Un avís sobre la violència ultra

  • Aquests dies veiem com la dreta espanyola va carregant-se d'arguments per a exercir la violència, per a justificar la violència. Obertament i sense dissimular

Vicent Partal
19.11.2023 - 21:40
Actualització: 19.11.2023 - 21:47
VilaWeb
Dissabte a les concentracions de Ferraz van aparèixer banderes amb la cara de Miguel Ángel Blanco, per a relacionar el PSOE amb la seua mort (fotografia: Víctor Lerena).
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Aquests dies tots hem pogut observar com ha reaccionat la dreta espanyola als pactes d’investidura, a l’anunci de la llei d’amnistia i a l’acord entre Junts i PSOE que crea un mecanisme internacional de negociació, fet considerat humiliant per a aquest sector polític espanyol.

La tradició violenta de la dreta espanyola no cal que l’acreditem. Ve de segles, ja. La coneixem tots i molts de nosaltres l’hem haguda de suportar durant la nostra vida, durant tota la nostra vida. La violència per a ells no és sinó un mètode d’actuació. El consideren normal i raonable quan es tracta d’imposar les seues idees sobre els altres.

En tot cas, la modulen segons les necessitats. A voltes, n’han tingut prou amb la violència ideològica, amb la creació d’un ambient hegemònic que els permet d’acorralar l’altre sense gairebé necessitat de passar a l’acció –la transició valenciana podria ser-ne l’exemple més recent i, així i tot, hi ha les bombes, entre més a Joan Fuster, i els assassinats, entre més de Miquel Grau i Guillem Agulló. Però, durant tota la història, és una evidència incontestable que l’espanyolisme, Espanya, ha confiat en darrera instància sempre en la violència armada, en l’atac armat contra l’altre, com a garantia última del seu poder. Fins al punt que la seua constitució proclama que la unitat de l’estat es basa no en la voluntat de la gent sinó en els fusells, canons i tancs de l’exèrcit.

I aquests dies veiem com van carregant-se d’arguments per a exercir-la. Les declaracions deslegitimadores que fa la dreta espanyola són obertament violentes i alimenten la violència. Les concentracions, manifestacions i aldarulls són violents en el to i en la intenció. L’episodi Vidal-Quadras és estrany, molt estrany i sospitós. I les agressions s’han començat a normalitzar, a poc a poc encara, però un poc més cada dia que passa.

Tant, que el to, les maneres i la intensitat m’han recordat aquests dies, per moments, la Itàlia dels anys de plom i he tornat a llegir Sciascia i Pasolini, preocupat per les semblances. Aquell Pasolini que ho va avisar amb tanta agudesa: “En la llengua, en la manera com parlen, en què diuen hi ha el símptoma de què són.”

Per tot plegat, crec que no podem descartar i no hauríem de descartar la possibilitat d’un esclat de la violència ultra. I crec necessari de parlar-ne.

Perquè els avalots feixistes que hem vist aquestes nits a Madrid s’extingiran amb el temps. És molt difícil que una mobilització diària, siga per la causa que siga, aguante. I la frustració pot fer que els participants més radicals, especialment si van sovintejant les agressions al carrer, recuperen la seua tradició, aquella de l’infame “dialèctica del puny i les pistoles” i cerquen de substituir i prolongar l’impacte que evidentment han tingut fins ara amb accions dures i violentes, que obliguen a la reacció i a la dinàmica de l’enfrontament directe.

Sabent, a més, com saben, que compten amb la complicitat de la policia, dels tribunals i de la majoria de poders de l’estat espanyol –ben segurament del monarca i tot. I sabent també que, comptant amb això, ens poden situar a tots plegats d’una manera relativament ràpida en un escenari on tot trontolle. Un escenari en què, molt en particular, l’independentisme ha de saber què vol fer.

La crisi oberta dins la nació espanyola és una gran oportunitat per al catalanisme, i no tan sols al Principat sinó també al País Valencià i a les Illes. Però les oportunitats, com ho vam aprendre a la perfecció el 2017, no es poden deixar passar i cal estar preparats per a traure’n profit. Per això crec que cal parlar d’aquesta possibilitat; posar-la a l’agenda, discutir-la serenament, raonar i marcar el terreny de joc.

Cal parlar-ne per la transcendència del combat, per les implicacions sobre la seguretat de tothom i per la tradició del moviment. I és evident que, si arriba aquest moment, caldrà plantar cara al feixisme al carrer. Sense dubtar-ne ni un segon i amb la contundència i la persistència que calga.

Però també podria passar –a petita escala i ja em perdonareu la metàfora tan arriscada que faré– que un dia d’aquests tornem a trobar-nos amb un front d’Aragó o un “Madrid us crida” tot reclamant que deixem les nostres reivindicacions per a concentrar-nos a defensar la legitimitat democràtica.

I per això em pregunte en veu alta si de debò seríem tan ingenus de defensar sense matisos aquells que no han dubtat ni un sol instant a fer servir la violència contra nosaltres –del colp pactat del 81 a la ràtzia del 92 o el Primer d’Octubre; dels assassinats extrajudicials amb la calç viva a les tortures a les comissaries, la presó i l’exili. Perquè no tingueu cap dubte que correran a fer servir el feixisme com a excusa perfecta per a frenar i allunyar l’alliberament nacional. Cosa que, a hores d’ara i amb tot això que hem après, tampoc no hauríem d’acceptar.

 

PS: La feina de VilaWeb és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim, i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
19.11.2023  ·  22:02

No es faran enrere, perquè veuen que no aconsegueixen aturar allò que volen aturar. D’entrada, quan ens criden a “defensar l’ordre constitucional” i totes aquelles coses seues, caldrà fer el sord.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
19.11.2023  ·  22:09

Al capdavall, fa temps que sabem que fora d’aquest estat viurem millor; si més no, més tranquils.
I això fa pinta que pot fotre un pet com un aglà. Desempalleguem-nos-en. Preparem-nos per al 2025.

Dolors Puig
Dolors Puig
19.11.2023  ·  22:10

Et deixes l ‘atemptat de la Rambla de Barcelona. Han tapat amb calç les proves perquè no se sàpiga el què tothom amb dos dits de front pensa i
s’ imagina.
Es un exemple més dels que ja has exposats.

Carles Serra
Carles Serra
19.11.2023  ·  22:25

Quanta raó Sra.Dolors Puig 22:10 quanta raó.
Apreciat Vicent, si aquesta dreta està tant envalentonada és perquè no fa gaire tenia la complicitat d’això mal anomenat esquerra espaÑola; recorda els aplaudiments del tota la bancada franquista en el parlament de Catalunya PP-Ciudadanos i PSO€ aplaudint tot un referent per l’esquerra com aquest Coscubiela; ja que dir lo més recent a l’ajuntament de Barcelona.
Vicent, és l’espaÑa i la seva societat, que per cert, també la tenim imposada en els Països Catalans.

Jordi Masachs
Jordi Masachs
19.11.2023  ·  22:26

Bona editorial, Partal
Només recordar-te, davant la permanent i secular indefensió, dues lliçons separades per més d’un mil·leni: la de Vegeci a la Poliorcètica i la d’en Mendiluce a “L’amor armado”. Lamentablement, no anem a millor.
Salut i república 🖖🏻

Carmen Vilalta
Carmen Vilalta
19.11.2023  ·  22:48

No se com, pero hauriem d’exigir eleccions a Catalunya

Ramon Perera
Ramon Perera
19.11.2023  ·  22:53

A mi em preocupa especialment, i no precisament des d’ara, la idea vehiculada en aquesta frase de l’editorial: “Un escenari en què, molt en particular, l’independentisme ha de saber què vol fer.”

Xavier Clèries
Xavier Clèries
19.11.2023  ·  22:54

Convindria que la llei d’amnistia fos posterior a la resolució del TEDH i mentrestant que Espanya es mostri tal qual és.

JORDI PAGES
JORDI PAGES
19.11.2023  ·  23:06

a las “pressumptes esquerres espanyoles” si tenen “problemes” amb el feixisme de seu país…no hem d’anar a salvar-los…hem de dir i fer allò de “me queda lejos” “y os dejamos solos con los vuestros”, que “se salvin ells, si poden”….nosaltres hem d’agafar la porta i marxar d’aquest estat ruïnos i espoliador

Joan Garrigó
Joan Garrigó
19.11.2023  ·  23:06

El PSE pal de paller d’aquest Estado,va governar amb majoríes absolutíssimes durant 14 snys.
El feixisme actual és cslcat al nazisme dels anys 32-45 a Alrmagna.
A Alemagna han aprés sembla ser la lliçó i a les escoles,mitjans de comunicació etc, s’ha fet pedagogía dels tristos fets que van succeir al pais.
A España per contra s’han amagat els fets,crims i atrocitatscdel franquisme durant i després de la guerra civil,no s’ha fet pedagogía ni s’han difós els fets ni res de res,és com si la história començés a l’any 1978. Al principi citava els 12 anys de majoríes absolutes del PSOE,ells també son responsables del que passa avui día per no haber fet pedagía ni lleis per impedir que el feixisme tingués seguidors cada día més abundants,menys cal viva i menys GAL i més lliçons d’história.
Que no plorin tant ni contin amb mí per salvar-se de les seves responsabilitats i ineptituts.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
19.11.2023  ·  23:21

D’acord Xavier Clèries. Però crec que ja passarà això que dius, perquè les forces vives de España no han entès encara el que els pot venir damunt procedent del TJUE. I faran trenta mil manipulacions per a endarrerir al màxim la llei i diluir-la: des del Senat fins al TC on de segur anirà a parar. Estem parlant probablement de un mínim de mig any.

Dit això, en efecte els partits independentistres catalans i sobretot les bases militants de l’independentisme haurien de preparar-se per a respondre de manera eficaç i intel·ligent a la probable violència dels feixistes i dels seus protectors i acòlits, d’aquí i d’allà. Convé amb urgència definir una estratègia i aplicarla immediatament, si bé sense parlar-ne massa; a nivell públic gens mi mica. Cal que treballem, cal que ens preparem i analitzem fredament les coses que passen i que poden passar, lluny del victimisme i de la defensa.

Jaume Riu
Jaume Riu
19.11.2023  ·  23:40

NO ENS FA POR LA SEVA VIOLÈNCIA

La crisi oberta dins del nacionalisme espanyol és una gran oportunitat per a l’independentisme de Catalunya, i no tan sols al Principat sinó també al País Valencià i a les Illes. Però les oportunitats, com ho vam aprendre a la perfecció el 2017, no es poden deixar passar i cal estar preparats per a traure’n profit.

Primer vull fer dos apunts que Vicent Partal no diu a l’editorial, i aquests dies hi he hagut de recórrer al sentir els comentaris atemorits de parents, amics, coneguts i saludats que els fa por la violència ultra desfermada a Madrid.

1. Es tracta sobretot, de tenir present que malauradament Espanya es va adherir al Tractat de l’Atlàntic Nord -allò que en diem la OTAN-, el 30 de maig de 1982 i el govern de Felipe González va guanyar les eleccions del 28 d’octubre de 1982 per majoria absoluta amb la promesa de crear milions de llocs de treball i la promesa de fer un referèndum per sortir de la OTAN, però tot era mentida. El referèndum amb preguntes malicioses es va fer el 12 de març de 1986 i va guanyar la permanència amb un ajustat 52% tot i que Catalunya, Navarra, el País Basc i Les Palmes van dir que no.
Amb la permanència a la OTAN, l’exèrcit espanyol ara es troba que se li han girat les tornes i ha d’obeir els alts comandaments de l’Aliança, i no té poder per iniciar accions militars arbitràries sense permís.
En l’estrany cop d’Estat del 23-F de 1981 encara van treure tancs al carrer, però després ja no ho han pogut fer.
Tranquils doncs, que hem vist els moviments nerviosos dels militars, però no ens poden fer res.

2. Hem de tenir també present la signatura de l’acord d’adhesió d’Espanya a la Comunitat Econòmica Europea l’any 1986 -aleshores la CEE i ara és la Unió Europea-, que és una unió confederal d’Estats que mantenen els règim polític de cada un, però entre les servituds signades en el Tractat de la Unió hi ha mandat inequívoc de prohibir que els països membres llencin l’exèrcit contra els propis ciutadans.
Si els moviments nerviosos dels militars nacionalistes espanyols volguessin treure l’exèrcit al carrer, primer haurien de marxar d’Europa.

De manera que es poden atonyinar entre ells, però nosaltres a la nostra. És una oportunitat per fer efectiva la confrontació independentista unilateral, perquè no ens fa por la seva violència.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
19.11.2023  ·  23:59

De moment, la millor defensa contra el feixisme, és mantenir el govern del PSOE i Sumar.
Després, serà donar més pes al vot de l’independentisme a Madrid mijtançant una gran coalició política que agrupi a ERC i Junts… o a Junts i ERC per aprofitar la Llei d’Hont.
La propera legislatura espanyola (2027) necessitarà més vots al bloc de dreta-centre-esquerra ( de PNB a Sumar) per oposar-se al bloc d’ultradreta.(PP-Vox) que previsiblement continuarà creixent.
Finalment, l’ultradreta espanyola arribarà al poder i abolirà la Constitució del 78.
Per tant, a Catalunya tenim uns 8 anys per reorientar i organitzar completament l’estructura política del sector independentista que ara mateix no és una majoria ni està organitzat.
Si ho farem, o no, fa de mal dir.
Si tot continua igual de miserable com ara, no ho farem.

Carles Lombarte
Carles Lombarte
20.11.2023  ·  00:00

Bona nit sr Partal, molt d.acord amb el seu punt de vista, com quasi sempre, però en la meva opinió no és cert que la ce espanyola digui que la unitat d.espanya es fonamenti en els fusells, tot i que Espanya ho entén així.
La ce diu que l.exercit ha de defensar la integritat territorial, sembla el mateix però jo ho veig diferent.
Salut

Joan Carles Melgarejo
Joan Carles Melgarejo
20.11.2023  ·  01:12

Tot llegint aquest article, em recordo de que el nostre himne nacional, ves per on, diu “per quan vingui un altre juny, esmolem ben be les eines….el problema és que aquest estiu, amb el temps anòmal que fa, potser hi hagi molt per a segar però, ara per ara, sembla que no hi hagi segadors ni eines per a fer-ho; a més, fa temps que hem oblidat com es feia la sega i, pitjor, ens fa mandra o acollona de pensar-hi. Per això ens inventem aquella meravellosa excusa de que això de segar no és propi d’aquests temps ni de nosaltres, que ho facin altres… El problema és que, si no es cuida els camps i si a sobre no s’hi arrenquen i cremen les males herbotes, aquestes hi aniran creixent, ofegaran el cultius i aleshores sols hi haurà bosc i brolla de mala qualitat, on no hi haurà ni bolets. O sigui que passarem més gana que un mestre d’escola. De manera que cal reciclar-se en els usos agrícoles ancestrals…qui sap, potser és interessant i tot, el treball dur al camp…i vés, potser n’aprenem ràpid i ho fem millor que cap altre i resolem el problema…A més, si cremem fustes velles per Sant Joan, per què no cremar males herbes o altres deixalleries, residus i escòries negres, ni que sigui per a tenir caliu per a fer calçots? Sense por, perquè, oi que ningú te por de cremar-se amb els petards o amb el foc de Sant Joan? El dia que ens treguem certes autolimitacions mentals, aleshores si que segarem camps, cadenes o el què calgui. I segar es pot fer cantant amb un somriure, però tenim tot el dret de fer-ho renegant, si estem de mala llet perquè estem molt cremats pel sol. I cuidem primer els nostres camps. Si el camp del costat al nostre es crema, potser ens cal fer un contrafoc en el camp del costat per tal d’evitar que passi al nostre. Sols si el nostre camp estigui assegurat, per internacionalisme proletari, ecologisme o moral cristiana o el què ens roti, potser podem treure alguna manguera i ajudar a apagar l’altre foc, si en tenim ganes i sense cansar-se massa…i malfiant-se, no fos cas que el foc entri per un altre costat al nostre camp.

Ramon Baiges
Ramon Baiges
20.11.2023  ·  01:36

Igual que amb l’assalt al Capitoli dels EUA el gener de 2021, la violència de la dreta espanyola aprofita els discursos d’odi i les xarxes socials per intentar invalidar el resultat d’unes eleccions que han perdut. El més greu és que no són només els neonazis, que hi són a tots els països europeus, sinó també el partit d’alternança (Republicans allà, Populars aquí). Els partidaris de Trump volien impedir la nominació de Biden, els del PP la de Sánchez. Malauradament, aquí s’acaben les similituds, perquè allà els jutges van sortir en massa a defensar la legalitat democràtica, mentre aquí en una part important s’han afegit a l’intent de desautoritzar el Parlament. L’intent de cop d’estat del Tejero va resultar còmic i va ser fàcil de tallar. La interferència dels jutges és molt més greu i serà molt més difícil de parar.

Núria Castells
Núria Castells
20.11.2023  ·  02:00

Teòricament, el feixisme Ñ no pot posar tancs al carrer… però pot obrir la porta als cadells rabiosos que es passegen per Madrid aquests dies i crear una inestabilitat molt perillosa. Ja veurem.

I del que podem esperar de l’UE, en tindrem un tast aviat, quan es debati l’amnistia al parlament europeu… a petició del PP! (Ja té pebrots, la cosa!)

Pel que fa a nosaltres, és evident que si cal defensar alguna cosa ho haurem de fer la gent. Com l’1-O. Perquè els dirigents polítics ja hem vist el coratge i l’altura estratègica que tenen. I sort que tenim els esdeveniments frescos a la memòria! Potser seríem capaços de no deixar-nos tornar a enredar, i tot!

Creuem els dits. Mentre siguem a Espanya no hi ha pau possible per gaire temps. Quin país més negre, valga’m déu!
Quin malson!

Albert Ventura
Albert Ventura
20.11.2023  ·  02:09

No es confongui. Recorda quan el gorila del Sanchez va ensenyar la metralleta des de dins del cotxe als manifestants?. La questio no es nomes la dreta, son tots els espanyols.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
20.11.2023  ·  06:26

Un Editorial realista benvolgut Partal, perquè sóc vell no m’estranya la situació, la història no s’acostuma a repetir però “rima” bastant”. El comentari críptic sobre la sega de Joan Carles Melgarejo 01:12 m’ha fet pensar que ja no tenim forges de falcs ni de dalles, al costat d’on vaig néixer al barri de Sants havia hagut una. No tenim segadors ni espigadores i el més greu som incapaços de generar bons caps de colla. Salut.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
20.11.2023  ·  06:42

Podem tancar els ulls i fer veure que no existeix però tenim un problema que en 6 anys no hem sabut resoldre, malgrat les evidències: ERC està considerat per la ciutadania com a partit independentista però el seu únic objectiu és l’estabilitat d’Espanya -mitjançant el domini del govern a Catalunya- i el seu discurs principal és la lluita “antifeixista”. No hi ha avui dia diferencia entre els Comuns i ERC i a ningú se li passaria pel cap fer una revolució (independència) amb els Comuns. Les darreres enquestes pronostiquen que ERC seguirà sent el principal partit “independentista” i això vol dir que actualment perdríem totes les oportunitats que poguéssim albirar.
En definitiva, no estem preparats i no ho estarem en un futur proper. ERC és posaria a l’altre costat de l’independentisme, com ja va fer l’octubre del 2017 i perdriem el segon embat sense lluitar. Junqueras, aquest psicòpata que té el soport de l’establishment català i els Media, ens ho impediria i els independentistes de carrer no s’han assenbentat i el segueixen votant. I tots aquells que igualen a JxC amb ERC son uns inconscients que ajudaran a la desfeta en cas de disposar d’una altre oportunitat. Tot plegat una tragèdia per Catalunya.

Daniel Martínez
Daniel Martínez
20.11.2023  ·  06:49

Gràcies, un cop més, pel vostre editorial. En sembla adient l’alerta que planteja i el marc com la situa. Per altra banda aquest risc de revolta de la ultradreta, institucionslitzada a les forces de seguretat, Corona i Església, el veig impossible. L’elit econòmica hi edtà molt vinculada, sivint són els mateixos amb el risc de perdre-ho tot, això quedarà a espantar al socialistes i esquerres tebdres espanyoles per a que hi possin el fre.

pep gaya
pep gaya
20.11.2023  ·  07:47

Molt d’acord amb en Jordi Sanahuja (6.12). I per suposat amb el nostre director, quina editorial! Per altra banda pobra Argentina i pobres de tots nosaltres. Els Abascals i Feijós que se les berenin ells, però amatents amb els nostres País Valencià i ces Illes. Catalunya, tú a la teva!

Joan Cuscó
Joan Cuscó
20.11.2023  ·  08:28

Quí és el cap de les Forces Armades?
Doncs per això se senten emparats.

virgínia ayuste
virgínia ayuste
20.11.2023  ·  08:31

Vicent, permet-me dir-te que l’arriscada metàfora dels fantasmes “front d’Aragó” i “Madrid us crida” ja és un fet pel qual només el compliment de les exigències de Carles Puigdemont i el partit de JUNTS, condicionaran si, almenys, una part de l’independentisme català caurà o no en les fal·làcies unionistes de l’estat Espanyol per lluitar contra el feixisme; l’altra meitat, i aquí que cada persona s’identifiqui amb el partit o coalició que més li agradi, segurament com sempre, disfressant la seva feblesa o por identitària, acudiran a la crida amb l’arenga pal·liativa “d’un dia arribarà el dia” o, “nosaltres els anticapitalistes, som i serem sempre l’alternativa a……………………………………………..

Pep Agulló
Pep Agulló
20.11.2023  ·  08:40

SI NO SABEM DEFENSAR LA LLENGUA ¿VOLEM FER FRONT ALS FEIXISTES?

El que em preocupa és la baixa consciència d’aquest poble de la necessitat d’exercitar l’autodefensa de la seva pròpia identitat.

Han estat decennis de repressió que ens han inculcat que la violència de l’oprimit en qualsevol grau, era terrorisme. I les “esquerretes” ens han fet “pacifistes” de la rendició, de l’acceptació del sotmetiment. Que la manera de fer civilitzada era ser pacífic enfront d’un Estat més violent a no poder… I els togats s’han aprofitat d’aquesta pusil·lanimitat del poble i han fet lleis mordassa, han fet d’una mirada delicte d’odi, etc.

No estem preparats per enfrontar-nos al feixisme desacomplexat. Ens cal rearmar-nos de la consciència de lluita.

PS. Em pregunto: ¿Per què dins l’independentisme rupturista alguns diuen:

“…La crisi oberta dins la nació espanyola és una gran oportunitat per al catalanisme..”; i altres diue allò de l’independentime s’ha sotmès a Sánchez. Punt i final.

Jordi Tañá
Jordi Tañá
20.11.2023  ·  08:56

Es el primer editorial que insinua el que jo sospito de l’afer Vidal-Quadras. Des de quan els escamots islamistes contracten sicaris per perpetrar els atemptats??. Esperem a veure les “líneas de investigación” de la policia

Josep Navarro
Josep Navarro
20.11.2023  ·  09:02

Des de sempre, ells han aplicat això de – La por cuida la vinya -. Quan creuen convenient, solten a les mòmies com Guerra i Gonzalez, a fer els fantasmes. És evident que tota aquesta gent, és utilitzada pel PSO€, per guanyar. I ells saben que sense els Països Catalans, mai arribarien al poder. La Espanya estricta, és conservadora. I això ens ve de segles. Només cal analitzar les zones liberals al s. XlX. O la zona -Roja – al XX. Som incompatibles. El nostre lloc no està convivint amb gent d’ Atapuerca.

Anna Maria Mussons
Anna Maria Mussons
20.11.2023  ·  09:21

Són tremendament violents, fin i tot han requisat una pistola a un dels manifestants. Tot això que ha passat a Madrid no ha estat un “aixecament tumultuari amb violència” com va ser a Barcelona davant la seu d’economia. (Segons les seva interpretació)
A Madrid tot s’hi val, tot està permès! Quin país!

Berta Carulla
Berta Carulla
20.11.2023  ·  09:25

Seria desitjable que els independentistes entenguéssim que aquest “pacte” del president amb el PSOE no tenia a veure amb les possibilitats de compliment dels acords (el president sap que españa no compleix mai), sinó que tenia a veure amb l’esquerda que els trencava a ells i que resultaria ser una oportunitat per a nosaltres, si som capaços de deixar de banda apriorismes rancúnies i corcades ideologies, és clar.
Si tornem a quedar-nos papant mosques, tornarem a culpar després el president.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
20.11.2023  ·  09:38

Estimat Vicent, gràcies a VW coneixem molt bé espanya i els espanyols. A aquest pas pensarem més en espanya que en els Països Catalans. És molt d’agrair que VW ens vulgui parlar tan sovint dels nostres enemics que frisen per fer-nos desaparèixer. Cconèixer al rival és necessari per aspirar a la victòria, però no és l’únic pre-requisit. Tant o més important per reeixir és entendre molt bé les necessitats i els objectius de la lluita, aprendre de les lliçons i experiències passades, elaborar una estratègia i una tàctica exitoses, que derivi en un pla executable i prou flexible per poder adaptar-lo durant la seva execució mantenint-lo sempre fidel als objectius. Per això necessitem un bon equip i lideratge, així com sistemes de control i monitorització a més de bones eines de comunicació i mecanismes de protecció i seguretat (de les persones, de la informació i dels objectius). Necessitem persones compromeses, valentes i lliures de la podridura dels partits polítics.

Avui seguim parlant d’espanya i crec que la gran noticia és la confirmació de l’ANC a engegar el procés de conformació d’una Llista Cívica.

Com que estem en plena fase de derrota, els ànims de la comunitat indepe estan en les pitjors condicions per fer que la Llista Cívica sigui un component indispensable dels elements que esmento al paràgraf anterior. Estic segur que VW podria contribuir a fer que el camp d’aterratge d’aquesta Llista Cívica fos el més adequat possible. No cal que us posicioneu ni en contra ni a favor, simplement ajudeu a treure’ns de sobre i de dins aquesta espanya que ens està matant. Si us plau.

No podem seguir vivint en el femer que espanyols i fake-indepes ens estan forçant a viure. És insuportable…

PD: esperem fins Gener-2024 per veure si Puigdemont/JUNTS són capaços de treure quelcom positiu “de debò” del “pseudo-pacte” o “pseudo-pla de pau”, a veure si saben metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-organitzem-nos, re-fem urgentment el Procés (seguim omplint carrers, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

jordi Rovira
jordi Rovira
20.11.2023  ·  10:22

En primer lloc estic del tot d’acord que l’explosió de la violència ultra a l’estat espanyol és una oportunitat molt especial per a l’independentisme. Ho és en el sentit que ells mateixos ja han passat a un grau més intents de la seva estratègia de regular l’ús de la força. I aquest punt és important de cara a l’exterior i per a l’acceptació de la necessitat del moviment independentista. Que nosaltres patim repressió és una cosa d’índole intern; però que per ocupar l’estat hagin de descarar la violència, vol dir que tot el demés està fallant. Aquesta fallada no fa res més que acreditar el que des d’aquestes editorials s’ha vingut insistint: el règim espanyol de la transició i en ell la mateixa democràcia, baixa pel pendent ferroviari sense control i sortint de la via. El fet és significatiu. Ho és per la forma que es distancia de les pautes de les altres dretes populistes, i comporta l’eclosió d’una dreta retardatària que fa pensar molt. En aquest sentit també em resulta ben estrany i sospitós l’episodi Vidal-Quadras i l’estrany paper que una part de l’espanyolisme juga en el tauler d’escats global. A tal cosa cal sumar una nova paradoxa: qui ens diria al 2017 quan les demandes de l’independentisme eren declarades un tema intern, que aquesta mateixa setmana passarien a formar part de l’ordre del dia de les discussions del Parlament Europeu?
Tenim doncs i de nou dues vessant ben definides: per un costat les nostres formacions polítiques que són perseguides i acusades sense haver transgredit en cap moment la norma i la legitimitat democràtica, no pas més enllà del que ja han hagut de pagar entre sentències judicials i exilis. Per un altre costat, l’independentisme de carrer que ha de fer-se càrrec del què suposa una nova fase de lluita oberta. Nova i no pas novadora, però que ens obliga a pensar en una estratègia de lluita que no ha de ser deixada a la improvisació. I sobretot a seguir finament quina és la nostra posició política, sense que tal cosa en faci perdre el fil. Un fil, que sense voluntat de triomfalisme, si val la pena posar en el comparador: si ens posem al costat del nacionalisme espanyol, estem fent les coses molt bé. Aspecte prou important, en el moment que ben segur s’haurà de començar a triar.

Gerber van
Gerber van
20.11.2023  ·  10:24

Com diu Dolors Puig, l’últim i més gran acte de violència contra Catalunya va ser l’atemptat terrorista del 17A a Barcelona i Cambrills. Però això també va tenir un aspecte positiu. Llavors el govern i l’administració català es va comportar com un autèntic Estat. La policia i el govern espanyols no van fer falta gens i fins i tot van ser marginades, com en la recepció de ministres estrangers a l’aeroport de Barcelona. (Ens recordem quan la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va ser un convidat de pedra quan Raül Romeva els va rebre.) Això és el que ens hem de preparar ara: un govern seriós que tingui ple control del territori i de l’administració pública. Això vol dir un govern que anul·la el control espanyol sobre l’administració arran del 155, sobretot als Mossos d’Esquadra.

Francesc Rodríguez
Francesc Rodríguez
20.11.2023  ·  10:32

I no oblidem. Amb qui han pactat, són els mateixos del 155 i la cal viva. La marca blanca progressista, espanyola que jurà lleialtat a la corona, es a dir al règim militar. Calen eleccions a Catalunya, però amb qui al davant? Ho tenim molt fotut.

Jordi M Ribes
Jordi M Ribes
20.11.2023  ·  10:57

Molt bé, Vicent. Hem d’estar a l’aguait, ja estem avisats. No s’hi val a badar. Som una nació i encara tenim la independència cultural i lingüística. La independència política només l’assolirem com a nació sencera dins de a UE. Hem de començar a pensar en un referèndum d’autodeterminació dels Països Catalans incloses la Catalunya Nord i la Franja de Ponent

Vicent Tur
Vicent Tur
20.11.2023  ·  11:18

Joan Carles Melgarejo (20-11, 01.12), ahir a la nit et vares oblidar de prendre’t les pastilles.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
20.11.2023  ·  11:48

Es preucopant que el feixisme va guanyant terreny i aquesta violència tant cruel injustificada fa recordar temps de molta foscor. També és preucopant y aprofitant la crisi de la marca ñ com els nostres partits independentistes no dibuixan un nou camí per la nostra llibertat com a nació que som. A que esperem? El feixisme malauradament ja sabem com funciona tant de bo s´enfonsin

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
20.11.2023  ·  12:14

Sr. Vicent Tur, jo li recomane que canvie d’ulleres. Pot ser que siga un problema de visió.

Salvador Molins
Salvador Molins
20.11.2023  ·  12:16

de

“I per això em pregunte en veu alta si de debò seríem tan ingenus de defensar sense matisos aquells que no han dubtat ni un sol instant a fer servir la violència contra nosaltres”

Ingenus?
Acabem de veure dues ingenuïtats flagrants, ER-Psoe, Junts-Psoe, CUP (pacte amb ER – Aragonès). Ingenuïtats o purs i efectius autoenganys i efectiva traïdoria.

Ingenus?
Lluís Companys fent costat a la República espanyola. Marxant sense diners a l’exili. Quedant-se aprop dels feixistes.

Ingenus?
Parlant tots, àdhuc a la Tertúlia Proscrita, de si hi pot haver res de bo i d’esperençador en aquesta baixada de pantalons de Puigdemont i de Junts.

Ingenus, … ???

És cert, les oportunitats no es poden deixar passar i cal estar preparats per a traure’n profit.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
20.11.2023  ·  12:44

No tenim armes, ni tancs, ni vaixells ni avions per defensar-nos. Ni els vull. Però ells si que els tenen i disposats a fer-los servir per sotmetre’ns i controlar-nos. Tanmateix, estem el poble i les urnes per exercir el poder democràtic i una Europa que està obligada a ser-ne garant. Com diu LL. LLac, “Enterrem la por. Cal que neixen (fer néixer) flors a cada instant,” A relleu i en cada generació; acabar d’arrancar l’estaca corcada a la que encara estem, tots, “democràticament” lligats per contaminació induïda, procurada des de l’anormalitat (la por) imperativa (i)legal heretada. Sense sang, però amb seny, voluntat i constància.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
20.11.2023  ·  13:11

No em sembla el millor “esperar i vore” què fa Junts. Hem d’empentar, ajudar i fer. Potenciar la llengua, obrir-nos als altres països catalans, solidaritzar-nos amb tots els col·lectius atacats pels feixistes, denunciar-ne cada cas, exigir responsabilitats -per cert, un alferis qe es manifesta amb pistola ha d’acabar ja la carrera militar, no serveix per l’ofici. I recolzar iniciatives legislatives que cal per avançar i derogar les que no. Moure’ns, com diu el hiena d’Asnar als seus però en sentit contrari.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
20.11.2023  ·  13:22

“El front d’Aragó o Madrid us crida”, quina metàfora més bona!. El cas és que aquest front està sempre viu per una part de l’esquerra catalana, primer el PSUC, després ICV i ara Podem. Canvien les sigles però són sempre els mateixos, aquesta quinta columna espanyolista disfressada de progressista, gent de casa bona que arrosseguen uns cinc-cents-mil vots, pel cap baix, també hi podríem afegir una part del PSC que va desertar del partit arrel del fiasco de l’estatut del 2006 però no ha desertat mai de la idea platònica d’un estat federal tot fent oposició a la dreta “pujolista”, encara que ja s’hagi difuminat. Són gent pseudointel·lectual que pregonen que la seva pàtria és el món tot mofant-se dels que ens considerem hereus d’una cultura i una nació mil·lenària. Així estan les coses, malament, molt malament si afegim la pulsió de l’independentisme a atomitzar-se.

Daniel Mir
Daniel Mir
20.11.2023  ·  13:29

E l vertader problema no el tenim amb Espanya, és intern, es nostre, de mala entesa entre nosaltres, amb el focus del mal a ERC i, en especial en Junqueras. Més que crear un nou partit, que l’únic que aconseguiria seria més desunió, caldria esfondrar la cúpula de aquest i donar-li un nou enfocament, donant suport des de dins, a algun sector crític amb fonament que segur que n’hi deu d’haver. Des de l’ANC, Òmnium i/o el CdlR, no es podria crear un grup organitzat suficient que es fes militant d’ERC? No crec que ells en tinguin tants. Si més no podrien fer la crida i ja ens organitzaríem.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
20.11.2023  ·  13:31

SI ELS NOSRES POLITICS NO SABEN DEFENSAR LA LLENGUA ¿VOLEM FER FRONT ALS FEIXISTES?

“El que em preocupa és la baixa consciència d’aquest poble de la necessitat d’exercitar l’autodefensa de la seva pròpia identitat”.
(Pep Agulló 08:40 h)

Primer hauríem d’haver posat en evidència la crueltat del Regne contra nosaltres I ELS NOSTRRS AVANTPASSATS.
Espanya encara no s’ha vist despullada amb les seves guerrers injustes contra Catalunya.
L’Estat espanyol encara creu que tot el que han fet contra Catalunya ha sigut una benedicció per a nosaltres.
‘Cataluña sin España no tendria ningun valor_gracias al español, Cataluña se ha proyectado al mundo_’

Fins que ells, els ocupants, no vegin tots els seus abusos i els hi passem pels seus morros la pel·lícula del seu egoisme de base Maquiavelica, és molt difícil canviar la nostra història de sotmesos.

L’independentisme actual no va al fons de la veritat real històrica.

Jordi Torres
Jordi Torres
20.11.2023  ·  13:36

El camí a la independència haurà de passar per força per episodis de violència feixista (podem començar a dir les coses pel seu nom) sigui institucional o promoguda. Estic molt d’acord que cal preparar-se per minimitzar els seus efectes sobre els catalans i alhora maximitzar els seus efectes internacionals, en forma de desprestigi, sancions i en última instància, expulsió dels clubs democràtics dels quals espanya n’és membre.

