07.02.2025 - 12:37
|
Actualització: 07.02.2025 - 13:17
La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat el recurs interposat pel sindicat Aspepc-Sps i ha anul·lat uns quants articles del decret 171/2022 d’ordenació dels estudis de batxillerat. En una sentència consultada per Europa Press, el tribunal impugna la part de l’article 35.5 del decret relativa als àmbits.
El decret establia que “per obtenir el títol de batxillerat és necessària una avaluació positiva de totes les matèries dels dos cursos de batxillerat” i que, en cas que s’hagin organitzat les matèries en àmbits, caldrà fer constar de manera diferenciada la qualificació numèrica de cada matèria, que coincidirà amb la de l’àmbit.
El tribunal impugna aquesta última part perquè considera que el precepte “frega el frau de llei o, si més no, l’esquiva”, ja que la llei exigeix que les matèries s’avaluen de manera diferenciada, i el simple fet d’assignar un número de l’1 al 10 a cada matèria d’un àmbit no ho converteix en una avaluació diferenciada.
A més, subratlla que aquest precepte estableix que la qualificació numèrica de la matèria ha de coincidir amb la de l’àmbit, “incorrent en una contradicció, perquè si la qualificació de la matèria ha de ser coincident amb la de l’àmbit, ja no és diferenciada”.
Treball de recerca
La sentència també estima la petició del sindicat i anul·la que el treball de recerca (TR) compti el 10% de la nota final de batxillerat i estableix que tingui el mateix pes que la resta d’assignatures.
A més, conclou que els centres docents estan obligats a oferir als alumnes la segona llengua estrangera com a matèria optativa en tots dos cursos del batxillerat, i “no només en el primer, com estableix el decret”.
Fonts de la conselleria d’Educació i FP de la Generalitat, consultades avui per Europa Press, han afirmat que han rebut la sentència i que l’estan estudiant.