La UE atorga 128 milions d’euros a projectes per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

  • Entre els projectes metropolitans finançats, destaquen la Zona de Baixes Emissions (ZBE), el pla de rehabilitació energètica d'habitatges, el Bicibox i la millora de la gestió de residus i espais fluvials

VilaWeb
Redacció
05.02.2023 - 11:44
Actualització: 05.02.2023 - 11:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea ha cofinançat amb 128,52 milions d’euros 73 projectes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en l’actual mandat, comprès entre els anys 2019 i 2023. Entre els projectes metropolitans finançats, destaquen la Zona de Baixes Emissions (ZBE), el pla de rehabilitació energètica d’habitatges, el Bicibox o la millora de la gestió de residus i espais fluvials, segons ha explicat l’AMB en un comunicat.

L’ens metropolità ha aconseguit els diners a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), dels Fons Next Generation EU, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, o a partir d’altres programes europeus i internacionals.

La inversió europea cobreix el 66 % del cost total dels projectes desenvolupats, que ascendeix a 194 milions d’euros. Amb aquesta inversió, l’AMB promou la millora dels serveis i les infraestructures de la metròpoli de Barcelona, i té com a objectius afavorir el pas cap a una economia baixa en carboni i transformar la mobilitat cap a un model més sostenible. També busca digitalitzar el territori, protegir el medi ambient, millorar el patrimoni cultural i rehabilitar habitatges obsolets que es troben a l’àrea de Barcelona, entre altres qüestions.

Totes les àrees de l’ens metropolità han participat de la gestió dels projectes subvencionats per la UE, dels quals 15 s’han finançat amb fons FEDER, 4 amb fons Next Generation EU i 54 a través d’altres convocatòries. Dels 73 projectes, en els quals tots els municipis metropolitans han estat involucrats de forma directa o indirecta, l’AMB ha liderat 25 i ha participat com a soci en 48 més. Del total de 15 projectes finançats amb fons FEDER, 10 d’ells ho són a través d’un conveni de col·laboració amb la Generalitat, amb un pressupost total de 70,45 milions d’euros i una despesa subvencionable de 56,93 milions, dels quals l’AMB podrà arribar a recuperar un màxim del 50 %. Els 10 projectes són la Plataforma Smart Cities, els Espais Fluvials, LED en l’àmbit de les rondes, Zona de Baixes Emissions (ZBE), Electrolineres, Instal·lacions fotovoltaiques, Bicibox, Bicivia, Parcs Metropolitans, i Patrimoni Industrial i Cultural.

L’AMB també ha rebut recursos FEDER per a cinc projectes en l’àmbit d’eficiència energètica i la mobilitat sostenible, a través de convocatòries gestionades des de l’Administració General de l’Estat i la Generalitat, amb un pressupost de 2,75 milions i una subvenció d’1,10 milions. Els projectes finançats amb els Next Generation EU són l’ampliació de la ZBE, la millora de les infraestructures per a la gestió dels residus metropolitans, el projecte de reconversió de l’Ecoparc 3 per al tractament de fracció orgànica de residus municipals, i el programa d’ajudes a la rehabilitació d’habitatges a l’àrea de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes