Brussel·les ha denunciat Espanya al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per vulnerar els nivells de contaminació de l’aire a Barcelona, part del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i l’Oriental, així com Madrid. Dues setmanes després de donar un ultimàtum a les autoritats espanyoles amb una carta d’avís sobre la insuficiència de les mesures mediambientals, la Comissió Europea (CE) ha fet un pas més passant el cas al tribunal de Luxemburg en confirmar que aquestes zones han violat ‘sistemàticament’ les normes europees sobre els límits de gasos contaminants, legalment vinculants des del 2010.

Segons la CE, les darreres dades de qualitat de l’aire demostren que a Barcelona, el Vallès Occidental, el Llobregat i Madrid s’han sobrepassat ‘de manera persistent’ els límits legals del diòxid de nitrogen. Des de Brussel·les recorden que gairebé 9.000 persones moren prematurament cada any a l’estat espanyol a causa d’aquest gas contaminant, segons dades de l’Agència Europea del Medi ambient.

Àrees afectades a Catalunya

A Catalunya s’han vulnerat els límits a les àrees que engloben grans centres urbans com Barcelona, Terrassa, Sabadell, el Prat del Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat o Granollers. En concret les zones delimitades per la CE corresponen a les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental i Oriental i una part del Baix Llobregat.

Procediment

Ara el TJUE haurà d’avaluar el cas i si falla en favor de la Comissió Europea, aquesta podrà imposar una multa a Espanya per no complir els límits de contaminació de l’aire marcats per la normativa europea.

Sota vigilància des del 2015

Des del 2015 l’estat espayol està sota la lupa de Brussel·les pels alts nivells de contaminació de l’aire, especialment a Barcelona i Madrid. Dos anys més tard, el 2017, la Comissió Europea va advertir l’estat a través d’un ‘avís motivat’ de la possibilitat d’anar al TJUE si no es prenien mesures.

L’any passat, però, Espanya, es va salvar d’anar als tribunals, ja que Brussel·les considerava que les mesures que s’estaven adoptant o estaven previstes ‘semblaven les adequades’ per revertir la situació. Per contra, Alemanya, França, Hongria, Itàlia, el Regne Unit i Romania sí que van ser demandats al tribunal amb seu a Luxemburg.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.