L’Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) ha defensat novament l’administració de la segona dosi amb AstraZeneca. Davant dels diferents criteris d’aplicació del vaccí entre els països de la Unió Europea, els experts han publicat una nova anàlisi per edats sobre els beneficis i riscos tenint en compte el reduït nombre de casos de trombes amb trombocitopènia. L’EMA ha assegurat que els beneficis del vaccí d’AstraZeneca “augmenten amb l’edat” i amb una major incidència del virus.

El risc de morir per covid-19 només és inferior al de patir trombes estranys entre els menors de 30 anys. Tanmateix, aquests s’exposen a un major risc d’acabar a l’UCI per covid-19 que a tenir aquesta reacció. Per la resta de grups d’edat, en general els riscos per la covid-19 superen les possibilitats de patir trombes.

“Esperem que l’anàlisi ajudi els estats a optimitzar l’ús dels vaccins en funció de la seva situació epidemiològica”, ha defensat Peter Arlet, responsable d’anàlisi de dades a l’EMA.

L’EMA va determinar a principis d’abril que un grup reduït de trombes estranys podien ser “efectes secundaris infreqüents” del vaccí i les va catalogar com a tal. Ara bé, el risc és tan baix que va continuar defensant el seu ús per tots els majors de divuit anys. El risc de patir aquesta reacció és d’1 cas per cada 100.000 habitants vacinats amb AstraZeneca. Per l’ús d’anticonceptius és d’uns 40 casos per cada 100.000 dones a l’any.

Malgrat l’aval científic del regulador, diversos governs europeus, entre els qual l’espanyol, van optar per posar AstraZeneca només als majors de seixanta anys. D’altres, només als majors de cinquanta-cinc anys, perquè la majoria de casos rars de trombes s’han detectat en menors de seixanta anys, principalment dones. Tanmateix, fins ara l’EMA no tenia dades suficients per a poder determinar que l’edat o el gènere fossin factors de risc.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.