El titular del jutjat d’instrucció 41 de Madrid, Adolfo Carretero, que investiga la filtració a mitjans de comunicació del sumari dels membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) investigats per terrorisme a l’Audiència espanyol, ha acordat que s’arxivi el cas. Diu que no hi veu cap delicte de revelació de secrets perquè la causa ‘ja no era secreta’ quan es van publicar les notícies. El secret de sumari no es va aixecar fins el 23 d’octubre, però mitjans com El Español ja havien publicat informació una setmana després de les detencions.

El magistrat instructor explica que gràcies a un ‘exhaustiu i brillant informe’ de la policia judicial a la qual es va encarregar la investigació de la filtració, sosté que ‘la causa no era secreta’ perquè ‘totes les parts van rebre còpia mitjançant una plataforma digital o cloud‘. ‘Cap funcionari judicial o policial va filtrar les actuacions a la premsa, sinó únicament que el funcionari en va donar trasllat a una part quan no eren secretes’, argumenta.

El jutge continua dient que, a més, cal tenir en compte que totes les parts ja tenien accés a les actuacions ‘i més d’un nombre indeterminat de persones’, i que la periodista que va publicar per primera vegada aquestes informacions es va acollir al seu dret a no revelar les fonts d’informació. Per tot això, el jutge Carretero, seguint la jurisprudència del Tribunal Suprem i Tribunal Constitucional, acorda l’arxivament de les actuacions i argumenta: ‘Seríem davant una hipotètica investigació prospectiva sense dades objectives i que podria vulnerar els drets fonamentals de persones totalment innocents i alienes a la filtració’.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb