Un altre jutge no admet el recurs del Barça, però les estelades podran entrar

  • No considera que el club tingui la legitimitat per a demanar la protecció del dret de llibertat d'expressió

VilaWeb
Redacció
21.05.2016 - 15:49
Actualització: 21.05.2016 - 17:56

Les estelades podran entrar al Vicente Calderón en la final de demà gràcies al fet que el jutge del titular del contenciós-administratiu 11 de Madrid va acceptar les mesures cautelars que reclamava l’entitat Drets per a suspendre la prohibició. Avui en canvi, un altre jutge. el del contenciós-administratiu 15 de Madrid, ha decidit de no admetre a tràmit l’altre recurs, que havia presentat el Barça. Aquest jutge, Eusebio Palacios, considera que el club no té la legitimitat a l’hora de presentar el recurs perquè ‘com a associació esportiva de naturalesa privada no seria titular del dret fonamental pretesament vulnerat, el de la llibertat d’expressió, un dret de caràcter personal o personalíssim només susceptible de ser exercit per persones físiques o naturals, i no per persones jurídiques o associacions’.

Tot i això, no hi haurà cap prohibició per la decisió de l’altre jutge, Jesús Torres, que va prendre la decisió de permetre-les després de rebre les al·legacions de la fiscalia i l’advocat de l’estat. Va acceptar el criteri de l’entitat Drets, que reclamava ‘la suspensió automàtica per a deixar sense efecte l’execució de la instrucció de la delegada del govern’ espanyol a Madrid. El text argumentava que l’ordre de la delegació del govern espanyol a Madrid vulnerava el dret de difondre lliurement els pensaments, les idees i les opinions mitjançant la paraula, l’escrit o qualsevol mitjà de reproducció i la llibertat ideològica.

En la interlocutòria que s’ha fet pública aquest migdia el jutge entén que el F.C. Barcelona, com a associació esportiva privada, no seria “titular del dret fonamental” a la llibertat d’expressió, en els termes constitucionals, amb la qual cosa “mal se li pot vulnerar aquest dret”. En conseqüència, no té la “legitimació activa” per promoure aquest recurs i per pretendre l’adopció de cap mesura cautelar.

Afegeix que “no està provat” que la delegació del govern a Madrid hagi dictat “resolució expressa, ni verbal, prohibint l’entrada al camp de futbol a persones que portin banderes estelades”. Només està acreditat, diu, que “es va tractar aquesta qüestió i la incidència que podia tenir però no es va adoptar cap acord”.

Per tant, afegeix la resolució, no hi ha cap acte o actuació administrativa que pugui ser “objecte de recurs d’aquesta classe” (…) perquè les manifestacions de la delegació del govern de Madrid davant els mitjans “ni compleixen amb els requisits d’un acte administratiu ni poden tenir un altre abast que el de simples manifestacions, mentre no es produeixen per escrit o en ordres concretes i precises”.

En no existir “acte administratiu o resolució de cap classe” el magistrat considera que no es pot admetre cap recurs pretenent la seva anul·lació i per tant cap mesura cautelar es pot tramitar amb “la finalitat d’adoptar la suspensió d’impedir l’accés de persones que portin estelades”.

El Barça, satisfet
Per la seva part el FC Barcelona ha emès un comunicat reiterant la seva “satisfacció” perquè finalment es permeti l’exhibició de banderes estelades a la final que s’ha de disputar entre el Barça i el Sevilla a l’estadi Vicente Calderón. El Club “reitera el seu compromís amb la defensa de la llibertat d’expressió dels seus socis i aficionats”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any