Un estudi del Centre Conjunt d’Investigació de la Comissió Europea ha analitzat els resultats electorals de 80.000 territoris de la Unió Europea per determinar el rebuig a la immigració i l’euroescepticisme, amb dades de l’Eurobaròmetre entre el 2011 i el 2019. La correlació de l’estudi conclou que, com més antiimmigració, més euroescepticcisme.

El diari alemany Zeit ha elaborat un mapa a partir de les dades de les últimes eleccions europees que mostra Catalunya com un dels territoris de la UE amb un percentatge de vot més baix, és a dir, més antiracista. Les zones pintades de blau representen el percentatge menor de vot antiimmigració, mentre que les pintades de vermell és on hi ha un vot més contrari a la immigració. S’han exclòs els territoris on no va assolir-se el 70% del vot vàlid total.

El País Valencià i les Illes presenten percentatges similars a les autonomies de l’estat espanyol, mentre que Catalunya Nord es divideix clarament entre la costa –més percentatge antiimmigració– i l’interior –més tolerant–, mentre que no s’hi recullen dades d’Andorra perquè no és un estat membre de la UE.

Espanya, Portugal, Romania, els Països Baixos, Xipre, Letònia, Lituània i Grècia se situen al capdavant dels estats més tolerants, mentre que Itàlia, Hongria, Polònia la República Txeca, Letònia, Eslovàquia i el nord de França concentren els percentatges més alts de vot antiimmigració. Alemanya, el Regne Unit, Àustria, Bulgària, Bèlgica, Suècia, Finlàndia i Dinamarca mostren un comportament diferent en funció del territori.

L’informe conclou que els territoris menys poblats de la UE tendeixen a votar partits amb un discurs antiimmigració. A més, confirma que els nivells baixos d’educació, els ingressos baixos i factors sociodemogràfics com ara l’envelliment tenen més influència en el vot antiimmigració que no pas la presència d’immigrants en un territori determinat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.