ISTANBUL, 20 (Reuters/EP)

Les autoritats turques han imputat formalment 99 dels 360 generals del país pel seu presumpte paper en el cop d’Estat fallit d’aquest divendres passat, segons han informat aquest dimecres dos alts càrrecs.

A més, segons aquestes fonts, catorze generals més estan detinguts, tot i que encara no s’han presentat formalment càrrecs en contra seva.

Segons l’últim recompte ofert per l’agència oficial Anatolia, són ja 8.660 les persones detingudes pel motí d’una part de l’Exèrcit, de les quals 6.319 són militars.

Un dels detinguts, segons informa el diari ‘Sabah’, és el tinent coronel Levent Türkkan, ajudant del cap de l’estat Major turc, Hulusi Akar, qui ha reconegut que forma part de l’organització del clergue Fethullah Gülen, al qual Ankara acusa d’estar darrere del cop.

Durant el seu testimoni, Türkkan ha reconegut la seva participació activa en l’intent. El coronel ha dit que un altre dels implicats, el general Mehmet Disli, ‘també és un ‘gülenista” i que aquest anava a preguntar a Akar si volia liderar el cop, si bé el cap de l’Exèrcit i altres comandants s’hi van negar.

Mentrestant, aquest dimecres han continuat els acomiadaments i suspensions en diferents òrgans i institucions. Així, el Ministeri de Defensa ha apartat del seu càrrec un adjunt al vicesecretari, tres caps de departament, un general, dos generals de brigada i un contraalmirall, segons una font del departament esmentada per Anatolia.

Per la seva banda, el Ministeri d’Esports i Joventut ha suspès 245 dels seus treballadors. En declaracions a la televisió, el seu titular, Akif Kilic, ha explicat que 2.000 treballadors més ja havien estat apartats del seu càrrec en el marc d’una ‘investigació de l’estat paral·lel’, referint-se al moviment que lidera Gülen. ‘Avui hem suspès 245 persones més’, ha puntualitzat.

També al Parlament s’han produït acomiadaments. Segons una font parlamentària esmentada per Anatolia, tres assistents de secretari general han estat apartats del seu càrrec.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb