auxiliars

Els resultats preliminars de l’assaig clínic CombiVacs de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid han evidenciat que una dosi del vaccí de Pfizer produeix una resposta immune forta i efectes secundaris moderats en persones amb menys de seixanta anys que van rebre una primera dosi d’AstraZeneca.

A començament d’abril, Sanitat va prendre la decisió de vaccinar amb AstraZeneca tan sols les persones més grans de seixanta anys arran de diversos casos de trombosi “molt rars” en persones de menys edat, seguint l’exemple d’altres països europeus com França o Alemanya.

Aquesta restricció va provocar que moltes persones de menys de seixanta anys que ja havien rebut una dosi d’AstraZeneca no poguessin rebre la segona injecció preceptiva al cap de dotze setmanes, quan es recomanava la seva administració. Els afectats són, principalment, personal essencial com professors o policies.

En aquest assaig clínic fase 2, comparatiu, randomitzat i adaptatiu, hi han participat 676 pacients de diferents grups d’edat dels 18 als 59 anys que han rebut una sola dosi d’AstraZeneca.

Ara doncs, amb aquest estudi a la mà, el govern espanyol haurà de donar les directrius sobre què fer amb les persones a les quals se les va administrar una primera dosi. L’Agència Europea del Medicament, per exemple, defensa des de fa setmanes l’administració de la segona dosi amb AstraZeneca i no amb un vaccí diferent. Davant dels diferents criteris d’aplicació del vaccí entre els països de la Unió Europea, els experts van publicar una anàlisi per edats sobre els beneficis i riscos tenint en compte el reduït nombre de casos de trombes amb trombocitopènia. L’EMA assegura que els beneficis del vaccí d’AstraZeneca “augmenten amb l’edat” i amb una major incidència del virus.

Malgrat aquest aval científic del regulador, diversos governs europeus, entre els quals l’espanyol, van optar per posar AstraZeneca només als majors de seixanta anys. D’altres, només als majors de cinquanta-cinc anys, perquè la majoria de casos rars de trombes s’han detectat en menors de seixanta anys, principalment dones.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.