Des de fa vint anys, el tercer dissabte de maig es fa a Massalfassar l’encontre de cantadors més emblemàtic i amb més tradició de les terres valencianes. Organitzat per la Colla de Dimonis de Massalfassar i l’Associació Cultural Tramús – Tradició i Música, el Cant al Ras aplegarà aquest vespre més d’un centenar de músics i cantadors que interpretaran el bo i millor de la tradició musical del País Valencià: cants de batre i de bressol, albaes i cant d’estil, jotes i fandangos, cançons de murga i de taverna, balades tradicionals i romanços de cec.

Aquest vintè Cant al Ras, adherit a l’Any Tio Canya, tindrà una parella de convidats de luxe: els glosadors mallorquins Mateu Matas ‘Xurí’ i Maribel Servera ‘Servereta’. Xurí i Servereta són, actualment, dues de les principals veus de la cançó improvisada a la Mediterrània. Convidats en nombrosos festivals i encontres internacionals, la seva habilitat per a improvisar versos en pocs segons, sense cap mena d’acompanyament musical, sobta per la perfecció formal i pel contingut.

El Cant al Ras és una trobada espontània, en què l’ordre d’actuacions es confecciona sobre la marxa, a peu d’escenari, i on fins a darrera hora no se sap la llista completa de participants. Ara per ara, a banda els convidats mallorquins, ja hi han confirmat la participació un bon reguitzell de cantants: Rebeca Ibáñez amb la rondalla Tocs i Cants, Jacint Hernández, Pep Gimeno ‘Botifarra’, Jonathan Penalba, Hilari Alonso, Arrop i Talladetes, Urbàlia Rurana, la rondalla del Grup de Danses de Quart, Raül Vidal, Martí Jover amb Jesús Barranco, David Reig, Quim Sanç, l’Escola de Cant d’Estil del Puig (amb els cantadors Milio del Puig, Fernando el Ratllat, M. Carme Barbancho, Raül Luis i Laura del Puig, entre més), el grup Jamm Ball Folk i la Xe-ranga.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb