Un europarlamentari guanya un salari base de 8.484 euros al mes. La majoria, a més, rep entre 12.000 i 14.000 euros mensuals per a dietes. Això no és tot, un 60% dels representants al Parlament europeu es dedica activitats o feines al marge de l’Eurocambra i la meitat rep diners per aquestes. Entre aquests hi ha Antonio López-Istúria, del PP, que ha cobrat un màxim de 480.000 euros des de l’inici de la legislatura per ser el secretari general de Partit Popular Europeu.

Les dades les ha fet públiques l’organització Transparency Internacional amb l’informe ‘Llum de lluna a Brussel·les: feines i preocupació ètica al Parlament Europeu‘.

Els euroescèptics i els populars, els que més cobren de fora
L’informe destaca que si bé un 31% dels eurodiputats declara ingressos d’activitats extraparlamentàries, el percentatge s’incrementa entre els euroescèptics i els populars. Més d’un 50% del grup Europa de les Nacions i les Llibertats, on s’integra per exemple el Front Nacional de Marine Le Pen, tenen sous addicionals, mentre que el 37% dels eurodiputats del Partit Popular Europeu cobren per activitats fora de l’Eurocambra.

Portes giratòries
Transparency International opina que tenir feines fora del Parlament Europeu pot generar conflictes d’interès entre la representació política i els interessos empresarials.

El text denuncia específicament que tres eurodiputats mantenen actualment activitats pagades fora amb organitzacions que consten al registre de lobby de la UE, tot i la prohibició. Es tracta de la popular i exvicepresidenta de la Comissió Europea Viviane Reding, membre de la junta directiva de la Fundació Bertelsmann, el també popular Paul Rübig, que ocupa una posició a la Cambra de Comerç austríaca (WKÖ) -que representa els interessos dels negocis austríacs- i la socialista Agnes Jongerius, que es troba al consell de supervisió de PostNL.

L’informe també assenyala que un 30% dels eurodiputats de l’anterior legislatura que van abandonar la política treballen actualment per organitzacions registrades com a lobbies a la Unió Europea.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb