Les autoritats de Turquia han ordenat l’arrest de més de cent militars i antics cadets per suposats vincles amb l’organització liderada pel clergue islamista assentat als Estats Units, Fethullah Gülen, a qui el Govern d’Ankara considera l’impulsor del fallit cop d’estat del 2016, segons han informat avui la fiscalia i mitjans estatals.

Les operacions policials contra suposats seguidors de Gülen han sigut una pràctica reiterada per part de les autoritats des del fallit aldarull. Gülen ha negat qualsevol vinculació amb el cop d’estat, que va acabar amb la vida de 250 persones.

La Fiscalia d’Istanbul ha ordenat l’arrest de cinquanta sospitosos, dels quals sis són oficials i la resta estudiants d’acadèmies militars expulsats després de l’aldarull, en una investigació sobre els vincles de Gülen a les Forces Armades.

L’operació, que es desenvolupa en setze províncies del país, s’ha centrat en les telefonades fetes per línies de telèfon fix, segons la Fiscalia d’Istanbul. A la província d’Adana, al sud del país, els fiscals han ordenat l’arrest de 52 militars més, 42 d’ells en actiu, en una operació que s’ha desenvolupat a 20 províncies.

L’agència ha indicat que coronels, comandants, tinents i altres oficials en actiu seran arrestats per telefonades que van fer a persones relacionades amb Gülen. Molts dels sospitosos ja han sigut arrestats.

Des del cop d’estat, les autoritats turques han empresonat a l’espera del judici més de 77.000 persones i han suspès o destituït uns 150.000 funcionaris i militars per la seva suposada vinculació amb el cop o amb l’organització liderada per Gülen.

Les organitzacions defensores dels Drets Humans i aliats occidentals de Turquia han mostrat la seva preocupació per les operacions de detencions massives després del fallit cop d’estat i han alertat que és un intent per silenciar als crítics amb el Govern turc. El Govern d’Ankara manté que aquestes mesures són necessàries per a la greu amenaça que afronta Turquia.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.