La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert una altra causa penal contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per un delicte de desobediència. El motiu, segons que ha explicat, és no haver acatat l’ordre del TSJC mateix de retirar la pancarta en defensa dels presos polítics i els exiliats del Palau de la Generalitat el setembre passat. En concret, el tribunal li va donar quranta-vuit hores el 23 de setembre. Finalment, el dia 27, el tribunal ho va ordenar directament als Mossos d’Esquadra i, abans no la retiressin ho van fer Lluís Llach, l’actriu Sílvia Bel, l’ex-diputat Antoni Baños i la portaveu de Somescola, Teresa Casals, que la van substituir per una altra en favor de la llibertat d’expressió.

L’origen d’aquest procediment és una denúncia d’Impulso Ciudadano. El TSJC també ha acordat designar com a instructor del procediment el magistrat Carlos Ramos.Torra ja va ser jutjat per no retirar aquesta pancarta, però en aquest cas en període electoral, i va ser condemnat a un any i mig d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros.

En un comunicat, l’oficina del president ha dit que la nova causa demostra que la justícia espanyola continua capficada amb ‘la seva causa general contra l’independentisme motivada per raons polítiques’. A més, explica que el problema no era la pancarta en període electoral, sinó que el problema el té l’estat espanyol amb la llibertat d’expressió i els drets fonamentals. ‘La defensa del president Torra prendrà les decisions oportunes contra aquest nou atac judicial que serà instruït pel mateix magistrat que en l’ocasió anterior’, conclou.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb