ensenyament

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat sis interlocutòries en els quals obliga el Departament d’Ensenyament a canviar el model lingüístic en alguns cursos de tres centres educatius a petició de sis famílies, els fills de les quals rebran com a mínim el 25% de les classes en castellà.

La resolució del TSJC afecta dues escoles de Barcelona i una de Tarragona i els obligarà a realitzar un mínim de 6,25 hores –de les 25 setmanals– en castellà, fet que suposa utilitzar el castellà ‘a més de l’àrea, matèria o assignatura corresponent al seu aprenentatge, en una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal’.

Fonts del Departament d’Ensenyament han indicat a VilaWeb que aquesta ‘ingerència judicial’ afecta ‘molt poques’ escoles catalanes. ‘Considerem una ingerència que judicialment se’ns digui com s’han d’ensenyar les llengües. Farem tot el possible perquè hi hagi els canvis normatius i jurídics necessaris per protegir-nos davant d’aquestes sentències tot respectant els drets lingüístics establerts a la LEC’, ha explicat Ensenyament.

En una nota de premsa, l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), que assessora les famílies que sol·liciten l’escolarització bilingüe, ha lamentat ‘el cinisme de l’administració educativa catalana, que continua obligant les famílies a acudir als tribunals per reclamar els seus drets lingüístics en l’àmbit de l’educació’. Afegeix que el TSJC ha ordenat per primera vegada als centres educatius de preservar la identitat i intimitat de les famílies i alumnes demandants per a evitar, segons l’entitat, ‘situacions d’assetjament’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb