Un centenar d’economistes provinents del món acadèmic, empresarial i financer del país han fet un manifest a favor ‘d’un vot lliure i sense amenaces’. En aquest document, el col·lectiu ha considerat que la ‘campanya d’alarmes econòmiques’ per part de dirigents d’importants institucions ‘no estan fonamentades ni des d’una perspectiva econòmica i financera, ni de les normes jurídiques’. En aquest sentit, ha ‘recriminat’ les amenaces del governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, que va advertir sobre un ‘corralito’ en cas d’independència, perquè poden ‘desestabilitzar tot el sistema bancari’. ‘El sistema financer no es veuria afectat amb la independència’, han conclòs els economistes signants.

‘Una Catalunya independent és viable econòmicament; ho seran les pensions, com ho és el sistema financer’, així ho sosté el manifest a favor ‘d’un vot lliure i sense amenaces’ que han signat un centenar d’economistes catalans. A més, defensa que ‘en qualsevol escenari la República catalana i el seu sistema financer seria part integrant de l’euro’ perquè ‘no hi ha cap agent que tingui interès de què Catalunya’ en surti.

De fet, segons els signants del manifest, ‘una Catalunya independent seria viable econòmicament’ i ‘li aportaria avantatges i major benestar’.

Davant d’això, els professionals de l’economia s’han expressat a favor que la ciutadania ‘pugui decidir, lliurement i democràticament, quines volen ser les seves estructures institucionals i el seu marc de relacions amb els països veïns d’Europa’. A més han convidat a ‘votar lliurement el pròxim 27-S’.
D’entre els signants d’aquest manifest destaquen el consultor Miquel Puig; la degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB, Elisenda Paluzie; el doctor en economia financera i comptabilitat Joan B. Casas, i la Catedràtica d’Economia Pública Núria Bosch.

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de Vilaweb