Un centenar d’escriptors empapera de literatura el centre de Barcelona i València per protestar contra la intervenció de la ILC

  • La convocatòria de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana s’ha fet extensiva a tots els Països Catalans

VilaWeb
Sebastià Bennasar
22.09.2017 - 22:35
Actualització: 23.09.2017 - 10:10

Un centenar d’escriptors, llibreteres, editors i traductors de totes les edats ha empaperat aquest vespre el centre de Barcelona i de València amb versos i frases literàries d’altres escriptors. Una acció amb la qual protestaven contra la intervenció dels comptes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i en defensa d’aquesta entitat.

La convocatòria l’ha feta l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) en una junta extraordinària i ha tingut una resposta multitudinària. En poc més de mitja hora, els convocats han enganxat més de dos-cents pasquins i se n’han hagut de fer de nous. L’acció s’ha repetit arreu dels Països Catalans amb encartellades semblants d’escriptors a Menorca, Eivissa i València, per exemple.

La intervenció dels comptes de la ILC s’esperava des del moment que el govern espanyol l’havia inclosa en la llista dels 300 organismes sotmesos a ‘vigilància especial’. Això havia complicat moltíssim els tràmits burocràtics, ja que cada pagament s’havia de fer amb una declaració responsable de no incórrer en cap delicte.

Foto de família abans de l’acció

‘Al matí ja ens havien tallat l’aixeta dels comptes i les reserves de diners que teníem per a fer les activitats ordinàries del tercer trimestre han quedat blocades’, ha explicat la directora de la ILC, Laura Borràs. Això fa que les nòmines dels treballadors no perillin, però sí les aportacions al Festival de Poesia de Sant Cugat, el seminari de traducció de poesia de Farrera o el concert de l’Horiginal i també la celebració dels vuitanta anys de la institució. ‘Mirarem de salvar el que puguem i com puguem, però ara no podem pagar res. És cert que molts dels participants ens han dit que no ens preocupem, que ja ho cobraran quan es pugui, però el que pretenen és paralitzar la realització d’activitats culturals a Catalunya’, ha denunciat Borràs.

A l’Ateneu Barcelonès, punt de la convocatòria, els ànims d’indignació es mesclaven amb una certa emoció festiva pel retrobament d’amics i coneguts que feia temps que no es veien. Mentre el porter que controlava els accessos estava desbordat, una corrua de lletraferits omplia galledes per preparar la cola per a enganxar els cartells. Entre els qui donaven instruccions, hi havia veterans com Joan Rendé i el degà de la ILC, Francesc Parcerisas, dos homes que duen a l’esquena moltes encartellades.

La presidenta de l’AELC, Bel Olid, ha explicat: ‘La junta s’ha mobilitzat molt ràpidament perquè pensàvem que havíem de fer alguna cosa per la Institució, una entitat creada durant la guerra a instàncies dels escriptors. Però a més a més era l’hora d’afegir-nos organitzadament al moviment popular en defensa de la llibertat d’expressió i dels drets civils amb una acció col·lectiva i no violenta, com totes les que s’han fet fins ara.’ Entre els textos seleccionats per a l’encartellada, hi ha autors de tots els Països Catalans i de totes les èpoques ‘amb una barreja de missatges que van des del més literal en defensa dels drets fins als més poètics’. Olid ha dit que estava convençuda que els escriptors respondrien, però que estava ‘molt contenta de veure aquesta barreja de totes les edats’.

El sector cultural no solament s’ha manifestat amb aquesta acció i amb la signatura de nombrosos manifestos que es presentaran els dies vinents demanant de votar en el referèndum, sinó que els escriptors també es van movent en el marc de la diplomàcia cultural. Així, el Pen Català intenta promoure una condemna contra la intervenció espanyola, i per una altra banda, Marina Espasa, coordinadora de l’oficina de Barcelona com a ciutat literària de la UNESCO,  promou una carta perquè les altres vint ciutats literàries facin una declaració de solidaritat amb Barcelona. Espasa explica: ‘Trobo que aquesta protesta, omplint de paraules d’escriptors una ciutat que és una ciutat literària és tot un encert, la millor manera que tenim de protestar és omplir-ho tot de paraules’.

Just abans de començar a enganxar poesia per les parets de la ciutat, tots plegats s’han fet una fotografia de família al pati de carrosses de l’Ateneu. Qui més qui menys tenia ganes de començar la feina ‘i el camí cap a la sedició’. Entre els presents hi havia des de sèniors com Enric Casasses fins a jovençans com Sebastià Portell, en una convocatòria totalment transversal.

Bel Olid i Laura Borràs donant el tret de sortida de l’encartellada

Els manifestants s’han dividit en sis grups  –tants com cubells amb cola i material per a enganxar hi havia– i han començat l’activitat després que la directora de la ILC, Laura Borràs i la presidenta de l’AELC, Bel Olid, enganxessin conjuntament un parell de cartells.

I és clar, entre els manifestants, gent amb memòria del present, com Àlex Broch, un dels màxims estudiosos de la nostra literatura: ‘El neofranquisme s’ha tret la careta després d’una fase de democràcia formal.’ També ha dit que la reacció d’avui havia estat molt bonica i que des del punt de vista espanyol el gran fracàs era no haver acceptat l’estatut del 2006. ‘Quan Pedrolo deia que era independentista era l’únic que coneixíem que ho deia. Ara en coneixem una gernació.’ ( També us pot interessar Set-cents escriptors signen un manifest a favor del referèndum)

Imatges de l’acció a València:

Un grup dels encartelladors a València
Lectors espontanis
Joan Navarro i Gemma Pasqual

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any