Polèmica per la crida de TV3 a subtitular de franc els seus programes

  • La CCMA participa en el projecte EasyTV per a subtitular programes a partir d'una traducció automàtica que és corregida per voluntaris i, finalment, validada per professionals

VilaWeb
Arnau Lleonart
16.01.2020 - 21:50

El sector professional de la traducció està indignat per la crida que ha fet TV3 per a trobar voluntaris que ajudin a subtitular programes sense cap remuneració. El projecte EasyTV, finançat per la Comissió Europea per a subtitular en castellà, anglès, àrab i amazic, ha escollit TV3 per a la seva fase pilot. La primera part de la traducció es fa de manera automàtica, però per a corregir els errors d’aquesta traducció cal la intervenció humana. És per a aquesta tasca que cerquen voluntaris, que hauran de repassar cada línia de subtítol i comprovar que la traducció sigui acurada i s’adequa al context de cada escena. En un tercer pas, preveuen que un equip de professionals repassi novament els subtítols i faci les darreres esmenes.

Angelica Maria Ripa, de l’Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya (APTIC), és cauta a l’hora de valorar la iniciativa, perquè creu que TV3 no n’ha donat prou informació, però avisa que els sembla ‘potencialment una mala pràctica’. ‘Si la finalitat és esquivar la contractació de professionals per acabar fent un producte que no serà de qualitat, ens sembla una mala notícia’, afegeix. Consultades per VilaWeb, fonts de TV3 ho justifiquen dient que és un projecte europeu en què la cadena pública s’ha prestat a participar, però que no té capacitat de decisió en el procediment per a fer les traduccions. ‘La filosofia d’EasyTV és fer servir col·laboracions, no és una feina retribuïda. No és TV3 ni la CCMA que decideix fer-ho d’aquesta manera, el projecte és així’, diuen.

EasyTV està coordinat per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i, a més de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, hi participen la Fundació Confederació Nacional de Sords d’Espanya (CNSE), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), les empreses italianes Engineering Ingegneria Informatica SpA i Mediavoice SRL, i les gregues Ethniko Kentro Erevnas Kai Technologikis Anaptyxis (CERTH) i Arx.net S.A.

La filosofia inicial d’EasyTV és afavorir l’accessibilitat dels continguts audiovisuals a persones amb discapacitat, però TV3 veu l’oportunitat de poder oferir produccions en català a una audiència mundial. Tanmateix, l’APTIC avisa que la qualitat dels subtítols pot estar en dubte pel fet que els professionals no hi intervenen fins a la revisió final. ‘Hi ha una diferència molt gran entre la redacció d’un especialista i el d’una màquina’, diu Ripa. En traduccions tècniques, per exemple, cal un llenguatge molt precís i això exigeix una especialització.

Amb tot, Ripa reconeix que avui dia la traducció automàtica és una eina creixent en el sector professional a la qual no poden tancar les portes. ‘Si s’utilitza de manera correcta, amb professionals que netegin després el text, és una eina útil’, diu. El problema de fons és que aquesta primera revisió la facin voluntaris que únicament han de demostrar els seus coneixements de la llengua a partir d’un test en línia.

La validació final dels subtítols en castellà, anglès i àrab corregits pels voluntaris la farà Punts suspensius, una de les empreses proveïdores de subtitulació de la CCMA. En el cas de l’amazic, se n’encarregaran directament traductors de la Casa Amaziga de Catalunya. A banda, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) promourà que estudiants de traducció participin en la correcció de les traduccions automàtiques i els estudiants de màster seran els qui validin aquests subtítols.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor