Un conseller Rovira cofoi no concreta si es respectarà l’opció triada per les famílies

  • En la conferència de premsa per a presentar les dades de la consulta sobre la llengua base, Rovira ha fet befa sobre allò que ha anomenat "imposició del Botànic"

VilaWeb
El conseller José Antonio Rovira en un moment de la roda de premsa (fotografia: EFE / Ana Escobar)
06.03.2025 - 13:53
Actualització: 06.03.2025 - 15:01

“Això no era una competició entre el valencià i el castellà”. “Guanyen les famílies”. “Les famílies definiran el mapa lingüístic de la Comunitat Valenciana”. “Hi ha un equilibri entre totes dues llengües”. Hem donat la llibertat d’elegir a les famílies”. Aquestes són les frases que el conseller d’Educació, José Antonio Rovira duia preparades per a dir al començament de la roda de premsa de presentació de les dades globals de la consulta sobre la llengua base.

I a partir d’ací, el conseller, sempre somrient i content amb com ha transcorregut el procés, i content amb els resultats, i content amb què la llibertat educativa haja triomfat per damunt de la imposició del govern del Botànic. Això també ho duia anotat.

“Aquestes dades ens les han donades les famílies, no les ha elegides l’administració”, ha dit, també, Rovira. Quan li han preguntat si, com va dir ahir, pot garantir que es respectaran les opcions de les famílies, Rovira s’ha desfermat: “Em resulta curiosa tota aquesta preocupació que fa setmanes que tothom té. Em resulta curiós que ara estiguem preocupats per si cada família podrà tenir l’opció triada o no. Durant els vuit anys anteriors, amb el Botànic, aquesta preocupació no hi era. Et cascaven el model i te’l menjaves. Durant vuit anys”.

I aquesta darrera frase l’ha repetida cofoi mentre donava temps al director general Ignacio Martínez Arrúe perquè pensara la resposta que també ha desembocat en el Botànic: “Amb el model del Botànic van desaparéixer les dobles línies en alguns centres i a l’alumnat se’l va obligar a passar al valencià”. I encara ha dit que el dret d’elecció no és un dret absolut, però sí que tracta de fer que la majoria dels alumnes tinguen el dret.

La igualtat segons el conseller

La llei Rovira marca que en l’educació infantil, s’impartirà un màxim del 60% de les hores lectives en català. I en l’ensenyament secundari, aquest màxim es redueix al 50%. Una de les afirmacions del conseller, en la seua introducció era que “Hi ha un equilibri entre totes dues llengües”, quan li hem recordat que en la vida real l’equilibri no hi és, i que el català és la llengua minoritzada en el País Valencià i que la llei de llibertat educativa no fa res per a evitar-ho en limitar-la a aquest 50%, el conseller Rovira ha respost que el model d’immersió lingüística feia que la llengua es parla menys. “El seu model va fracassar. Nosaltres hem canviat el model. La llei de llibertat educativa ha dut aparellada els diplomes de valencià per a promoure el valencià entre la gent jove”. Després ha recordat que aquestes titulacions també es donaran en les zones castellanoparlants “on el Botànic permetia l’exempció. Nosaltres no volem que la gent demane l’exempció perquè tindran una titulació que els vindrà molt bé. El model anterior va ser un fracàs. Hem de canviar d’estratègia. Estem contents del resultat”.

Campanyes inconcretes de promoció

Per a incentivar que els joves trien la llengua pròpia, el conseller ha dit, sense concretar res, que es plantegen de fer promoció en les comarques castellanoparlants. “Però molt a poc a poc. No els podem imposar assignatures troncals en valencià”, ha dit, i ha afegit, “Estem a favor de promocionar de manera amable i consensuada el valencià en les zones castellanoparlants”. Tot això sense terminis, sense cap estudi previ i sense cap compromís.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor