Un fracàs previsible: si acates la constitució, quina taula de diàleg vols?

  • Quan el govern català va signar al setembre l'acatament de la constitució espanyola, la taula de diàleg va deixar de tenir sentit. Per què, si Catalunya torna a ser una simple comunitat autònoma d'Espanya?

VilaWeb
Pedro Sánchez ahir, entrant a la conferència de premsa (Fotografia: Juan Carlos Hidalgo).

El govern espanyol ha comunicat al govern català que la taula de diàleg ja no és necessària perquè el procés català s’ha acabat i tot allò que s’havia de resoldre ja s’ha resolt.

Segons el president del govern espanyol no hi ha cap raó per a continuar dialogant, fora dels conductes regulars, amb l’independentisme català o amb el govern de Catalunya, perquè, com que el govern de Pere Aragonès ha acatat la constitució com a marc del qual no es mourà, ara Catalunya es limita a ser, novament, una autonomia més d’Espanya. Per tant, tota discussió que es vulga vehicular entre els dos governs ja es pot dur a qualsevol de les dotzenes d’organismes o formats que de manera regular reuneixen el govern de l’estat i els governets de les autonomies.

Lamentablement, la lògica de la decisió és impecable. Una taula de negociació –“taula de diàleg” ja era un trist eufemisme– només té trellat si les dues parts que hi seuen estan convençudes de la necessitat d’explorar un camí que no té cabuda en les normes legals en vigor. Només té trellat si el funcionament de les institucions vigents és insuficient per a resoldre un problema de caràcter polític. Allà on hi ha un conflicte entre legalitat i voluntat política el canal de diàleg que representa una taula fora dels formats institucionals és una bona eixida. Precisament, i només, perquè se situa més enllà de la legalitat, sense trobar-se constreta per aquesta.

Tot el vodevil relacionat amb aquesta taula ha estat penós, però cal recordar que molt al començament fins i tot aquesta taula de diàleg va semblar que podria complir la funció d’obrir un camí. Recordeu que el desembre del 2018 el comunicat signat després de la primera reunió pel president Torra i el primer ministre Sánchez deia que calia potenciar una resposta a les demandes dels ciutadans de Catalunya “en el marc de la seguretat jurídica”, no en el marc de la constitució. El llenguatge era críptic, però això és normal en aquestes negociacions. I, siga com siga, el govern espanyol no es va desmarcar d’aquesta interpretació.

Però, en un contrast clamorós, el mes de juliol passat, en la tercera reunió de la taula, el govern de Catalunya –en aquell moment d’ERC i Junts, per bé que Junts no assistia a la taula– va signar en el comunicat que l’activitat política i institucional es faria “incloent-ne també l’eventual millora sobre la base dels procediments de reforma establerts”. I, si bé la frase és igualment críptica, és ben aclaridora pel fet que l’únic marc polític sobre el qual hi ha procediments de reforma establerts és la constitució espanyola. I, per tant, les parts no poden parlar de res més. Signant allò que va signar, el govern de Catalunya renunciava a la unilateralitat i acceptava que amb Espanya qualsevol cosa s’havia de negociar dins el marc de la constitució espanyola.

I aquesta va ser una decisió –no sé si és que ells no ho veien o que no donen més de si– que equivalia a desarmar la taula de diàleg, a deixar-la sense funció possible. El fracàs de l’estratègia que Esquerra havia venut a tort i dret ja era escrit i tan sols era qüestió de temps, i oportunitat, que hi hagués un estirabot com el d’ahir per a sancionar-ho i deixar-ho ben clar en públic.

Pedro Sánchez, doncs, ha guanyat aquesta partida, una de les pitjors que ha jugat en tots aquests anys la classe política catalana. Però comet un error greu i que pot acabar pagant car: Identificar Catalunya amb el seu govern. O fins i tot, no ho sé, identificar Catalunya i l’independentisme amb Esquerra Republicana.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
27.12.2022  ·  22:05

Amb això està tot dit. Són tan maldestres que ni tan sols se’n devien adonar. I si se’n van adonar, encara és pitjor.

Josep Usó
Josep Usó
27.12.2022  ·  22:09

La capacitat d’ERC per a fer el ridícul sembla infinita. Ho han perdut tot i la vergonya no la troben. El problema de Sánchez és que és seu govern també trontolla. Malgrat els seus escarafalls, no és dels qui “deuen manar” per a que Espanya continue com sempre.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
27.12.2022  ·  22:09

Senzillament PENÓS

Josep Maria Bagant
Josep Maria Bagant
27.12.2022  ·  22:23

Hauríem de treballar aquesta via? https://www.youtube.com/watch?v=HYoGnLPfuO8

Enric Emo
Enric Emo
27.12.2022  ·  22:24

Ara el que hem de fer es reafirmar-nos en la nostra voluntat, tornar a parlar del dèficit fiscal, insistir en el dèficit democràtic i en la repressió dels activistes -vergonya als polítics indultats que no els han fet costat i als seus partits- actuar al carrer i exercir el vot o l’abstenció en contra dels partits autonomistes. També a les municipals, per començar-

joan rovira
joan rovira
27.12.2022  ·  22:31

Quan els editorials, com la majoria de les entrevistes d’aquest digital, comencin per on acaben guanyarem temps i criteri uns i altres.

Temps per a descodificar l’escenari colonial imposat i criteri per a desconnectar l’artefacte colonial i construir-ne un de propi.

PS. Recordatori de la feina pendent, pels alliberats individuals i col.lectius, durant la descolonització (fase 2):

A. Les institucions autonòmiques -generalitat i parlament-
*No controlen immigració ni fronteres.
*Tampoc infraestructures: ports, aeroports, carreteres, ferrocarrils i ni rodalies.
*No aturen l’espoli fiscal astronòmic. Només gestiona les despeses ordinàries.

B. Els ciutadans colonials
*Voten l’escenari oficial -institucions autonòmiques- que només gestionen.
*No voten l’escenari paral•lel -DIBA, AMB, CZF, Turisme, Fira, BR, TMB, etc.- on adopten els interessos dels lobbies internacionals, espanyols i catalans.

C. Els intermediaris del format colonial
*Col•legis professionals -Periodisme, Advocacia, Economistes, Enginyers, Arquitectes, Aparelladors, Metges, Ensenyament, etc.-
*Universitats i departaments universitaris, sindicats, etc.
*Foment i tota mena de cercles a redós dels negocis del BOE.

Victor Serra
Victor Serra
27.12.2022  ·  22:34

ERC no dona per més. Només cal veure el nivell del discurs del President. Tots ens podem equivocar alguna vegada, però quan t’equivoques quasi sempre, tens un problema. ERC porta anys sense encertar-ne ni una.

Matilde Font
Matilde Font
27.12.2022  ·  22:39

“Pedro Sánchez, doncs, ha guanyat aquesta partida, una de les pitjors que ha jugat en tots aquests anys la classe política catalana. Però comet un error greu i que pot acabar pagant car: Identificar Catalunya amb el seu govern. O fins i tot, no ho sé, identificar Catalunya i l’independentisme amb Esquerra Republicana.”
Exacte!
Un resum excel·lent.

Eduard Llaudó
Eduard Llaudó
27.12.2022  ·  22:44

Hi ha moltes partides simultànies. Per l’altre costat, aconseguint l’efecte sense que es noti el cuidado, el PSOE aprofundeix el secessionisme lingüístic del Gobierno, les lleis que assetgen el català, com la de l’audiovisual, la complaença en l’atalc judicial a la immersió a l’escola, la deriva reaccionària del PSC… La obcecació en l’estat nació castellà, not de pols i palla, és una constant, tant fa el règim, dictadura o “democràcia “, o partit polític. Pel nostre costat, l’espanyolització dels partits polítics catalans els ha convertit en menjadores igual que ka resta de partits espanyols. I com no poden fer política, fan propaganda.

Pere Subirana
Pere Subirana
27.12.2022  ·  22:54

En realitat la claudicació no és només d’ERC. És d’una gran part de la població catalana que va renunciar a la legalitat republicana i va acceptar que es nomenés un altre President que no fos Puigdemont. Aquesta es la primera gran renúncia d’un reguitzell de claudicacions posteriors.

La claudicació va ser del mateix Puigdemont que va acceptar la situació, de les entitats com ANC, Omnium i acòlits que no van protestar. De la gent que va canviar la independència per “sit and talk” primer, i després pel “tornem-hi per vèncer” (per vèncer a qui, amb què i com?)

La claudicació va ser de la gent que anava a posar llaçets grocs per defensar uns dirigents que van trair el poble.

La claudicació també ha estat de la gent que ha votat tots aquests partits.

Es pot dir que hi ha hagut una “escalada de claudicacions”, i que el tancament de la taula de diàleg ha estat la cirereta del pastís, però les claudicacions han començat molt abans.

Els partits claudicants són el mirall de la gent que ha acceptat bou per bèstia grossa un cop i un altre.

La comparació amb el que passa al Perú fa feretat, ens posa les nostres vergonyes al descobert. Allà la gent està en insurrecció permanent per la deposició il.legal però recolzada pels EEUU del President Castillo, escollit democràticament. Tot i lamentar els morts que han tingut allà, la gent fa valer el valor dels seus vots malgrat el perill que els disparin foc real. Aquí vam preferir més no tirar ni un paper a terra que defensar la legalitat republicana i l’1 d’Octubre.

Que cadascú pensi quina part de claudicació ha fet. No es qüestió de retrets, sino d’aprendre dels errors.

Mati Sancho
Mati Sancho
27.12.2022  ·  23:01

“I aquesta va ser una decisió –no sé si és que ells no ho veien o que no donen més de si” diria que hi ha una tercera opció: que ho veien i que era el que volien aconseguir.
De moment, el CdR és manté fidel a l’1O, no entenc que no hi haja més inscrits, encara que sols siga per a fer tremolar de por els partits autoanomenats independendistes.

Carles Serra
Carles Serra
27.12.2022  ·  23:03

Apreciat Vicent, l’únic a retreure’t, és lo que has tardat tenir clar que és això d’ER, ja que dir del seu guia espiritual, de la secta el Judes de Junqueres.
Es veu que amb la seva trista història, plena de traïcions i personalismes, no ni ha prou per saber que ER SEMPRE ha preferit pactar i APALANCAR i que ells defineixen l’esquerra espaÑola, abans que lluitar per ser lliures d’aquesta espaÑa franquista i corrupte.
És com comentar aquest PSO€, no hi han Vicent proutes demostracions que és un partit de lladres trilers i franquistes?
Estic esperant els adoradors de la secta i del judes per saber que en pensen d’això que han defensat fins ara sobre la taula de la immoralitat i cinisme.

Antoni Sans
Antoni Sans
27.12.2022  ·  23:09

S’ha acabat la comèdia.Ara q a Madrid ja han aconseguit el q volien, manca encara assimilar -nos a la resta de autonomíes i per tant eleccions autonòmiques coincidint amb les municipals. El govern del clarament no fer res al febrer és donarà per acabat.

Carles Lombarte
Carles Lombarte
27.12.2022  ·  23:34

No estic del tot d.acord amb el seu escrit sr. Partal: su be un referendum vinculant es díficil de justificar amb l.actual constutució, un de consultiu seria perfectament constitucional.
La constitució reconeix la validesa dels tractats signats per españa, entre ells la declaració de drets humans que reconeix el dret a la lliure determinació dels pobles.
Per tant es podria fer un referendum consultiu i en cas de que es guanyes, fer valdre aquesta declaració de drets per pactar els termes de la independencia.
Si, ja ho se: espanya no ho acceptarà mai, però que no diguin que es perque la constitució no ho permet, es perque no els surt…… vostŕ la m.entén😉

Núria Coma
Núria Coma
27.12.2022  ·  23:47

No em.crec de cap manera que siguin ingenus o no donin per més.
Van signar el Juliol exactament el què descriu avui l’editorial, sabent perfectament que signaven, com tots i cadesqun dels pactes que han fet.
Ningú és tan imbècil

Josep Jallé
Josep Jallé
28.12.2022  ·  00:03

Senzillament el resultat que era d’esperar d’aquests polítics que fan discursets com els d’aquests dies, els uns i … els altres?: els mateixos.
Discursos que no enganyen a ningú amb una mica de coneixements dels personatges i de llurs trajectòries. Sempre, però, ens sorprenen, a la gent honesta i coherent, amb les galtes que tenen, tot pensant que el que diuen te alguna base, que no siga fum d’encenalls.
Avui dia dels innocents? … ca!, dia dels indecents, ells. Sense límits.
De fa uns dies, a Tortosa, amb els amics de l’ANC a les trobades de dilluns vespre: us quedo molt agraït per aquell mot de “lo cigronet” dedicat a … lo cigronet, aquest titelleta i comparsa de la Espanya de sempre, es digui com es digui el titella major formal.
Salut.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
28.12.2022  ·  00:14

A mi el govern d’ERC no em representa!

Jaume Riu
Jaume Riu
28.12.2022  ·  00:20

VERGONYA ALIENA
El professor Joan Ramon Resina que veu Catalunya des de l’Universitat de Stanford de California no va desencertat en las seves reflexions més recents, i el trobo molt oportú perquè des d’allà es pot veure clar el que costa tant de veure des d’aquí.
Resina diu que l’únic suport viable per la independència de Catalunya és a fora de la Unió Europea i, naturalment, també a fora del regne d’Espanya.
Si sabem doncs on és el camí viable, no perdrem el temps buscant-ne d’altres.
Mentrestant, però, l’esquerra republicana, l’esquerra caviar i el nacional catolicisme, s’estimen més que perduri la monarquia franquista que fa créixer les diferències socials amb una política de diàleg sense confrontació. No necessiten fer una revolució des dels fonaments perquè ja els va bé poder practicar la caritat cristiana sobre una població empobrida.
És clar, per practicar aquesta política ja els va bé l’autonomia intervinguda pel Tribunal Constitucional i no els fa vergonya declarar públicament que acaten la constitució.
A mi em fa vergonya aliena.

Joan Pagès
Joan Pagès
28.12.2022  ·  00:21

No siguem ingenus, ERC ha fet el que volia: pactar amb espanya perquè Junqueras pugui fer de Pujol. Mentre hi hagi un Pujol de torn Espanya sempre tindrà Catalunya atada i bien atada

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
28.12.2022  ·  00:25

Hi ha un espai considerable entre la teoria i la pràctica, entre el dir i el fer.
El dia a dia es juga -i es jugarà- en aquest espai.
Els que vulguin continuar en mode “Baró Rampant” ho poden ben fer, és el seu dret i el seu sentiment.
Els que vulguin caminar per terra, ho tindran més difícil perquè, a terra, hi ha els entrebancs del món real.

Gerber van
Gerber van
28.12.2022  ·  00:34

Ara que l’independentisme ja no és present a les institucions polítiques, hem de tornar a començar des del principi i des de baix. De fet, mai ha estat diferent perquè els partits van fer el gir només per guanyar vots com un negoci i, amb poques excepcions, la gran majoria de polítics, sobretot els de sempre, no van creure mai de veritat en la independència. Mentrestant hem après moltes coses.

Antoni López
Antoni López
28.12.2022  ·  01:20

D’acord amb Gerver Van i penso que la cosa mes clara que hem après és que tot el que no sigui “la SAGRADA unidad d’españa son temes per fer tauletes, conferencies i d’altres collonades. Putxinel·lis. per a distreure als que vam perdre la guerra; perdó, LA CRUZADA. Varen guanyar la guerra i no perderan la pau savent, inclus, que la Unitat es falsa. De l’imperi de Castella només els
resta Espanya…. i el centralisma obsesiu.

Joan Benavent
Joan Benavent
28.12.2022  ·  01:25

Els castellans, una altra vegada, han tornat a deixar en evidència els polítics catalans, és a dir, els han tornat a deixar en ridícul. En això no hi ha cap mèrit, atès que uns tenen totes les armes i els altres cap ni una. Els polítics catalans han tornat a fer el ninot, la qual cosa no era pas necessària i se l’haguessin pogut estalviar. Vergonya. Els genocides castellans ens van declarar la guerra, la vam perdre, ens van ocupar la terra, es van ficar dins la nostra llar, i des de llavors, sota l’amenaça de les seves pistoles, fan de nosaltres, legalment amb la seva llei, els que els plau, trepitgen els nostres drets més elementals, se’ns foten a la cara i ens humilien com volen. Aquest, junt amb l’odi que deixen anar, és el nostre problema, el nostre veritable problema, el nostre gran problema. No n’hi ha d’altre. En aquestes circumstàncies, és absurd i aberrant pretendre fer tractes i mantenir relacions d’allò més normals, fins i tot diuen que d’amistat, amb els qui ens fotrien un tret al clatell no per falta de ganes. Els catalans que han intentat representar aquesta pantomima o no tenen ni la més mínima idea de què va el rotllo, o són uns inútils covards. És patètic comprovar com els aixequen la camisa una i mil vegades i com se’n riuen fent-los ballar. Si nosaltres també estiguessim armats en igualtat de condicions, les coses esdevindrien d’una altra manera, de tu a tu. Els castellans, però, no ens reconeixen cap identitat. Per a ells no som res, no som, per tant, tu. D’això en diuen raó d’estat, un eufemisme per tal de no haver de referir-se al fet evident que totes les armes són a les seves mans. El camí per on els polítics de casa nostra volen que fem via ens porta directe cap al cementiri. La pregunta que ens hem de plantejar llavors és si hi confiem i ho deixem córrer, és a dir, si estem disposats a morir llepant la bota de l’enemic, o bé si no renunciem a ser el que som i platem cara de tu a tu als genocides castellans.

Sever Salvador
Sever Salvador
28.12.2022  ·  02:46

L’estratègia d’ERC és un fracàs sideral. Sento ràbia, emprenyament i vergonya en veure com ERC ha lapidat i ha deixat morir un capital polític impressionant i magnífic de mobilització, cooperació i complicitat transversal d’una majoria que teníem el futur del país -el nostre futur- com a únic objectiu. Ho han destruït tot. Han imposat el seu egoisme. Per avançar, els hem de fer fora del poder primer a ells. Prou de preses de pèl! N’estic fins als c…. dels sermons del Mossèn i del seu sèquit de sectaris infatuats i creguts i, per sobre de tot, uns mediocres i uns ineptes. Prou!

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
28.12.2022  ·  04:04

Núria Coma: Després d’haver arribat on hem arribat, em sembla que també sería d’imbècils pensar que aquesta colla de renegats no sabíen el que feien cada vegada que han estat malvenent peça a peça Catalunya la degenerada i indigna Ñ. De totes maneres, els que hem quedat també com uns estaquirots son els catalans que han seguit considerant la secessió com la única manera de conseguir la llibertat, disfrutar dels drets i evitar l’expol.li colonial Ñ.
Allò que encara ens queda per redimir-nos de l’estupidesa i la por, per sortir de la vergonya i de la desgràcia és reconèixer plenament la dimensió i la gravetat de la traició i mentida que ha comés ER perjurant del seu compromís electoral amb Catalunya i posant´se clarament al costat i al servei dels interessos del estado Ñ que ens estafa, ens represalia, ens desprecia i quan li convé ens atonyina i ens empresona.
Queda ben clar qui són els majorment responsables d’aquesta trapellería -en part prevista i temuda coneixent la història individual i col.lectiva de la cùpula i el fanatisme i endogàmia del partit-. Es d’esperar que la dimensió de la seva irresponsabilitat i deslleialtat a Catalunya sigui prou clara i assumida per la militància i votants d’ER com perquè deixin de votar-los en futures eleccions

Josep Calbet
Josep Calbet
28.12.2022  ·  04:14

L’ Oriol es va envoltar de gent molt justeta i fidels, com les Martas i en Pere, i d’espanyolistes com en Gabriel, que no li fessin ombra.
D’ altra banda, l’odi cap a Convergència d’en Joan i la seva enveja i fracassos continuats, assessorat per en Sergi, en front el MHP Puigdemont, tot adobat amb la presó, l’ ha acabat de fer embogir. La deriva ha sigut terrible, i aqui ens ha portat.
Esperem bones noticies dels tribunals europeus que donin impuls per redreçar el camí. Sinó ens veig convocats a refrendar l’estatut del 2006, aquell que no volien, ribotejat i potinejat tal com el va deixar el TC el 2010.

Salvador Molins
Salvador Molins
28.12.2022  ·  04:37

La falsa Taula de Diàleg mai ha tingut sentit ni cap eficàcia, sols ha sigut una excusa d’ER per sortir-se amb la seva, el seu misèriós i ridícul poder, per enfonsar Catalunya sota la bota enemiga i espoliadora, per blanquejar espaÑa i intentar destruir i silenciar el Mandat del Poble Català del Primer d’Octubre i la conseqüent Declaració Unilateral d’independència del 27 d’octubre de 2017.
No fem tants escarafalls pel que diguin i facin els traïdors de Catalunya i el seu amic espanyol, que malden per endinsar-nos en la misèria i la submissió continua.
Mantinguem-nos ferms i lleials al Mandat que ens vam atorgar l’octubre del 2017: Edificar la ja incipient República Catalana Independent. No titubegen de cap manera.

Visquem la Llengua, visquem la Nació -considerem-la sencera-, visquem la Independència, lluny de tot el que sigui espaÑa. Totes tres, llengua, nació i independència són indestriables i absolutament necessàries per a la plenitud i el futur dels catalans i de Catalunya.
Descolonitzem-nos.
No ens rendim, perssistim!
Visqui Catalunya Lliure!
Morí el mal govern!
No votem mai més aquesta ER, llevat dels que es vulguin enfonsar en la misèria i la supeditació.
Censem-nos al CdR, concretem llistes cíviques per preparar la Conferència Nacional de l’independentisme del proper 2023 i la possible Llista Cívica (Via Bàltica) per a les següents eleccions al Parlament de Catalunya. No hem de fer por als partits incapaços de defensar Catalunya sinó que els hem de desbancar! Els hem de fotagitar dels escons que ocupen!

Francesc Rosés
Francesc Rosés
28.12.2022  ·  04:56

ERC fa el que fa, perquè pot. On és l’oposició? Com és que segueix al govern? Se li pot muntar una moció de confiança, però ni JxC ni la CUP no estan per la labor. On són els mítings per tot el país de JxC i la CUP explicant què ha fet i està fent ERC? Entenc que ara, la Sra. Borràs, injustament suspesa, té molt de temps per recórrer el país explicant què passa, però no tinc notícies que estigui fent res. Si surts del govern, és per tirar-lo i veig que tot segueix igual. Per tant, sí, la culpa és d’ERC, però jo hi veig dos còmplices: JxC i la CUP.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
28.12.2022  ·  05:01

A la universitat on ensenyo, al Canadà, se’n riuen de Catalunya. Ara, se’n riuen, no pas fa uns pocs anys. És frustrant i fa molta ràbia, i vergonya quan es veu el govern patètic que tenen els catalans. Espanya la sap molt llarga quan es tracta d’imposar-se. Al Canadà també hi arriba per tergiversar-ho tot i fotre’m les classes de català i de cultura catalana. Odio Espanya, l’odio amb passió, i m’indigna el paper que fa el govern català –estúpids! Des de l’altra banda de l’Atlàntic es veu el que passa des d’una una perspectiva que, diria, ho mostra tot molt més clar.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
28.12.2022  ·  06:31

Tractar.nos com gossos messells es el que mereix la secta per l’indulto del Gran Guru Junqueras, REY DE ERC.ESPAÑA. Incults, ineptes i venuts a espanya per l’indult personal, i poc més. Pobre Catalunya amb aquest home egoista i egolatra

Pepita Carlos
Pepita Carlos
28.12.2022  ·  06:38

Tal com va dir en Jordi Castellà, no som una comunitat autònoma, sinó una colònia d’españa. I denunciar a les Nacions Unides la nostre situació, com a colonitzats.

Isabel Blazquez
Isabel Blazquez
28.12.2022  ·  07:08

Estic amb tu Francesc Rosés 04:56
A Espanya hi ha confrontació entre partits, es nota que s’acosten eleccions. I, aquí? Ni això!

Jordi Zamora
Jordi Zamora
28.12.2022  ·  07:35

Ni Sánchez s’equivoca ni el Sr. Partal creu que Sánchez s’equivoca. El PSOE s’adreça al públic espanyol, per vendre que són més eficaços que el PP, combatent l’independentisme. I el Sr. Partal s’adreça a ERC, per intentar que recapacitin. Desgraciadament, ERC és com el Major Kong, capità del bombarder de la pel·lícula “Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb” (¿Teléfono rojo?, volamos hacia Moscú”), que ha apagat la ràdio, posat el pilot automàtic i va cap al desastre, sense fer cas de res. ERC ja ha deixat clar que no variarà la seva ruta, és feina nostra fer-los fora de tot arreu.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
28.12.2022  ·  07:54

Matilde 22,39, Vicent: jo penso que en Sánchez no confon res perquè ell no compara ni profunditza. Ell construeix un relat per portar a Europa, a les bases del seu partit i als seus electors.
Ha aconseguit tornar a la Catalunya-comunitat autònoma amb un govern fidel a la constitució espanyola.
Ha sigut “magnànim”, perdonant a uns polítics -delinquents que tornen al redil.
S’ha posat dur amb aquesta “meitat de Catalunya que es vol imposar a l’altra meitat”.
Ha fet que el nostre govern sigui el de la “Catalunya sencera”.
Els sentiments de la població, aquí no compten Compta l’aparença.
Pere Subirana 22,54. Si, sembla que la gent ha claudicat. La gent necessita lideratge . Sense líders no es pot. Els que teníem ens van enganyar. Cadascun a la seva manera. Potser lja estem bé així, sense complicar-nos la vida? Veurem com es va desenvolupant tot…
Si Melitó 00,25, si . Penso que està bé això d’anar per un pedregal i entrebancar-nos una vegada i una altra, fins quedar fets un “nyap”.
Pots dir als que et segueixen: veieu no pot ser . No s’hi pot anar allà dalt.
El que no dius als teus seguidors (potser tu no ho saps) és que es poden buscar altres dresseres.

Ed Garrido
Ed Garrido
28.12.2022  ·  08:30

Mentre ER controli tv3 i el Cruanyes faci passar al de Pineda per un gran home d estat a cada TN, ER seguira guanyant eleccions i no hi haura res a fer

Pep Agulló
Pep Agulló
28.12.2022  ·  08:31

L’ESTRATÈGIA DE LA DERROTA PERMANENT D’ARAGONÈS…

Són professionals de la impotència. Fan propostes que ja saben que no es podran complir perquè així han estat dissenyades, i és això el que demana Sánchez dels dirigents catalans, que anestesiï l’independentisme. Aquest és el preu per salvar la cúpula i les prebendes autonòmiques d’ERC…

En aquesta farsa, on llueixen orgullosos el fracàs, se’ls acaben els trucs i ja se’ls veu massa el llautó: Taula de diàleg, blindatge del català, reforma sedició…

Quan reaccionarà el meu dissortat país?

PS. Shaudin Melgar t’entenc tant…

pep gaya
pep gaya
28.12.2022  ·  08:34

Sense Espanya que ens fa fora, per sort, sense Europa que només ens reconeix a través de la metròpoli, per dissort (?), ja només ens queda la força de la nostra consciència i de la nostra voluntat de ser poble i nació amb tot el dret d’esdevenir Estat segons els postulats de les Nacions Unides.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
28.12.2022  ·  08:38

No es va saber negociar bé l’investidura d’Aragonès per part de Jordi Sánchez.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
28.12.2022  ·  08:42

Ni la solució al conflicte català està en mans dels partits polítics, ni tampoc està fora de Catalunya.
La solució al conflicte català només està en mans de les catalanes i dels catalans. I si la gent no s’adona que cal superar la dinàmica dels partits polítics i abstraure’s dels ritmes dels instruments de poder, no s’adonaran mai que la solució està a l’abast de les seves mans.
1. Referendum Destituent (deslegitimació simbòlica dels instruments de poder)
2. Votar “Escons en Blanc” per buidar de poder els parlaments (deslegitimació de facto dels instruments de poder)
3. En paral·lel (i subratllo “en paral·lel”: Procés Constituent per crear un esquema de poder alternatiu.
4. Desobediència Fiscal (usurpació del poder)
5. Apoderament progressiu de les institucions creades mitjançant el Procés Constituent degudament legitimitat.

Sense líders, només calen unes quantes ments brillants per organitzar-ho. Però sobretot sobretot, cal que la gent superi la dinàmica dels partits polítics; i això inclou el concurs dels mitjans de comunicació.

Albert Miret
Albert Miret
28.12.2022  ·  09:20

Fa la sensació, que el sánches creu que ja ha pagat prou per a la traïció, i ara comença el “recochineo” clàssic d’un castellà quan creu que ha guanyat una partida.
Els braus són prou valents per suportar tota una “corrida” (amb perdó), però els bèsties de debò, no en tenen prou d’haver-li fet totes les putades possibles, ni d’acabar matant-lo, sinó que necessiten arrossegar-lo per tota la plaça per -en realitat -venjar-se que el brau sigui molt més fort que cada un d’ells-, i quan de vegades enxampa al cabró del torero, molt més intel·ligent.
Ara començaran les lamentacions dels traïdors, perquè només els queda l’arrossegament que ben segur exigirà el dictadoret de torn per a satisfer les seves hordes, amb l’agreujant que no tindrà cap amic per a compartir el càstig. La dreta, -és a dir tots els partits espanyols- els menysprearan públicament. L’esquerra espanyola no existeix, és només una il·lusió miop, però no és real. Els independentistes seguim el camí, esperant el moment just per a liquidar una relació perversa amb un veí indesitjable, i ja no en voldrem saber res dels que ens han traït. I en poc temps, el bisbe boig, els escolanets i tota la seva comparsa aniran compareixent llastimosament en partits espanyols de mica en mica. Aquest ha estat l’experiment de l’envejós i penós secundari d’un autèntic líder català, que per puta enveja s’ha carregat el poble de Catalunya amb la trista esperança de ser amanyagat per la bèstia. Passarà a la història pel que ha fet.

Il·lu González
Il·lu González
28.12.2022  ·  10:08

Ens agradi o no Pedro Sánchez és un geni. Sempre se surt amb la seva. Potser més per demèrits dels altres que per mèrits propis, però el cas és que totes li ponen.

I es desesperant que el govern de la Generalitat hagi contribuït tant a engrandir Sánchez per motius personals i partidistes, perquè cada dia queda més clar que el que li passi al poble català els importa ben poc, per no dir gens.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
28.12.2022  ·  10:12

Pedro Sánchez és molt astut. Sap amb qui parla i de què és capaç cadascú. Sap des del principi que aquest governet no es mouria de la legalitat i no li ha calgut mai fer-hi cap amenaça. Però mireu amb el to amb què es dirigeix als representants de Junts, com fa poques setmanes li va dir a no sé quin/a senador/a d’aquest partit: “Estarem preparats per respondre a la propera jugada que vulguin fer-nos.” Sap de què són capaços també els representants que tenim exiliats a Bèlgica, i quan fa el gran canvi jurídic per canviar només el nom de la llei de sedició, confessa públicament que l’objectiu és portar Puigdemont davant de la justícia espanyola. Sap amb qui parla i sap qui és qui. És un home astut i els seus objectius els té clars.
A part d’això, ERC hauria de ser acusada de malversació per haver malbaratat el gran capital energètic que havia aplegat amb tants esforços el poble de Catalunya. Això és un DELICTE.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
28.12.2022  ·  10:17

Que em perdoni en Vicent Partal, però crec que aquest article d’en Agustí Colomines és d’obligada lectura.

https://www.elnacional.cat/ca/opinio/homes-regim-78-agusti-colomines_940944_102.html

Aleix Gaus
Aleix Gaus
28.12.2022  ·  10:31

Era d´esperar la rendició de ERC saltaria pels aires tot lo que no entri en el marc institucional una jugada perfecta per ells. Espero que el carrer dongui veu

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
28.12.2022  ·  10:47

Jo crec que ERC sabía i sap perfectament el que està fent i signant. La qüestió era i és asegurarse un govern continuista de les velles polítiques autonomistes, amb ells i els seus ocupant tots els càrrecs i sense les restriccions penals dels seus dirigents per a poder presentarse a les eleccions, és a dir amb els indults directes i els amagats. Son una colla de mentiders i d’incompetents.

JOSEP SOLÉ
JOSEP SOLÉ
28.12.2022  ·  10:50

Ja fa cosa de cent anys que Josep Carner va acusar els catalans de ser tous. Em sembla que tenia raó i que, avui, en continua tenint. Ara culpem els nostres dirigents, però no han caigut del cel: hi són perquè els hem votat.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
28.12.2022  ·  10:52

Vicent, dius; “…Va ser una decisió- no sé si no ho veien o que no donen més de sí”. El resultat, tria’l: Impotència, submissió o incompetència. Amb Espanya mai hi haurà acord entre iguals, entre ella i nosaltres, en peu d’igualtat. Tot possible enteniment amb ella en coses importants, passarà pel nostre acatament a la seua voluntat. Això o la Independència. El problema és que ells ho tenen més clar que nosaltres. I el poder per les armes. Per donar “el salt”, necessitem ser més llestos. I determinants. Començant per nostres il·lustres Presidents territorials corresponents.

Francesc Roqué
Francesc Roqué
28.12.2022  ·  11:25

Des de l’odi i la befa és impossible construir el pais que ens mereixem.

Roser Antich
Roser Antich
28.12.2022  ·  11:41

Estic. completament d’acord amb el comentari del Sr. Francesc Dalmau.

Josep Soler
Josep Soler
28.12.2022  ·  11:43

Apa que no hem trigat a veure -i a denunciar- que aquesta ERC del Junqueras -i el Junqueras principalment- ens estava prenent el pel.
Sempre he dit – i ho torno a repetir – que havia estat un entusiasta del Junqueras, fins al dia que en un interrogatori a la radio que conduia la Sra. Monica Terribes, l’Oriol es va posar plorar com una criatura, perquè el llavors President Mas va obtenir aquella clara victortia en aquella Consulta de 9 de novembre de 2014.
Recordo que passejava per un bosc al voltant del meu poble, amb uns auriculars penjats a les orelles, quan al sentir aquella reacció, per a mi tan ridícula i primària, em vaig haver d’assentar-me al marge del camí, per tal de refer-me del disgust i de la enorme sorpresa que vaig tenir.
Amb això vull dir, que fa més de nou anys, que alguns ja vam tenir clar, qui era aquest personatge.
“Ho sento, però algú ho havia de dir”.

teresa nebot
teresa nebot
28.12.2022  ·  11:44

El final resume la realidad ,no lo que cree Sanchez y España. Por eso se descomponen cuando escuchan que soy (no que era) independentista . ¿alguien sabe de las conversaciones Soraya Junqueras de antes de 1-0ctuvre del 2017? Lo que es una realidad es que el president es de ERC, que casi no protestamos ,que consideramos un fracaso el proces pero quizás esto es lo que se quiso conseguir en aquellas negociaciones . Nosotros NO fracasamos sino que se nos engañó . Y Puigdemont ES el que verdaderamente ha sido castigado. La carcel fue el castigo menor por no ayudar a encarcelar a PUIGDEMONT .Si lo hubieran conseguido le harian asumir toda la responsabilidad y no hubieran pasado por la carcel. Es lo que pienso y veo con los 5 años de distancia

Jordi Alou
Jordi Alou
28.12.2022  ·  11:53

l´Imperi Residual Castellà No acceptarà negociació amb una colònia com Catalunya ni ara ni mai. Des de la instauració de la Matriu Imperial Castellana les salvatjades cap a Catalunya han sigut constants i mostren sense cap dubte el tracte colonial.
Continuem com a colònia dintre de la ficció Ñola i protegint amb tot l’armament del que disposen inclosa la corrupció. Si Catalunya encara no es creu que som una colònia malament anirem

Salut Carbonell
Salut Carbonell
28.12.2022  ·  11:54

Estic d’acord amb Agustí Delgado (10.12) i Francesc Dalmau (10.47) i també amb d’altres que seria massa llarg d’enumerar.
Tot plegat per dir que tant el Pedro Sánchez com l’Oriol Junqueres saben molt bé el que fan i la seva estratègia és claríssima. Catalunya a de ser una perfecte autonomia de l’Estat Ñ i per arribar-hi cal tenir el poder que otorga fer el que manen els poders fàctics ……. I que ens votin la gent tant si creuen el que diem com sino. I per aconseguir-ho com més gent els hi deuen el que guanyen millor perquè aquests vots ( i els dels seus familiars i amics) ja els tenen segurs……..

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
28.12.2022  ·  11:56

No crec que sigui això Sr. Cuscó, 08:38


No es va saber negociar bé l’investidura d’Aragonès per part de Jordi Sánchez

En Jordi Sánchez no va negociar res perquè no va voler, perquè ell mateix formava part de la conxorxa, amb el Gran Botifler Oriol Junqueras, per a negociar els indults i altres favors del naZionalista espanyol Pedro Sánchez, venent a Catalunya, venent a l’independentisme de base honest.

El posar al front de Junts a en Jordi Sánchez va ser un error no volgut del MHP Carles Puigdemont. Es va pensar que era un independentista de pedra picada, i el que ha mostrat és que és un DEPENDENTISTA al servei de Pedro Sánchez, al servei d’espanya.

Quan van nomenar Aragonès president de la Generalitat, com a mínim havia de garantir cert control dels mitjans de comunicació, i per malícia o per inútil, no ho va fer.
Així ens va que la TV3 o CatRadio, sota el control del Goebbels, Sergi Sol de la ER de Junqueras, només fa que donar espai a l’Aragonès i a la cúpula d’ER.

Carles Benito
Carles Benito
28.12.2022  ·  12:45

UN FRACÀS VOLGUT
I TREBALLAT A CONSCIÈNCIA

Ferran Moreno
Ferran Moreno
28.12.2022  ·  13:09

En Pere Subirana (22:54) torna a posar el dit a la nafra i en ofereix una visió de conjunt. No és només Esquerra, Esquerra, Esquerra i el Gran Botifler la causa dels nostres mals, és tota la classe política la que ens ha utilitzat, ens ha manipulat i ens manipula com vol en funció dels seus interessos electorals del moment.

Molta gent va decidir entrar en el joc de llaços i creus i de la defensa dels polítics rendits que havien incomplert el mandat sagrat del Primer d’Octubre, el mandat de la independència, començant pel propi president Puigdemont. Gran error que pagarem durant anys i anys.

Ara ja no tenim llacets, però seguim defensant ídols i màrtirs i la nostra lluita ha quedat limitada a queixar-nos de les injustícies i a criticar constantment el partit rival. Fa uns anys volíem i lluitàvem per la independència, ara sembla que sigui més important que el partit (processista) dels nostres amors guanyi a l’ajuntament o la presidència de la nostra comunitat autònoma espanyola o del seu parlament de la senyoreta Pepis.

Els partits saben que som fàcilment manipulables amb les emocions i sempre ens han tingut i ens tenen defensant el que a ells ens interessa. Saben que ens autoenganyem fàcilment perquè sempre necessitem creure en algú encara que ja ens hagi enganyat un cop o no sigui del tot fiable. Si seguim fent el que ells volen i seguim votant als uns i als altres seguirem fent-nos còmplices de la seva rendició i no sortirem mai del pedregar.

Potser la gent no ha deixat de ser independentista, però és un fet que molta gent s’ha tret la idea de la independència del cap. Com que ja no hi creu es conforma amb batalletes autonòmiques o amb alguna victòria de tercer nivell que els nostres tres partits independentistes aconsegueixen a Madrid fruit del seu encomiable esforç mirant de reformar Espanya.

Si es vol tornar a començar, que no ho tinc gaire clar perquè hi ha gent que només vol seguir, segurament primer caldrà fer net.
Aprendre dels nostres errors i fer net, però del tot.

Josep Carreras
Josep Carreras
28.12.2022  ·  13:18

Josep Maria Bagant 22:23
Es pot provar aquesta via de que parla el vídeo.
No hi tenim res a perdre i va en la línia del que proposava el professor Resina de denuncia internacional fora de la Unió Europea.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
28.12.2022  ·  13:23

Exacte, Partal, totalment d’acord! És cosa de pura lògica i P.Sánchez té tota la raó. La famosa taula de diàleg ha sigut des de fa estona una enganyifa monumental per a quatre despistats i quatre molt rucs. El que és incomprensible (o no??) és com Erc ha pogut fer tot el que ha fet amb aquesta “taula”.

Primer excloent JxC amb excuses peregrines, sense cap lògica; de fet a partir d’aqui ja era clar i inevitable que no hi hauria ni podria haver-hi cap negociació seriosa, per falta de quorum de la part independentista catalana. Ja que qualsevol acord hauria de ser ratificat per les forces independentistes absents. O sigui, com a màxim una “tauleta” entre governs.

I segon amb la vergonyosa i delirant signatura de juliol passat per part de Erc del document acceptant el marc de la Constitució, o sigui acceptant que Catalunya forma part de España i la seva “unidad”. Incomprensible si no és que l’únic que es volia i es vol és el precari govern de una regió menystinguda i sense cap dret. I de passada ajudar a que España sigui governada per les inefables “esquerres” que tots coneixem: les del 155, les de la repressió, les de l’infrafinancement, etc, etc.

La responsabilitat històrica de ERC és aclaparadora, i més que ho serà en el futur. I Sánchez, un “tros de quònima” il·lús, (qunta raó tenia, president Torra!!), que es creu de debó que ha eliminat el problema amb Catalunya. Veurem què diu el futur.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
28.12.2022  ·  15:22

La taula de diàleg ha servit d’esquer perquè els catalans estiguem distrets mentre el PSOE i ERC ens destrossaven a quatre mans. El camí era clar: estabilitzar el govern espanyol (aprovació de presupostos), blanquejar totes les anomalies democràtiques produïdes (Catalangate, Pegasus i un llarg etc) i trencar l’independentisme (expulsant JxC, acusant a l’ANC del què sigui i acorralant l’exili que no es vol rendir). Com a premi final els hi ha permès anorrear la llengua, principal bastió del catalanisme, i promoure lleis contra el dret de manifestació -ara et poden posar a la presó pel simple fet de protestar. La feina està feta però sembla que ERC encara deu voler anar més enllà, ja que ha demanat al PSOE de seguir amb la farsa. El PSOE considera que ja estem acabats i que no cal.
Quan un partit (ERC) es proposa destrossar el independentisme sense perdre el poder, està obligat a mentir descaradament, i per més gros sigui l’engany més difícil és que la gent s’en adoni. El fracàs de la taula de diàleg ha quedar segellat i els milers i milers de intelectuals sabuts que durant mesos i mesos ens han donat la matraca des de tots els Media venent la seva bondat han quedat en evidencia. Cap d’ells ho reconeixerà, però. És la política de terra cremada utilitzada quan l’objectiu ocult ès el contrari del que dius en públic. Tot en ordre: ERC seguirá regant amb generoses subvencions públiques els Media i aquests seguiran venent fum.

Marià Armengol
Marià Armengol
28.12.2022  ·  15:23

Gran exit del teatret de Guignol d’aquest Most Horrendous Puppet i els seus comparses: Mentres ens tenen entretinguts dient: que si no en saben… que si mira que es veia vindre que els enredarien… que si son babaus…El que fem es, irracionalment, fixar en el pensament la idea de que fan alguna cosa i, pobres, no s’en surten… (Exit de la seva estrategia).
Caiem de quatre grapes fent aixo. En realitat NI fan ara, Ni mai han volgut fer: Tot forma part d’una escenificacio que uns, ‘creduls’, ‘donant marge de confiança’ o ‘temps’ els hem permes.
Celebro que Vilaweb es vagi treient, de tant en tant, i encara poc, els guants de cromomolibde que sol usar quan parla d’ER.
Usualment les paraules signifiquen exactament el que dieuen. En el cas d’ER no s’ha de confondre ‘ser babaus’, o ‘inutils’ amb ser, del tot conscienment: T R A I D O R S !!!
Fa temps molts ho avisavem: Per la seva “hegemonia’ (Cap periodista avesat va pensar com la durien a terme???) ens han venut a tots. Al pais. I Molt greument als 4000 conciutadans inculpats, que les passaran magres gracies a la seva ‘transaccio’.
PS: Junts i Cup: Tampoc teniu vergonya:
1. Junts: No es suficient deixar la cadira i marxar del governet de merdeta: cal fotre’ls fora a ells!
Cup: Hi ha algu que es mereixi mes anar a la ‘paperera’ que aquesta infame gentola d’ER?
Dia que passa sense ‘Mocio de Censura’ es dia de col.laboracionisme amb l’enemic, perque, no ens enganyem: ER es tambe ‘l’enemic”

Roser Caminals
Roser Caminals
28.12.2022  ·  17:21

No sé si Pedro Sánchez ignora la societat civil perquè li convé o perquè la subestima. Sospito que és més la primera.
Només la ciutadania pot trencar aquesta narrativa oficial.

Jordi Romeva
Jordi Romeva
28.12.2022  ·  17:44

“El procés s’ha acabat”, diu el President del Govern espanyol i “No farem res fora de la Constitució espanyola”, diu el President de la Generalitat.
I ja està?. Oblidem-ho i cap a casa que aquí no ha passat res?
Què s’ha fet de les famílies dels presos?. Algun pare o mare ja es deu haver mort i els fills, com han viscut aquets deu anys?. I les dones i els marits?
Tampoc no sabem res dels iaios, del pares i dels germans dels nois i noies que han estat identificats i acusats, que han tingut o que estan pendents de judici, dels que se’ls ha arxivat la causa però segueixen tenint problemes per trobar feina ni dels que estan empresonats.
Ja s’ha acabat? I les depressions, la tristesa, el mal humor, l’insomni i sobre tot, la decepció s’han acabat? I com recuperarem els anys perduts, els projectes de vida que s’han estroncat, estudis, feina i les relacions amb familiars i amics.
Senyors presidents (i companyia), esteu molt equivocats i algun dia pagareu pel mal que heu fet, que feu i que seguireu fent mentre pugueu, us prometo però, que hi dedicaré totes les forces que encara em queden perquè no sigui gaire.

Rubén Cruz
Rubén Cruz
28.12.2022  ·  18:42

Senyor Camprubí (00:25)
L’editorial acusa ERC d’haver sostingut una taula de diàleg mentidera a ulls veients, i vostè ens parla amb paraules misterioses d’algú entossudit en moure’s sense tocar terra.
Qui és el Baró Rampant? Em penso que no serà el “mossèn” psicòpata –algú a qui l’experiència no li aprofita—, ja que va davallar aviat de l’arbre tauleta en mà fent molt de soroll i molt poques nous per menjar.
Aleshores, aital Baró no pot ser un altre que el president Puigdemont. El Consell de la República, juntament amb l’ANC, són les úniques entitats que mantenen viu el mandat de l’1O en aquesta desolada autonomia i, a falta de confirmació, sembla que trepitjar terra ben lluny d’on t’espera la salvatgina per construir-hi una estratègia alternativa a la rendició, sigui l’error denunciable.
En abril del 1977, Espanya va ratificar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, l’article primer del qual reconeix el dret a la lliure determinació de tots els pobles: la seva condició política i el propi desenvolupament econòmic, social i cultural.
BOE.es – BOE-A-1977-10733 Instrumento de Ratificación de España del Pacto Internacional de Derechos Civiles y Políticos, hecho en Nueva York el 19 de diciembre de 1966.

Per a buidar de contingut aquesta declaració convé tenir intèrprets negacionistes del dret de “tots els pobles”. Des dels anys 80 que es posen bastons a la renovació del Tribunal Constitucional, això no és cap novetat d’ara. Entre més petiteses, li correspon negar-li la condició de poble a qui el TC estimi oportú… per si alguna interferència política amenaça de girar
Tanmateix, el TC, el gobierno +PH i l’estat espanyol no són els únics que interessadament neguen. També hi són els independentistes de la reforma d’Espanya, que la volen una i amb balconada a la Plaça de Sant Jaume.
Sembla que l’estratègia del Consell de l’exili belga estant és fer valdre la condició de minoria nacional catalana dins l’estat espanyol. I què és una minoria nacional si no un poble? Farem l’esforç de defensar el nostre dret davant instàncies imparcials? O ens quedem de braços plegats veient com ens imposen una sortida estatutària?
És clar que “al terra hi ha els entrebancs del món real”. Per això no cal inventar-se de nous, com ara tauletes, reformes legals de delictes perquè persegueixin l’independentisme ni el català a l’escola, i renúncia a la unilateralitat, que és allò al que cap poble renuncia perquè és el seu dret quan no li es reconegut. La llibertat s’exerceix, no s’hi demana permís.

Senyor Subirana (22:54), aquí tothom ha claudicat, és cert. Però ni la gent independentista tenia motius –ara els té tots—per malfiar-se dels seus representants, ni tothom té la mateixa responsabilitat. Repartir claudicacions a tort i a dret sense que quedi ningú lliure de culpa ens atrapa en el derrotisme.

Necessitem un lideratge, i no tan sols ments brillants (senyor Ubach, 08:42) i astúcia. També necessitem responsabilitat política dels qui són a l’oposició -Junts i les CUP— però no en fan (senyor Armengol, 15:23). Fem que la sort –i la Justícia— ens enxampi esforçant-nos.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
28.12.2022  ·  19:15

Vicent Partal, genial, gran editorial política i jo diria que també jurídica. L’última frase és extraordinària, en què manifesta que el president de les espanyes identifica l’independentisme català amb ER, greu error, encara que pot ser molt útil per a l’estratègia del sobiranisme i l’exili. Pressento que el moment de l’embat és molt a prop.

Antoni Roca
Antoni Roca
28.12.2022  ·  19:32

Observem amb indiferència com el tren va costa avall, tot i que intenta frenar.

Oriol Martí
Oriol Martí
28.12.2022  ·  19:39

Vicent, TOTA la raó del món.
No fa gaires dies, parlaves de Josep Fontana, de la gent que ho fem tot. Sí, de la gent anònima, que basteix la resistència diària. Com diu l’amic Pedregal, la darrera frase és extraordinària. Amiga Shaudin Melgar, no et desencisis en la distància. Fas un paper molt important.
Amics que estimo, per bé que no conec i que llegeixo amb respecte i esperit crític: Som un exèrcit amb moltíssims soldats i pocs generals.
Que tremoli Aragonès en veure tanta gent compromesa. El poder colonial que ell representa, té data de caducitat. Han anat massa lluny. Nosaltres seguim on érem.
Aprofito per felicitar-vos l’any 2023. Grans rius ens esperen (Martí Pol dixit).
Gràcies Vicent
Oriol Martí

Enric Orensanz
Enric Orensanz
28.12.2022  ·  21:01

Ja està tot dit, on podem anar amb aquest govern de titelles?

Berta Carulla
Berta Carulla
28.12.2022  ·  22:46

El comentari del Pere Subirana és el que puc llegir, i en general, la resta, em sona com un lament insuportable derivat precisament de la realitat que s’exposa en aquest comentari del Pere S. I ja fa tant que dura..

Pere Planella
Pere Planella
29.12.2022  ·  00:34

Comparteixo casi al 100×100 tots els comentaris els he llegit tots, sempre he entès que la DUI està legítimament proclamada i que roman suspesa, tot aquest enrenou de la política a l’estat espanyol i els diners que es gasta per emmordassar l’independentisme es per que saben de sobres que la DUI esta suspesa i que es pot aixecar en el moment oportú, tenen molta presa per engarjolar al nostre president legítim, recordeu que va declarar la DUI sen legítim i democràticament president del parlament de Catalunya, potser que no estigui escrit però totes les TV del mom ho poden certificar que esta declarada, l’estat espanyol diu que no hi aura cap referèndum dons estan ven equivocats ja hem podem començar un demà mateix i no podran impedir apuntar se massivament al CxR això esta fora del seu control per els d’aquí i els d’allà això si que seria un bo cop de puny als destrossaríem els d’aquí i els d’allà , desitjaria tenir moltes discrepàncies del meu comentari que hem demostraria si vaig errat o no, si no vaig errat no espereu que el temps es or pels catalans,

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any