Un juny millor que no esperàvem a la zona euro!

  • El nombre d'empreses optimistes supera el de pessimistes per primera vegada en quatre mesos, segons l’avanç de l'índex dels directors de compres

Jordi Goula
24.06.2020 - 19:50
VilaWeb

No s’esperava que els primers resultats de l’activitat a la zona euro del mes de juny fossin tan favorables o, si voleu, es temia que serien pitjors. Però ho agafeu com ho agafeu és una de les primeres notícies positives que tenim en mesos en l’àmbit de l’economia, i això és important. Un dels grans avantatges que té aquest índex PMI, que reflecteix les opinions dels directors de compres de les companyies, és el mínim decalatge que hi ha entre que es fa i que es publica. Per això és el més utilitzat pels analistes de conjuntura. Així, ahir ja teníem un avanç del mes de juny, amb una mostra que representa el 85% del total de les enquestes realitzades, la qual cosa vol dir que les diferències finals seran mínimes. Aquest avanç –enquestes realitzades entre el 12 i el 22 de juny– el publiquen la gent d’IHS Markit només pel total de la zona euro, per França i per Alemanya.

La notícia, sense dubte, és que els avanços que es van publicar, tant el global, com el del sector manufacturer i el dels serveis, eren els més alts de quatre mesos ençà. I, sobretot, que el nombre d’empreses optimistes va superar el de les pessimistes per primera vegada en quatre mesos. A més, l’estat d’ànim va millorar significativament, tant en el sector manufacturer com en el dels serveis, cosa que va generar el segon augment més marcat en l’índex d’expectatives d’activitat futura –els dotze mesos vinents– des que es disposa de dades comparables, el 2012. Potser cal matisar aquesta darrera dada, perquè cal tenir en compte que el punt de partida era el més baix de tots.

Feta aquesta observació necessària, segons les dades preliminars de l’enquesta, la desacceleració econòmica de la zona euro es va atenuar fortament per segon mes consecutiu el juny, perquè els confinaments decretats per a impedir la propagació del brot de la malaltia per la covid-19 van continuar relaxant-se arreu.

És veritat que la producció manufacturera i l’activitat del sector dels serveis han continuat baixant, però tots dos sectors han tingut unes taxes de contracció molt menors per segon mes consecutiu. Els directors de compres han atribuït la persistent caiguda de l’activitat total per quart mes consecutiu al deteriorament dels volums de noves comandes rebudes, que al seu torn ha causat una intensa baixada de les comandes pendents de realització, que s’havien acumulat en moltes empreses. Ara bé, els ritmes de caiguda de les noves comandes i de les carteres de comandes pendents es van moderar considerablement durant aquest mes; i aquest és un molt bon senyal. La part més negativa s’ha produït en el món laboral, perquè el juny va continuar la retallada d’ocupació per quart mes consecutiu, com a resposta de les empreses a la manca de demanda, sobretot en el sector manufacturer, a mesura que els productors retallaven la capacitat productiva. De totes maneres, cal dir que el ritme de contracció del nombre d’ocupats s’ha reduït considerablement respecte als mesos anteriors.

En el comentari que sempre adjunta a l’enquesta l’economista en cap d’IHS Markit, s’hi pot percebre un petit bri d’optimisme, cosa poc habitual en les seves anàlisis. Concretament, diu: ‘L’activitat empresarial i la demanda continuen caient, però ja no es desplomen. Tot i que encara és probable que el PIB per al segon trimestre hagi caigut a una velocitat sense precedents, l’augment de l’índex PMI dóna més versemblança a l’expectativa del començament d’una recuperació econòmica durant l’estiu, afavorida per l’aixecament gradual de les mesures de contenció.’

És cap aquí que apunta l’enquesta. Per cert, pot sorprendre una mica el fet que avanci també que França es recupera més de pressa que Alemanya, sobretot tenint en compte que la caiguda va ser més forta a casa dels nostres veïns. Però, per entrar en més detall potser és millor esperar una setmana a tenir les enquestes completes pels diferents països. Si m’he decidit a comentar aquest avanç, és perquè no va malament, després de tants mesos de sofriment, veure una llum, encara que sigui petita, al fons del túnel llarg.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any