio Bizantino aguanta unos siglos más.

El paralelismo con lo que ahora ocurre clama al cielo. Como decía el Eclesiastés, “No hay nada nuevo bajo el sol, lo que fue será. Los ríos desembocan en el mar y este nunca se llena, y el agua vuelve a los ríos y nuevamente fluye hacia el mar”.

Esta desgraciada historia del covid-19 (no sé si de origen natural o provocada) coincide con un fin de ciclo. Es más creo que coincide con el final de un sistema, como lo fue la caída del Imperio Romano y de tantos otros imperios y, si no nos ponemos las pilas, mucho me temo que los que siempre han tenido el bacalao y lo han cortado, nos la vuelvan a meter doblada. El mundo que ya se nos ha echado encima se parece muy mucho al 1984 de George Orwell.

Toca espabilarse y, en el pequeño recinto terrestre que conformamos los que vivimos en los Països Catalans, toca despertarse de una vez por todas, esta vez de verdad.

Salut i República.

JOAN Pallàs
JOAN Pallàs
25.03.2020  ·  19:46

Ara mateix, des de les 19:00h en streaming, amb Daniel Raventós (Daniel Raventós Pañella és doctor en Ciències Econòmiques, professor titular de Sociologia a la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i membre del grup d’investigació GREECS) i Laia Ortiz (ex regidora de l’Ajuntament de Barcelona amb Ada Colau)
sobre la renda bàsica:
https://www.facebook.com/bcnencomu/videos/880047262467018/UzpfSTI0NzExODA1MjA3ODgxNDpWSzoyNDA0MTQ1MzA0Nzg3MDA/

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any