Marcela Ulloa
Marcela Ulloa
20.11.2023  ·  14:05

Estimat Vicent, gràcies per l’editorial.
Permeteu-me una observació:
El teu editorial d’avui sobre la dreta espanyolista.
Ara mateix la notícia de capcalera és el “Nou govern de Pedro Sánchez”. Subarticles: Sánchez recupera Jordi Hereu, Sumar critica el nou govern.
Els següents articles principals: Argentina, Shakira i dades sobre la dreta espanyolista.
La píndola d’en Goula: L’arriscada teranyina que ha teixit Pedro Sánchez.

I podria seguir. Sánchez, Sánchez, PSOE, Sánchez, Feijóo, Sumar, Ferraz, ultradreta espanyolista, Sánchez, …

Ara mateix no he trobat a VW ni una sola notícia sobre l’activitat institucional a Catalunya. On són el Parlament de Catalunya?, la Generalitat?, el MHP? els Consellers? No treballen? No fan res mínimament rellevant? No tenen opinió? Hem acceptat que som una colònia i que la política es fa només a la metròpoli? Que no tenim el 52%? Que no volíem ser independents?

No és una crítica a Vilaweb i entenc que allò que passa al país veí també pot ser rellevant informativament. Però si les institucions de Catalunya ni a VW són notícia (i fa massa dies que no ho són), és que realment anem pel pedregar.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
20.11.2023  ·  14:28

D’acord amb Carme Vilalta. Calen eleccions a Catalunya!.

Aquest governet miserable d’ER ni fa ni deixa fer. El país s’ofega sense aigua i sense diners i Aragonès amb la mateixa cara de suro de sempre.
Com deia l’article d’ahir d’en Barbeta al Nacional, Aragonès hauria de ser una mica més espavilat i convocar eleccions abans que Junqueras sigui amnistiat i li pugui fer ombra.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
20.11.2023  ·  15:31

Llegint l’editorial de sobte em trobo amb la paraula “principat” per referir-vos a Catalunya i he deixat de llegir.
Com ja he comentat i raonat ple de vegades en diferents comentaris en aquest diari trobo completament erroni i indocumentat l’ús d’aquest terme que feu a VW. I havent-vos demanat les raons no n’he rebut cap. Potser ens podrieu fer una pissarreta i ho podríem discutir?
Mentre tant, seguiré denunciant aquest ús del terme “principat” que en feu les doctes ments de VW.
Salut i ja direu !!*!!

Oscar Bernades
Oscar Bernades
20.11.2023  ·  16:37

Cues de pansa….que van molt bé per la memòria?

PAU BOLDU
PAU BOLDU
20.11.2023  ·  17:10

El Companys, nvenut al Gobierno de espsña com bon españolFederal anti.independencia, va assassinar la quinta del biberó, nens de 16 anys perdonar temps al Negrin per fugir a França ben carregat, quan l’exercit franquista passava per la Panadella i la guerra estava totalment perduda. Companys, nefast i español, com junqueras i erc

Josep Soler
Josep Soler
20.11.2023  ·  18:53

Sempre he defensat promoure la ingovernabilitat de Ñ per a avançar en el tema de la independència.
Recentment hem tingut unes quantes ocasions que hem desaprofitat totalment. Ens trenquem la closca cercant idees i maneres de ser lliures i avançar i ensopeguem cada vegada amb la mateixa pedra.
Perquè en comptes de promoure la ingovernabilitat de Ñ els ajudem a refer-se i poder dominar-nos més ?
No sé com aniran aquests pactes però segur que els afavoriran a ells. Així no farem RES.

Pauli Morer
Pauli Morer
20.11.2023  ·  19:30

L’esquadrisme i la violència son la marca de la casa dels fatxes espanyolistes, i perdó per la redundància, recordeu els escamots arrenca-llaços, protegits per les autoritats espanyoles i tolerats per les catalanes, aquestes últimes per imperatiu legal, tan “protegits” que quan algú els volia parar els peus aquest algú acabava al jutjat.https://www.vilaweb.cat/noticies/exalcalde-hostalric-judici-prevaricacio-multa-retirar-llacos/

Josep Marrasé
Josep Marrasé
20.11.2023  ·  19:57

Mireu, digueu-me el que vulgueu, covard, pusil·lànime. o el que us vingui de gust per denunciar el meu poc coratge. Però jo si que temo la violència de la ultra-dreta. Ells usen armament per mostrar la seva “gran valentia” i nosaltres per defensar Catalunya en un futur no tenim ni tiradors de goma ni fones. I, parlo de la història que va començar el 1714. D’altra banda, si a nosaltres se’ns acudís d’emprar aquests tiradors i aquestes fones, suposant que els tinguéssim, seriem acusats de terroristes, mentre que si ells empressin armes de foc causant víctimes mortals o ferits, serien vists com a defensors de la “unidad de España”. Ni detencions ni jutjaments a aquests defensors i, a sobre, hauriem de suportar, per més inri, els respectius homenatges, amb medalla inclosa, a tots els “defensores” de la pàtria. Això seria així, no en dubteu pas, benvolguts companys comentaristes de VilaWeb.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
20.11.2023  ·  22:54

Vicente Partal, la seva editorial és un avís als navegants. Aquests feixistes juguen amb la intimidació i la por, factors legítims, però que hem de bandejar de la nostra psicologia, i sobretot, preparar les estatrègies necessàries a nivell de Catalunya i internacional. Cal que el “governet” dimiteixi com més aviat millor, de forma indirecta a causa de la seva deixadesa i eneficàcia està facilitant el deteriorament polític a Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any