El titular del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona, Francisco Miralles, que investiga les càrregues policíaques a Barcelona durant el primer d’octubre, ha desestimat la pretensió de la fiscalia d’arxivar tots els casos de ferits que encara no han denunciat i es posarà en contacte amb ells, directament o per mitjà de la policia, per oferir-los la possibilitat d’emprendre accions legals.

‘La presentació de noves denúncies, un cop resoltes les que ja s’havien presentat, implicaria una duplicitat d’actuacions, declaracions i vistes que ha de ser evitada’, raona el jutge, que considera necessari de convocar els lesionats en seu judicial per saber si tenen intenció de denunciar o no.

Ho publica l’agència Efe, que ha tingut accés a la interlocutòria. El jutge creu que hi ha unes quantes raons, com ara l”evidentíssima polèmica social’ arran dels fets ocorreguts, que justifiquen que s’ofereixi la possibilitat de presentar una denúncia a la cinquantena de ferits que encara no ho han fet. Així, desestima la petició de la fiscalia d’arxivar els casos de ferits lleus que no hagin denunciat.

Ja va demanar d’identificar els policies
El jutge detalla que, de moment, s’han presentat més de dos-centes trenta denúncies al seu jutjat. Ell és qui estava de guàrdia el primer d’octubre i qui va sol·licitar d’identificar tots els agents implicats en les càrregues a Barcelona. Cinc dies més tard del referèndum, va acordar d’investigar l’actuació de la policia espanyola en vint-i-sis col·legis electorals de la ciutat, en un dels quals hi va haver almenys cent trenta ferits.

El magistrat ja va rebutjar llavors la petició de la fiscalia d’investigar només l’actuació en un centre i la va ampliar a tots els centres on hi va haver actuacions policíaques polèmiques. La interlocutòria ordenava a la policia que li facilités el número d’identificació dels agents que hi havien intervingut, les instruccions que va donar la Delegació del govern espanyol a Catalunya i les imatges gravades pels mitjans de comunicació en aquests centres.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb